Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Eigulių diena Kaune – prie fontano ir su betono dirbtuvėmis

Savaitgalį Kaune paminėta Eigulių diena. Tiesa, ji neturi nieko bendra su miškininkais – į spalvotą šventę Čečėnijos aikštėje rinkosi Eigulių mikrorajono gyventojai.
Eigulių mikrorajono šventė
Eigulių mikrorajono šventė / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Visi esami ir buvę mikrorajono gyventojai, čia įsikūrusių įstaigų darbuotojai ir kiti kauniečiai bei miesto svečiai buvo laukiami Čečėnijos aikštėje.

Kaip 15min sakė Raimonda Šiudeikytė, „Kaunas 2022“ bendruomenių platformos „Fluxus Labas“ atstovė, kauniečiai buvo pakviesti į įvairaus tipo dirbtuves bei mankštą.

„Tam, kad galėtume užmegzti pokalbius ir pabendrauti vieni su kitais, taip pat išsiaiškinti gyventojų tikslus.

Džiaugiamės kad jau antrosios dirbtuvės vyksta su „200M2“ architektėmis, kurios moko dirbti su betonu. Jos padeda gvildenti idėjas, kaip turi atrodyti susitikimo vieta, o dabar gyventojams padeda iš betono sukurti akcentus jų namams“, – sakė R.Šiudeikytė.

Keramikė Giedrė Baltakytė vedė baltojo molio dirbtuves, kuriose pagal gyventojų fantaziją, istorijas, pasakojimus buvo kuriami fragmentai ir detalės.

„Projektą tęsime visa rudenį, kursime įvairias detales, o vėliau dirbtuvėse sukurti elementai bus perkelti į viešas mikrorajono erdves, ant vieno iš pastatų“, – sakė R.Šiudeikytė.

Prie fontano esamas ar išgalvotas istorijas dalyviams padėjo užrašyti Eigulių gyventoja, rašytoja Perpetua Dumšienė.

Pasak R.Šiudeikytės, Čečėnijos aikštė šventei pasirinkta dėl to, jog tai vieta, kur dažniausiai prasilenkia vietos gyventojai ir kurioje vieni su kitais dažniausiai susitinka: eidami iš turgaus, parduotuvės ar parko: “Tai – atviras taškas, kuriame galime susitikti, o traukos vieta - fontanas“.

Vietos gyventojai nori, kad šiame mikrorajone vyktų daugiau renginių – koncertų, susitikimų, dirbtuvių, o Eigulių dienos organizatoriai sako, jog prie idėjų įgyvendinimo galėtų prisijungti ir patys mikrorajono žmonės.

„Aišku, kad norisi daugiau renginių. Kad ir koks Radžiukas galėtų atvažiuoti. Čia gyvenu jau 34 metus, ir Eigulių mikrorajonas labai pasikeitė. Kai tik atsikraustėm, nueiti nuo namų iki troleibuso stotelės reikėdavo guminių batų.

O dabar turim kelius, pėsčiųjų takus, greta – Kleboniškio miškas“, – sakė Ašigalio gatvėje gyvenanti kaunietė Loreta.

Eigulių diena – tęstinis „Kaunas 2022“ bendruomenių platformos rengiamo „Kiemų festivalio“ fragmentas.

Jis prasidėjo gegužės 25-ąją dieną Laisvės alėjoje šurmuliavusia Kiemų švente.

Vis labiau atsiveriančioms bendruomenėms skirtas griežtu grafiku bei taisyklėmis nesuvaržytas festivalis turi misiją – siekiama, kad kiekvienas Kauno ir Kauno rajono gyventojas pasijaustų bendruomenės dalimi ir išdrįstu išeiti į tikrą ar įsivaizduojamą kiemą.

Festivalis baigsis rugpjūčio 25 dieną Samyluose renginiu „Pėdos marių dugne“.

Tradicinėje šventėje pristatomos prieš daugiau nei pusšimtį metų Kauno marių užlietų 35 kaimų, daugiau nei 700 kiemų, tradicijos – šiaudų kaimas, turgus, vestuvės iš marių dugno, sielių kelias iš marių dugno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius