Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įprotis kaupti daiktus pavirto į festivalį: Garliavoje – pažintis su Stimpanko kultūra

Garliavos seniūniją šeštadienį nuspalvins Stimpanko festivalis, o renginio svečiai – šiam žanrui atstovaujančios grupės iš Suomijos bei Jungtinės Karalystės. Kauno tvirtovės III forte vyksiantis renginys – „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ finalas. Baigiamieji renginiai šiemet vyksta visose šiuolaikinėse seniūnijose. Renginio Garliavos seniūnijoje pradžia – 15 val.
Garliavos apylinkėse vyks Stimpanko festivalis
Garliavos apylinkėse vyks Stimpanko festivalis / Tado Šulinsko nuotr.

„Festivalis bus toks, kokio Garliavoje ir aplinkui gyvenantys žmonės nematė. Tai turbūt vienas iš pirmųjų Stimpanko festivalių Baltijos regione“, – sako „Kaunas 2022“ jaunimo platformos koordinatorė ir „Šiuolaikinių seniūnijų“ Garliavos apylinkėse kuratorė Dominyka Ginelevičiūtė.

Šventės svečiams paruoštos kelios skirtingos zonos, kur vyks bendruomenių pasirodymai, dirbtuvės ir koncertas.

Ilgakiemio, Sąnašos ir Juragių bendruomenės projekte „Šiuolaikinės seniūnijos“ savo kelionę pradėjo 2019 metais ir pasirinko Stimpanko tematiką.

Šiemet, baigiamaisiais „Šiuolaikinių seniūnijų“ metais, garliaviškiai kviečia į spalvingą festivalį ir susipažinti su Stimpanko judėjimu, pamatyti jo menines interpretacijas ir pasiklausyti tarptautinių Stimpanko muzikos grupių „Steam Engine“ iš Suomijos ir „Victor and the Bully“ iš Jungtinės Karalystės.

Šventė prasidės šalia įėjimo į fortą. Visi kviečiami ruošti garo varikliais varomus dviračius ar puošti dantračiais skrybėles ir jungtis į stimpankine eiseną bei kartu keliauti į III forte įskursiantį Stimpanko miestą. Vėliau šventės dalyvių laukia kūrybinės dirbtuvės, įspūdingas ugnies šou.

„Visus norinčius kviesime susikurti savo stimpankinį papuošalą, išsiųsti stimpankiškai dekoruotą atvirlaiškį. Taip pat bus galimybė nusifotografuoti senoviniu fotoaparatu, daugiau sužinoti apie tokią fotografiją, paragauti čia pat ruošiamų senovinių patiekalų.

Organizatorių nuotr. /„Steam Engine“ iš Suomijos
Organizatorių nuotr. /„Steam Engine“ iš Suomijos

Pagrindinėje zonoje – scenoje – vyks įvairūs bendruomenių pasirodymai, kuriuose dalyvauja vietos menininkai, besidomintys šiuo fantastikos žanru“, – kalbėjo D.Ginelevičiūtė.

Visos šventės metu bus galima pamatyti vietos menininko sukurtas stimpankines instaliacijas. „Bendradarbiaujame su Kauno rajono savivaldybės viešąja biblioteka. Jie kartu su bendruomene pristatys šokį ir organizuos festivalio metu dirbtuves, skirtas visai šeimai“, – sakė D.Ginelevičiūtė.

Kalbėdama apie tai, kodėl ir kaip garliaviškiai pasirinko Stimpanko temą, D.Ginelevičiūtė pasakojo, kad viskas prasidėjo į Garliavos apylinkes atvykus menininkui, kuratoriui ir kultūros komunikatoriui Hugo Herrera Tobón.

„Jis tyrinėjo Ilgakiemio, Juragių ir Sąnašos bendruomenes. Jos pasakojo savo istorijas ir kaip mato Garliavos apylinkes jose gyvendami.

Menininkas pastebėjo, kad Garliavos apylinkėse gyvenantys žmonės mėgsta kaupti įvairius daiktus ir savo kieme juos perdirbti, pritaikyti. Pavyzdžiui, iš padangos padaryti vazoną gėlėms. Arba atsiranda panašūs išradimai.

Apie tai kalba ir Stimpankas, kuris labai gretinamas su tvarumo tema. Tai – labai vizualus ir tuo išskirtinis žanras. Jo sekėjai patys gaminasi kostiumus ir dažnai perdirba įvairius buityje naudojamus daiktus. Pavyzdžiui, ant kostiumo priklijuoja nenaudojamus laikrodžius, įvairias grandines. Tad šis žanras tapo puikia proga išreikšti Garliavos apylinkių gyventojų pomėgį“, – pasakojo kuratorė.

Tado Šulinsko nuotr. /Garliavos apylinkėse vyks Stimpanko festivalis
Tado Šulinsko nuotr. /Garliavos apylinkėse vyks Stimpanko festivalis

Kūrybiškai į šią idėją pažvelgė ir bendruomenės – dvejus metus jie dalyvavo skirtingose dirbtuvėse, kūrė meninius objektus, kuriuos bus galima pamatyti Stimpanko festivalyje.

Kalbėdama apie muzikos atlikėjus D.Ginelevičiūtė pasakojo, kad patys atlikėjai – labai išraiškingi ir tarsi nužengę iš Viktorijos epochos. Tiek jų atliekama muzika, tiek vizualumas yra glaudžiai susiję su Stimpanko žanru: „Ne tik kostiumai, bet ir patys žmonės, atrodo, persikūnija į personažus.“

Topi-Jussi Majanlahti iš grupės „Steam Engine“ sako, kad jam šis koncertas Garliavos apylinkėse yra viena iš įdomiausių patirčių – Europos kultūros sostinės metais apsilankyti Stimpanko festivalyje.

„Mes esame susikūrę 2020 metais, prieš Tamperės miesto „Steampunk“ festivalį. Kauno rajone papasakosime „Steampunk“ istoriją apie Lady Newington karjerą ir kaip kartu išradome garu varomą ritmo mašiną, kurią pavadinome „Steam Groove Engine“. Lady Newington yra klestinčios Londono pramonės verslininkų šeimos pradininkė ir šiuo metu – mūsų grupės generalinė direktorė“, – sakė Topi-Jussi Majanlahti.

Daugiau informacijos apie Stimpanko festivalį – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius