-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Čilės dykumos, plieno gamyklos Čekijoje bei pasaulio miesto aikščių – į Zapyškį Kauno rajone

„Labai džiugu, kad tokio lygio išskirtiniai projektai gali pasiekti ir tokius nedidelius miestelius, kaip Zapyškis“, – sako Lietuvos šokio informacijos centro direktorė ir tarptautinio šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis” vadovė, „Kaunas 2022“ scenos menų kuratorė Gintarė Masteikaitė.
Šiuolaikinio šokio spektaklio „Origamis“
Šiuolaikinio šokio spektaklio „Origamis“ / Organizatorių nuotr.

Gegužės 1 d. 17 val. Zapyškyje prie senosios bažnyčios vyks tarptautinio šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ nemokamas renginys – šiuolaikinio šokio spektaklio „Origamis“ pristatymas.

Pasirodymų erdvė – krovininis konteineris

„Origamis“ – tai šiuolaikinio šokio ir cirko pasirodymas po atviru dangumi, mašinos ir šokėjos duetas, pramoninė romantika, kai konteineris apglėbia trapų žmogaus kūną.

Įkvėpti senovės japonų origami technikos spektaklio kūrėjai 40 pėdų krovininį konteinerį paverčia besikeičiančia pasirodymų erdve.

„Per stulbinamai vizualią ir giliai poetinę patirtį kūrėjai į vieną sujungia šokį, judančią architektūrą ir kraštovaizdį“, – pasakojo G.Masteikaitė.

„Origamis“ buvo pristatomas ne tik pagrindinėse pasaulio miestų aikštėse, pavyzdžiui, Prancūzijoje, prie Sen Deni bazilikos, bet ir prie didžiulės plieno gamyklos Ostravoje Čekijoje ir dykumoje Čilėje.

VIDEO: Šiuolaikinio šokio spektaklis „Origamis“.

Pasak kūrybinės komandos, reakcijos visur, kur jie bekeliautų ir rodytų šį darbą, yra labai panašios, nes tai – bendražmogiški dalykai.

Dažniausiai žmonėms daro įspūdį pats objektas – konteineris, ir šokėjos atliekama choreografija ant konteinerio, iškelto į kelių metrų aukštį.

Kaip sako atlikėja, kadangi konteineris yra žiūrovams įprastose erdvėse arba itin kontrastuojančioje aplinkoje netikėtai atsiradęs objektas, juos greitai pagauna šokio ir poetiškumo jausmas.

„Origamis“ yra plačiajai publikai draugiškas spektaklis, dėl originalios formos ir estetikos subalansuotas tiek pradedantiesiems scenos meno žiūrovams, tiek ir pažengusiems.

„Todėl žiūrovų reakcijų labai laukiu, nes net neabejoju, kad jos bus teigiamos, pilnos nuostabos ir susižavėjimo“, – kalbėjo G.Masteikaitė.

Kūrybinei grupei patiko Zapyškis

Šį projektą festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ organizatoriai į Lietuvą norėjo atvežti jau seniai, bet tik šiais metais spektaklio kūrėjai atrado laisvas dvi savaites kelionei į Lietuvą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gintarė Masteikaitė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gintarė Masteikaitė

Kaip sakė G.Masteikaitė, norėdami pristatyti projektą Lietuvoje, organizatoriai įsipareigoja jį parodyti mažiausiai penkis kartus.

„Kitu atveju tiesiog būtų labai neekonomiška gabenti konteinerį iš Prancūzijos į Lietuvą ir atgal.

Tad pradėjome galvoti apie galimas pristatymo vietas. Kadangi palaikome glaudų ryšį su programos „Kaunas 2022“ komanda, nusprendėme kartu šį projektą pristatyti Kauno rajone.

Svarstėme keletą galimų vietų variantų, bet dėl gero matomumo, įspūdingo kraštovaizdžio ir dėl kai kurių techninių detalių nusprendėme šį renginį surengti Zapyškyje, prie senosios bažnyčios“, – 15min sakė G.Masteikaitė.

Organizatorių nuotr./Šiuolaikinio šokio spektaklis „Origamis“
Organizatorių nuotr./Šiuolaikinio šokio spektaklis „Origamis“

Be to, spektaklio kūrybinei komandai patiko Nemuno pakrantės vaizdai ir tai, kad ši vieta yra toliau nuo miesto.

Prieš spektaklį – kūrybinės dirbtuvės

Kaip 15min sakė Kauno rajono Ežerėlio kultūros centro direktorė Inutė Strašinskienė, tokia iniciatyva džiaugiasi ir vietos bendruomenė.

„Tai – šiuolaikiškas ir modernus spektaklis, o mūsų kultūros lauke būtent ir trūksta šiuolaikiškumo ir modernumo“, – kalbėjo I.Strašinskienė.

Vietos kultūros centro vadovė sako, kad dažnai kaimiškose seniūnijose būna pristatomas tik mėgėjų menas: „Tai, kas vyks – nauja ir nematyta.“

Kaimiškoji seniūnija į savo bendruomenę be partnerių pagalbos tokio lygio spektaklių pakviesti negali.

Į Zapyškį atkeliausiantis „Naujasis Baltijos šokis“ žymės ir vasaros renginių pradžią.

Valandą prieš renginį vyks kūrybinės aitvarų gaminimo dirbtuvės – savotiška būsimojo festivalio repeticija. Šiemet, kaip ir kasmet, gegužės 11 dieną Zapyškyje, kuris vadinamas Lietuvos aitvarų sostine, vyks aitvarų festivalis „Tarp žemės ir dangaus“.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Aitvarų festivalis „Tarp žemės ir dangaus“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Aitvarų festivalis „Tarp žemės ir dangaus“

Festivalis, organizuojamas nuo 2006 metų, pritraukia tūkstančius žmonių. Aitvarų šventė iš mažo regioninio renginio virto masiniu, o dabar ketina tapti ir tarptautiniu.

Renginio partneris yra „Kaunas 2022“, jis siekia išlaikyti renginio unikalumą ir pirminę bendruomenės puoselėjamą idėją, kartu prisideda prie renginio augimo ir naujo, šiuolaikiško turinio įpynimo.

Apie spektaklį „Origamis“

  • „Origamis“ balandžio 29 dieną taip pat bus rodomas Šiauliuose prie Dailės galerijos, balandžio 30 dieną Panevėžyje, Laisvės aikštėje, gegužės 2 ir 3 dienomis – Katedros aikštėje Vilniuje.
  • Pasirodymo autoriai yra šokėja, choreografė ir oro cirko atlikėja Satchie Noro ir konstruktorius, dizaineris ir aktorius Silvainas Ohlas (Prancūzija), jis ir supjaustė konteinerį į origami gabalus.
Organizatorių nuotr./Šiuolaikinio šokio spektaklis „Origamis“
Organizatorių nuotr./Šiuolaikinio šokio spektaklis „Origamis“
  • Satchie Noro su origami technika supažindino jos tėvas japonas, aikido meistras Masamichi Noro.
  • Menininkė aktyviai dirbo ir bendradarbiavo su skirtingo kalibro kūrėjais Berlyne ir Prancūzijoje. Prieš penkiolika metų susipažino su šiuolaikinio cirko disciplina, kurios motyvai taip pat įpinami į spektaklį.
  • Spektaklyje ji ne tik šoka ant plokštumos, bet ir atlieka triukus ant lynų. 2015 m. pasaulį išvydo šių dviejų talentingų kūrėjų naujas, netradicinis darbas, dabar jis jau yra apvažiavęs beveik visą Europą, taip pat pristatytas Čilėje, atrinktas į vieną svarbiausių Europos šiuolaikinio šokio tinklų „Aerowaves“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius