Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iššūkis aktyviems kauniečiams: verstis per galvą, kad žmonės nebūtų svetimi

Žmogus gimsta vienas. Tačiau vos pravėrus pasaulio duris, jį supa žmonės. Pradžioje – tėvai, seneliai, broliai ir seserys. Taip ką tik gimęs žmogus ateina į nedidelę savą bendruomenę. Vėliau aplinka keičiasi – darželis, mokykla, studijos. Tačiau mes, gimę būti tarp žmonių, vėliau tampame svetimi. Nepažįstam kaimynų, užsidarome savo erdvėse ir mūsų bendruomene tampa televizorius.
„Kaunas 2022“ „Tempo akademijos“ bendruomenių fakulteto mokymai
„Kaunas 2022“ „Tempo akademijos“ bendruomenių fakulteto mokymai / Andriaus Aleksandravičiaus, Vaidos Kardokaitės nuotr.

Kauno miesto ir rajono gyventojai šį rudenį aktyviai įsijungė į „Kaunas 2022“ „Tempo akademijos“ bendruomenių fakulteto mokymus, kuriuose ruošiami Fluxus agentai bei kūrybininkai. Be to, rudenį ir žiemą Kaune startuoja ir daugiau įvairių „Tempo akademijos“ inicijuojamų mokymų.

Pagalba bendruomenėms – kūrybiškai

Pernai startavę „Fluxus Labas“ mokymai šiemet sudomino kelias dešimtis aktyvių Kauno miesto ir rajono gyventojų, juolab, kad šie seminarai jiems yra nemokami, o savo žinias perduoda profesionalūs skirtingų sričių lektoriai.

Tiek kūrybininkai, tiek būsimieji savo teritorijų aktyvintojai mokomi ir skirtingų, tačiau ir tam tikrų bendrų dalykų.

„Kūrybininkai ir menininkai supažindinami , kaip vyksta darbas su bendruomenėmis. Tai, beje, nėra lengva. Dirbant su bendruomenėmis labai svarbu ieškoti kompromisų, gebėti drauge atrasti jungtis tarp vietos žmonių, pastebėti tyliuosius talentus. Kai menininkas dirba vienas, jis sugalvotą idėją ir ją gali įgyvendinti vienas, o darbe su bendruomene svarbiausia – įsiklausymas ir supratimas“, – sakė Greta Klimavičiūtė-Minkštimienė, bendruomenių programos „Visi kaip vienas“ kuratorė.

Baigę mokymus, skirtingų sričių menininkai, tarp kurių – ir jauni kūrėjai, ir jau turintys kūrybinės patirties – taps atviri bendruomenėms ir padės bendra-kūrybos principais ieškoti kūrybinių sprendimų kasdieninėse situacijose.

Dar vienas labai svarbus aspektas – į gyventojams pažįstamą ir savą vietą menininkas iš šalies gali pažvelgti visai kitu žvilgsniu, ir rasti sprendimus, kurie vietos gyventojams net nešautų į galvą.

Dirbant kartu ir įgyvendinant idėją bendruomenė taps menininko pagalbiniu ar patariamuoju balsu. Tiesa, vietos gyventojai taip pat gali būti įtraukiami į kūrybinį procesą, taip dar labiau skatinat bendravimą vieni su kitais.

Tačiau kalbama ne tik apie meno kūrinius, ir net ne jie – svarbiausi. Pasak G.Klimavičiūtės-Minkštimienės, kūrybiškai galima spręsti net ir infrastruktūros problemas.

„Bendruomenė gali gauti tiek socialinės, tiek materialinės naudos ieškant kūrybinių sprendimų vietos problemoms spręsti. Drauge galima sukurti įvairias viešąsias erdves, pavyzdžiui, skirtas žaisti vaikams. Poreikis turi kilti iš bendruomenės, o atrasti netradicinius sprendimo būdus padės menininkai ir kūrybininkai“, – sakė pašnekovė.

Ieškos žmonių istorijų

Šį rudenį taip pat vykstantys „Fluxus Labas!” agentų mokymai skirti žmonėms, norintiems pokyčių. Tai – jau antroji „Fluxus Labas“ agentų laida – pernai mokymus baigė ir savo bendruomenėse dirba aštuoni agentai, o nuo kitų metų pavasario jau turėtų veikti apie 20 agentų Kaune ir Kauno rajone.

Tai – žmonės, kurie turi noro, laiko, minčių, yra aktyvūs ir turi keistą svajonę: kad gyvenimas Kauno mieste ir rajone taptų labiau bendruomeniškas, kad mažėtų atskirtis, o kaimynas pas kaimyną užsuktų ne tik prakiurus vandentiekio vamzdžiui.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Greta Klimavičiūtė Minkštimienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Greta Klimavičiūtė Minkštimienė

Apibūdinti šiuos žmones – sunku, nes į mokymus renkasi patys įvairiausi miesto ir rajono gyventojai. Jų užduotis – titaniškai sunki. Kasdien, kas mėnesį, kasmet artinti savo rajono gyventojus vieną prie kito, kurti iniciatyvas, organizuoti renginius, užkalbinti gatvėje, ieškoti istorijų ir žmonių. Kitaip tariant – verstis per galvą tam, kad žmonės nebūtų svetimi.

Agentų mokymai taip pat vyksta keliais etapais, o baigus juos agentai bus atsakingi už susitikimų ir bendrų veiklų organizavimą, „agentaujant“ reikės išsiaiškinti žmonių poreikius ir lūkesčius, išklausyti priekaištus.

„Taip pat jie turės surinkti savo rajono gyventojų istorijas, vietovės istoriją, kiek įmanoma įtraukti ir čia veikiančias įmones, stebėti viešas erdves, padėti bendruomenei spręsti kylančias problemas ir ieškoti būtent šiai vietai tinkančių formų ar veiklos būdų. Juk idėjos turi kilti iš poreikio“, – kalbėjo G.Klimavičiūtė-Minkštimienė.

Pasak pašnekovės, visi į mokymus atėję agentai beveik sutartinai tvirtino tą patį: juos čia atvedė noras prisėti prie savo bendruomenės aktyvinimo, nes žmonių susvetimėjimas tapo didele problema.

Daug dėmesio skiriama mokymams

Šį rudenį „Kaunas 2022“ vyksta ir daugiau mokymų, o šie metai skirti gilintis ir gilinti žinias, 2022 metais Kaunui besiruošiant tapti Europos kultūros sostine.

Mokymus organizuoja „Tempo akademija“ (auditorijų plėtros, bendruomenių teatro dirbtuvės su Brigitte Christensen, „Kauno iššūkis“, „Fluxus Labas!“), vyksta kūrybinio rašymo mokymai.

Prasidėjo „Apskritojo stalo“ projektas, kurio tikslas – paskatinti bendradarbiavimo kultūrą mieste bei rajone ir sukurti efektyvią kultūros sektoriaus bendradarbiavimo platformą.

Moksleiviai kviečiami į „Kauno kino kodo“ dirbtuves, kurių metu kūrybiškai tyrinės savo miesto ar miestelio istorijas.

„Kaunas 2022“, bendradarbiaudamas su šokio teatru „Dansema“, gruodžio 3-10 d. organizuoja kūrybines-edukacines šokio spektaklio dirbtuves 8-14 mėnesių kūdikiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius