Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jeronimas Milius – apie „Kaunas 2022“ uždarymo reginį: „Būsime vandenyje, scenoje – 2022 smėlio maišai“

Lapkričio 24–26 dienomis Kaune ir Kauno rajone vyks Europos kultūros sostinės metų uždarymo renginiai, kuriuos vainikuos didysis šiuolaikinio Kauno mito trilogijos šou „Žalgirio“ arenoje.
Jeronimas Milius
Jeronimas Milius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Savaitgalio renginius šeštadienį užbaigs šiuolaikinio Kauno mito trilogijos trečiasis veiksmas „Sutartis“, kuriame susipins klasika, elektronika, šokis ir unikali scenografija.

Muzikiniame spektaklyje ant vandens bus galima išvysti šiuolaikinio šokio, džiazo, operos ir teatro pripildytą panoramą, kurią kuria daugiau nei 150 atlikėjų. Unikalius scenografinius sprendimus įkvėpė M. K. Čiurlionio kūryba, o jų įgyvendinimui pasirinkti netikėti sprendimai – scenoje bus naudojami net 2022 smėlio maišai, apie 40 tonų vandens.

Kaip pasakojo vienas iš pagrindinių „Sutarties“ atlikėjų atlikėjas Jeronimas Milius, arenoje jau prasidėjusios repeticijos, o galutinį rezultatą pamatyti bus įdomu ir patiems atlikėjams.

Pasak J. Miliaus, renginys bus išskirtinis savo masiškumu ir scenografija, todėl, sulaukęs pasiūlymo dalyvauti „Sutartyje“, sako ilgai nedvejojęs: „Labai suintrigavo scenografija, pagalvojau, kad labai įdomu ir retai mes turime tokio pobūdžio pasirodymų.“

J. Milius sako, kad muzikiniame spektaklyje, alegorijoje viskas bus persipynę – M. K. Čiurlionio paveikslai, audio kūryba. Tai, anot jo, unikalaus žanro premjera.

Dvi upės, kurios pagaliau susitinka ir susijungia ten, kur įsikūręs miestas.

„Aš būsiu vienas iš pagrindinių personažų – Nemunas. Spektaklyje išvysime Kauno raidą, jo vystymąsi, tai bus kelionė per įvairius laikotarpius. Mano scenos porininkė Monika Pleškytė atliks Neries vaidmenį. Dvi upės, kurios pagaliau susitinka ir susijungia ten, kur įsikūręs miestas. Galiausiai mes tampame miesto gyventojais – tarsi šeima, ir tai yra pagrindas išsivystyti bendruomenei, miestui“, – sakė J.Milius.

Renginys, kalbėjo J. Milius, išsiskirs savo vizualumu: „Didžioji dalis veiksmo vyks vandenyje. Bus tikras vanduo, o ne efektai. Tačiau žiūrovai galės nesibaiminti – jie sėdės sausai. Mes, atlikėjai, būsime tarsi upėje, kur augs ir miškas, ir bus kalnas, o žiūrovai pamatys M.K.Čiurlionio paveikslų motyvus.

Kalbant apie išpildymą, scenografiją, viskas turėtų būti labai vizualu, įdomu ir konceptualu. Įdomu bus pamatyti, kaip šiuolaikiniai kostiumų dailininkės sprendimai persipins su scenografija, kaip viskas atrodys.“

Į „Žalgirio“ areną atėję žiūrovai, sakė J.Milius, turės galimybę pasinerti į renginį ir pamedituoti: „Daug veiksmo, masė žmonių, kintančios formos sukuria tam tikrą nuotaiką. Manau, kad į renginį atėję žmonės tikrai pabėgs nuo kasdieninės rutinos.“

Pasak J.Miliaus, 2022 smėlio maišai taps M.K.Čiurlionio paveikslo simboliu, jo kūrybos atspindžiu: „Iš jų sudėtas milžiniškas kalnas, iš jų atsiranda ir figūros.“

Dar vienas iš įdomesnių sprendimų – kai kurie scenografijoje naudojami medžiai bus iki 16 metrų aukščio: „Įspūdis toks, tarsi medžiai susilieja su fonu ir taip sukuriama trimatė gilaus miško iliuzija.“

Atlikėjas pasakojo, kad galutinis renginio vaizdas pasimatys jau per finalines repeticijas išvakarėse.

„Tokio pobūdžio ir mastelio renginiai turi savo specifiką, kai mes, atlikėjai, viską iki galo pajuntame, pamatome tik prieš pat renginį. Gaila, žinoma, kad tai vienkartinis projektas, nes į jį įdėta labai daug darbo.

Ko pats tikiuosi iš „Kaunas 2022“ uždarymo renginio? Tikiuosi pasimėgauti akimirka čia ir dabar. Viskas labai greitai praeis ir liks tik prisiminimas. Smalsu bus išgirsti, sužinoti, kaip šį spektaklį įvertins žiūrovai ir kokie bus atsiliepimai“, – kalbėjo J.Milius.

Virsmą į šiuolaikinę sostinę vainikuos sutarties pasirašymas renginio pabaigoje – Europos kultūros sostinės programos palikimo Kaunui, jo istorijai, dabarčiai ir ateičiai dalis. Galiausiai, tai – miestiečių meilės sau ir savo miestui prisipažinimas.

„Sutarties“ kūrybinėje grupėje – daug savo srities profesionalų. Meninės idėjos autorė ir kompozitorė – Zita Bružaitė, libreto autorė – Daiva Čepauskaitė, režisierius – Gediminas Šeduikis, scenografijos autorė – Sigita Šimkūnaitė, kostiumų dailininkė – Sandra Straukaitė, choreografijos autorė – Agnija Šeiko.

„Kaunas 2022“ uždaryme pasirodys koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ kolektyvai, Kauno bigbendas, Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“, Kauno muzikos ansamblis „Ainiai“, KTU akademinis choras „Jaunystė“, A. Kačanausko muzikos mokyklos vokalinė grupė „Dangi & Dangiukai“, Šeiko šokio teatras, šokio trupės „Nuepiko“ ir „Ulna“, Kauno Miko Petrausko scenos menų mokyklos šokio skyriaus mokiniai, „Giunter Percussion“, Kauno styginių kvartetas, arfininkė Joana Daunytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius