Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kačerginėje iškelta Lietuvos mažosios kultūros sostinės vėliava: vietos bendruomenė kviečia apsilankyti

Šeštadienį Kauno rajone esanti Kačerginės bendruomenė oficialiai įžengė į Lietuvos mažosios kultūros sostinės metus. Miestelyje iškelta mažosios kultūros sostinės vėliava, o į šventinį renginį gausiai susirinko ne tik vietos, tačiau ir aplinkinių kaimų gyventojai.
Mažosios kultūros sostinės atidarymo renginys Kačerginėje
Mažosios kultūros sostinės atidarymo renginys Kačerginėje / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Pažadink barsuką“. Taip pavadinta pusiaužiemio šventė šeštadienį vyksta vienoje iš gražiausių Kauno rajonų vietų – Kačerginėje.

Kačerginė – išskirtinė gyvenvietė

Šventiniai renginiai prasidėjo oficialiais sveikinimais, netrukus iškelta ir Lietuvos mažosios kultūros sostinės vėliava. Gavus mažosios kultūros sostinės titulą vietos bendruomenę sveikino Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, televizijos laidų vedėja Zita Kelmickaitė, Seimo nariai.

Pasak V.Makūno, mažosios kultūros sostinės titulas svarbus ne tik Kačerginei, tačiau ir visam regionui.

„Tai neeilinis įvykis, istorinio ir kultūrinio potencialo įvertinimas. Kačerginė yra išskirtinė gyvenvietė, kur labai nuostabi bendruomenė, kur puoselėjamos tradicijos. Taip pat ji išskirtinė ir nuostabia gamta, tai – buvęs tarpukario kurortas, pritraukęs ne vieną žinomą asmenybę“, – 15min sakė V.Makūnas, minėdamas čia gyvenusius ar kūrusius Praną Mašiotą, Vincą Mykolaitį-Putiną, Joną Biliūną, Vytautą Landsbergį-Žemkalnį ir kitus.

„Titulo suteikiamas bus dar didesnis impulsas ir galimybės ieškoti naujų tradicijų, švenčių. Manau, kad tai labai gražiai ir dar labiau integruosis į Kauno ir Kauno rajono, 2022 metais tapsiančių Europos kultūros sostine, renginių paketą“, – kalbėjo V.Makūnas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mažosios kultūros sostinės atidarymo renginys Kačerginėje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mažosios kultūros sostinės atidarymo renginys Kačerginėje

Įvairūs renginiai ir veiklos – visus metus

Šventės dalyviai buvo pakviesti dalyvauti įvairiose rungtyse, varžytis aukcionuose, žuvienės valgymo čempionate, vyko mugė, o garsią nuotaiką palaikė būgnų grupė „Ritmas kitaip“, kapela „Ratilai“. Specialiame kiemelyje veiklos buvo ir vaikams.

Šventės lankytojai taip pat galėjo pamatyti eksponuojamą fotomenininko Artūro Morozovo parodą.

Gerokai po pietų mažosios Lietuvos kultūros sostinės atidarymo renginį užbaigs Martyno Kavaliausko ir gyvo garso grupės bei projekto „X faktorius“ finalininkų grupės „Intervalai“ koncertai.

Vis tik tai, pasak Kačerginės daugiafunkcio centro vadovės Aurikos Laurinaitienės, tai – tik pradžia, mat jau yra suplanuoti visų metų renginiai ir veiklos, o atrasti Kačerginę kviečiami ir tie, kurie čia dar nebuvo.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Aurika Laurinaitienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Aurika Laurinaitienė

„Šiandieną mes atidarome vartus į visus metus, plačiai atveriame juos tam, kad pakviestume labai daug įvairių tikslinių grupių. Vyks daug renginių ir suaugusiems, ir vaikams, ir jaunimui. Taip pat – kasmetiniai tradiciniai renginiai.

Švęsime Lėlių teatro gimtadienį, vyks vasaros stovyklos, poezijos vakarai, bėgimas. Tai – ne tik kultūrinės, tačiau ir sportinės, pilietinės veiklos, nes į žodį „kultūra“ telpa labai daug“, – sakė A.Laurinaitienė.

Mažosios kultūros sostinės – kiekvienoje apskrityje

2020 metų Lietuvos mažosiomis kultūros sostinėmis yra paskelbti Alytaus apskrityje – Simnas, Kauno apskrityje – Kačerginė, Klaipėdos apskrityje – Veiviržėnai, Marijampolės apskrityje – Lekėčiai, Panevėžio apskrityje – Juodupė, Šiaulių apskrityje – Akmenė, Tauragės apskrityje – Skaudvilė, Telšių apskrityje – Žlibinai, Vilniaus apskrityje – Musninkai, Utenos apskrityje – Tauragnai.

Lietuvos mažųjų kultūros sostinių konkursą inicijuoja Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga. Projekto partneriai – Kultūros ministerija, Lietuvos savivaldybių asociacija, Lietuvos seniūnų asociacija.

Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių iniciatyvą remia Kultūros ministerija. Nuo 2018 m. Lietuvos kultūros taryba kasmet skiria 50 tūkst. eurų svarbiausiems jų projektams. Daugelyje mažųjų sostinių vietinių entuziastų, kultūros darbuotojų ir savanorių jėgomis sukuriami nuostabūs kultūriniai renginiai vietinei bendruomenei, auga profesionalaus meno prieinamumas ir sklaida, atsiranda naujų kultūrinio turizmo iniciatyvų.

Lietuvos mažųjų kultūros sostinių projektus kasmet vertina ir jas skelbia kultūros ministerijoje sudaryta komisija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius