Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karantino metu sukurtas spektaklis „Protestas“ keliasi į naujas erdves: atsigręš ir į įvykius Baltarusijoje

„Ar mes kada nors gyvai susitiksime?“ – vienas kito klausia spektaklio „Protestas“ aktoriai. Iki šiol jie vaidino tik iš savo namų, o karantino metu gimęs režisieriaus Žilvino Vingelio ir „Kosmos Theatre“ inicijuotas eksperimentinis teatro projektas skirtas analizuoti teatro ribas ir prisitaikyti prie sudėtingo laikotarpio. Tačiau aktoriai susitiks, jau šį šeštadienį Kaune.
Spektaklis „Protestas“
Spektaklis „Protestas“ / Organizatorių nuotr.

„ConTempo“ festivalyje žiūrovai spektaklį galės išvysti trimis būdais: stebėti atliekamą gyvai „Kaunas 2022“ biuro vitrinoje Laisvės alėjoje, projekcijoje ant Mykolo Žilinsko dailės galerijos sienos bei virtualiai, tiesioginės transliacijos metu internete.

Spektaklis skiriamas Baltarusijos įvykiams ir solidarumui

Specialiai šiam projektui sukurtos Godos Simonaitytės pjesės „Protestas“ veiksmas nukelia į 2220-uosius metus bei utopinę Monaksijos valstybę (graik. Μοναξιά – „vienatvė“), kur izoliacijoje gyvenantys žmonės susitinka internetinėje erdvėje tam, kad išmoktų prarastų socialinių įgūdžių bei susigrąžintų ilgainiui prarastas emocijas.

Monaksija – uždara utopinė, ypatingai moderni, taupi, ekologiška ir maksimaliai mechanizuota kolektyvinio turto betautė valstybė. Joje gyvenantys monaksiečiai – racionalūs, uždari, emocijas užgniaužę ir nuo vaikystės izoliacijoje bei socialinėje distancijoje gyvenantys žmonės.

Monaksijos tikslas – siekti tobulumo. Šalies progresui ilgainiui pradėjęs koją kišti žmogiškumas buvo pradėtas suprasti kaip liga, o žmogiškos emocijos – simptomais, kuriuos privaloma gydyti.

„Ar mes galėtume gyventi pilnavertį gyvenimą be savo kasdienių, kad ir itin menkų ir kartais mus erzinančių emocijų? Ar mes galime būti laimingi pasiaukodami dėl aukštesnio tikslo? Ar izoliacija ir socialinė distancija nedaro mūsų dar jautresniais ir atviresniais vienas kitam? Besąlyginio mokslo progreso ir žmogaus vidinio gyvenimo darna – ar įmanoma tai suderinti? Žmogus – naikintojas ar gelbėtojas?“ – klausia spektaklio kūrėjai.

„Kosmos Theatre“ vadovas, spektaklio prodiuseris Darius Vizbaras sako, kad šį šeštadienį pirmą kartą gyvai rodomas spektaklis bus skirtas Baltarusijos įvykiams ir solidarumui.

„Šis spektaklis yra kintantis ir reflektuojantis socialinius įvykius. Jis ir buvo sukurtas karantino laiku, reflektuojant mūsų dabarties problemas. Dabar situacija pasikeitė, ir mes palaikome Baltarusijos žmones, ieškančius laisvės, demokratijos, žmogaus teisių“, – kalbėjo D.Vizbaras.

Organizatorių nuotr./Spektaklis „Protestas“
Organizatorių nuotr./Spektaklis „Protestas“

Tampa socialiniu reiškiniu ir tarpine kultūrine stotele

Kalbėdamas apie sprendimą vaidinti Kaunas Europos kultūros sostinė 2022“ biure D.Vizbaras sakė, jog „Kosmos Theatre“ ir „Kaunas 2022“ yra partneriai, turintys kelias bendras programas.

„O projektavimas ant M.Žilinsko dailės galerijos sienos pasirinktas todėl, kad tai yra švariausia erdvė, kuri yra miesto centre. Taip pat norisi padaryti tai, ko dar Lietuvos scenos menuose nelabai rastumėm – kai vienu metu spektaklis tampa tam tikru miesto socialiniu įvykiu: vyksta ir gyvas pasirodymas, ir projekcija, ir transliacija internetu“, – kalbėjo D.Vizbaras.

„Sprendimas vaidinti gyvai, projektuoti ant sienos ir transliuoti internetu papildo scenos menus. Jį gali pamatyti tas, kas neturi galimybės ateiti, o gal yra ir susikūrusios kažkokios baimės?

Kai sukūrėme šį spektaklį, mes galvojome apie tai, kad turime kultūrinius centrus: Vilnių, Kauną, gal Klaipėdą, kitus didesnius miestus, kur vyksta kultūriniai dalykai. Bet kalbant apie scenos menų sklaidą, atsiranda labai daug techninių dalykų: reikalinga infrastruktūra, kuri brangiai kainuoja, dėl to tada negalime išvežti spektaklių į regionus.

Tad ir bandome pasiekti žmones, kurie tokios galimybės neturi. Gal mums nereikia visur statyti didelių pastatų, o šiuolaikiškai paieškoti skaitmeninių formų? Tai gali tapti tarpine kultūrine stotele“, – kalbėjo pašnekovas.

Organizatorių nuotr./Spektaklis „Protestas“
Organizatorių nuotr./Spektaklis „Protestas“

Linkėjimas žmonėms, kurie dabar nevaidina protesto

„Protesto“ režisierius Žilvinas Vingelis sako, kad nors spektaklis nuotoliniu būdu parodytas jau ne vieną kartą, tam tikra prasme šeštadieninį renginį galima pavadinti ir premjera: pirmą kartą jis bus atliekamas gyvai, pirmą kartą aktoriai kalbės ne iš savo namų.

„Protestas“ yra karantino metu gimusi idėja, bandymas toliau aktyviai tęsti teatrinę kūrybinę veiklą. Sąlygos pačios padiktavo aplinkybes, formą, temą.

Spektaklis sukurtas nemokamai – nuo specialiai parašytos Godos Simonaitytės pjesės apie utopinį pasaulį iki originalios Andriaus Šiurio sukurtos muzikos.

Tai spektaklis apie ateities pasaulį, kuriame žmonės gyvena saviizoliacijoje, kad nekeltų vienas kitam daug problemų, nepasiduotų savo emocijoms ir pasaulio progresas galėtų eiti į priekį.

Tame pasaulyje šeši personažai susitinka internete tam, kad vienas iš kito išmoktų jau prarastų ar užmirštų emocijų. Panašiai, ką ir mes darėme visi, susijungę tame pačiame internete, bandydami neužmiršti teatro ir kūrybinės veiklos“, – sakė Ž.Vingelis.

Kalbėsime ir apie laisvą žodį, apie kovą už savo laisvę, už savo gyvenimą.

Pasak režisieriaus, šį šeštadienį vyksiančio spektaklio metu bus atlieptos ir šių dienų aktualijos Baltarusijoje.

„Taip nutiko, kad kūrėme jį apie vieną, o dabar yra kita situacija. Tad kalbėsime ir apie laisvą žodį, apie kovą už savo laisvę, už savo gyvenimą, už demokratinius rinkimus.

Spektaklyje naudojame projekcijas iš vykusių protestų, tad rugpjūčio 22 dienos spektaklis bus bus skirtas Baltarusijai – paremti jų žmones, kurie šiuo metu bando pradėti savo šalyje demokratinį gyvenimą. Bus ir scenografijos objektų, bus raudona ir balta spalvos. Tai linkėjimas, bandymas kartu mintimis pabūti su žmonėmis, kurie dabar nevaidina protesto, o iš tiesų jį išgyvena“, – kalbėjo Ž.Vingelis.

Organizatorių nuotr./Spektaklis „Protestas“
Organizatorių nuotr./Spektaklis „Protestas“

Emocijos panašios, kaip ir scenoje

Viena iš „Proteste“ vaidinančių aktorių Vilma Raubaitė sako laukianti gyvo susitikimo su kolegomis ir su žiūrovais: „Juk mes vienas kito klausdavome: ar kada gyvai susitiksim?“

Kalbėdama apie spektaklio idėją V.Raubaitė prisiminė, kad jai buvo didelė laimė netikėtai sudalyvauti ir pajusti tokį gerą teatro prie kompiuterio skonį.

„Aš tada juokavau, kad į repeticiją gali ateiti per 5 minutes, o po spektaklio grįžti namo irgi gana greitai. Dar buvo toks įdomus dalykas: emocijos buvo panašios, kaip ir normaliame spektaklyje, scenoje. Tu lygiai taip pat jaudiniesi, lygiai taip pat seki įvykius, kas darosi, kas vyksta. Viskas buvo labai gyva“, – kalbėjo aktorė.

Spektaklis „Protesas“. Rugpjūčio 22 d. (šeštadienį), 22 val. „Kaunas 2022“ biuras (Laisvės al. 36), tiesioginė transliacija ant M.Žilinsko dailės galerijos sienos (Nepriklausomybės a. 12). Renginys nemokamas.

Iniciatorius ir režisierius: Žilvinas Vingelis

Videomenininkas: Kornelijus Jaroševičius
Kompozitorius: Andrius Šiurys
Dailininkė: Dovilė Gecaitė
Aktoriai: Vilma Raubaitė, Šarūnas Banevičius, Gytis Laskovas, Deividas Breivė, Saulė Sakalauskaitė ir Kamilė Lebedytė
Partneriai: Kauno miesto kamerinis teatras
Vizualas: Deividas Breivė
Prodiuseris: „Kosmos Theatre“ (direktorius Darius Vizbaras, meno vadovas Žilvinas Vingelis)

Apie festivalį „ConTempo“

  • Rugpjūčio 18–23 dienomis Kaune ir Kauno rajone vyks jau antrą kartą organizuojamas tarptautinis scenos menų festivalis „ConTempo“.
  • Šešių dienų programoje – net 28 renginiai.
  • Festivalis inicijuotas „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“.
  • Festivalio programoje – kruopščiai atrinkti šiuolaikinio scenos meno projektai ir menininkai iš Lietuvos bei tarptautinių scenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius