-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kaunas 2022“ ambasadorė J.Šeduikytė ir atlikėja iš Afrikos pristatys bendrą dainą

Dainų autorė ir atlikėja, „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ ambasadorė Jurga Šeduikytė pristatys bendrą dainą kartu su dainų kūrėja iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR) Kgomotso Le Roux. Daina „City sisters“ yra apie skirtingas dviejų moterų patirtis Lietuvoje ir PAR, tai tarsi dviejų labai skirtingų, bet kartu artimų seserų pokalbis. Abi atlikėjos dainuoja skirtingomis kalbomis apie iš pirmo žvilgsnio skirtingus dalykus, tačiau iš tiesų dainos žodžiai papildo vienas kitą. Kgomotso dainuoja savo gimtąja – zulu – kalba.
Jurga Šeduikytė pristatys bendrą dainą kartu su dainų kūrėja iš Pietų Afrikos Respublikos Kgomotso Le Roux
Jurga Šeduikytė pristatys bendrą dainą kartu su dainų kūrėja iš Pietų Afrikos Respublikos Kgomotso Le Roux / Vaido Jokubausko ir asmeninio archyvo nuotr.

Dainos premjera numatyta rugsėjo 22 dieną, trečiadienį, „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ spaudos konferencijos metu. Išplėstinėje konferencijoje Lietuvos ir kitų šalių auditorijai bus pristatyta 2022 metų Europos kultūros sostinės programa.

„Kaunas 2022 ambasadorė Jurga Šeduikytė ir dainų kūrėja iš Pietų Afrikos Respublikos Kgomotso Le Roux susitiko dėl kultūros sostinės projekto. Jas suvedė Afrikos ir Europos kultūros sostinių bendras klubas ACOC–ECOC, iškėlęs iniciatyvą pakviesti menininkes moteris iš Afrikos ir Europos bendriems projektams.

Po pažinties „Zoom“ platformoje ir po daugybės pokalbių internetu gimė daina „City sisters“, įrašyta Johanesburge ir Vilniuje. Dainos galutinę versiją prodiusavo Leonas Somovas.

Vienas iš „Kaunas 2022“ programos elementų – pasaulinio garso PAR menininko William Kentridge paroda Kaune. Lietuviškų šaknų turintis Pietų Afrikos kūrėjas nagrinėja smurto, empatijos, rasinės nelygybės temas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Kgomotso Le Roux
Asmeninio archyvo nuotr. /Kgomotso Le Roux

Panašiomis temomis dalijasi ir Jurga su Kgomotso, todėl daina „City sisters“ tampa savotišku papildomu garso takeliu parodai populiarinti.

Kaip 15min sakė J.Šeduikytė, ji džiaugiasi priėmusi „Kaunas 2022“ programos „Kauno mitas“ kuratoriaus Ryčio Zemkausko pasiūlymą prisijungti prie „Zoom“ konferencijos.

„Čia susitiko iš kelių šalių, žemynų kuriantys žmonės. Mes dalijomės idėjomis, mintimis, klausėmės vieni kitų kūrinių. Kas kam labiausiai patiko – tie susikontaktavo. Kgomotso labai krito į ausį – man elektronika yra artimas muzikos stilius“, – sakė Jurga.

Tarptautinės sesijos metu ne tik Jurgai patiko PAR atlikėjos daina, tačiau ir jai – Jurgos daina. Tai buvo su Mario Basanovu sukurtas garso takelis Jurgos animaciniam filmui „Mora Mora“ (scenarijaus autorė ir režisierė J.Šeduikytė). Taigi abi muzikantės nusprendė kartu bendradarbiauti.

„Susirašinėjome su Kgomotso dėl šio projekto ir labai džiaugiuosi, kad tai yra jau užbaigtas darbas. Mes turėjome pasitikėti viena kita per visus vandenynus ir būdamos visai kitame pasaulio krašte. Tai tapo šiokiu tokiu iššūkiu, o sunkiausia buvo susiderinti tekstą. Ji atsiuntė tekstą, kurio tema apie smurtą artimoje aplinkoje. Tekstą parašė Kgomotso kolegė, jis kviečia vietoje pykčio aiškintis taika.

Mano tekstas buvo visai kitoks, bet kažkuo jie susijungė. Labai smagu, kad dainoje yra tarsi dvi seserys, kurios kalbasi skirtingomis kalbomis“, – kalbėjo J.Šeduikytė.

Vaido Jokubausko nuotr./Jurga Šeduikytė
Vaido Jokubausko nuotr./Jurga Šeduikytė

Jurgos tekstas pasakoja apie saulę, o jo istorija prasidėjo tada, kai jos su drauge ieškojo, kur Vilniuje galima pasitikti kylančią saulę.

„Ir neradom nė vieno kalno, nuo kurio matytųsi tekanti saulė. Užstoja medžiai, nes visi kalnai Vilniuje yra orientuoti į vakarus. Tai buvo labai keistas atradimas – radom tik porą vietų, kur saulė teka. Tad mano tekstas yra apie tai: sese, ar tu gali priminti man, kaip saulė teka, nebeatsimenu. Ir ar girdi, kaip paukščiai sveikina dieną, kaip kiekvieną dieną jie skamba vis nauja daina tekančiai saulei.

Mūsų tekstai tarsi susijungia, ir man tai – dar vienas įrodymas, kad mes visi gyvename tomis pačiomis temomis, nesvarbu, kur. Mes visi esame apie tą patį ir nelabai skiriamės“, – apie naują dainą pasakojo J.Šeduikytė.

Žemynos Žymantaitės nuotr./Leonas Somovas
Žemynos Žymantaitės nuotr./Leonas Somovas

Vėliau Jurga su dainos prodiuseriu Leonu Somovu du mėnesius dirbo prie galutinės dainos versijos, kurios skambesį J.Šeduikytė vadina lietuviška elektronika su afrikietiško ritmo motyvais.

„Pavadinimas „City sisters“ yra ir kaip simbolis to, kad vienas miestas susijungia su kitu miestu, o tai yra Kauno – Europos kultūros sostinės vienas iš išskirtinių bruožų – jungti visus, susitikti per kultūrą.

Net neabejoju, kad kai žmonės sužinos, kokie įvykiai laukia 2022 metais, jie nedvejos ir dalyvaus. Mano nuomone, šis Europos kultūros sostinės projektas yra labai gražus ir labai matomas“, – sakė J.Šeduikytė.

Trečiadienį įvyksiančioje dainos premjeroje virtualiai dalyvaus ir Kgomotso Le Roux.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius