-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaunas kviečia į Kiemų šventę: Laisvės alėjoje nusidrieks ilgiausias stalas mieste

Kaune pristatytas artėjantis renginys – Tarptautinė kaimynų diena bei „Kiemų festivalis“, o neįprastas jos pristatymas sudomino ir praeivius. Organizatoriai, Laisvės alėjoje pasistatę stalą, kava vaišino praeivius bei kvietė juos neaplenkti Kiemų šventės. Jau gegužės 24 dieną Kaune, Laisvės alėjoje nusidrieks ilgiausias stalas mieste, tarptautinė kaimynų diena taps visos vasaros festivaliu.
Kaunas kviečia į Kiemų šventę: Laisvės alėjoje nusidrieks ilgiausias stalas mieste
Kaunas kviečia į Kiemų šventę: Laisvės alėjoje nusidrieks ilgiausias stalas mieste

Renginio sumanytojai ir organizatoriai – menininkas, „Kiemo galerijos“ įkūrėjas Vytenis Jakas, „Kaunas 2022“ komanda ir bendrovė „Kauno centro būstas“ – sako, kad Tarptautinė kaimynų diena švenčiama visų pirma norint skatinti bendruomeniškumą.

Sukvietė prie bendro stalo

Šventės idėja pernai gimė menininko, „Kiemo galerijos“ įkūrėjo Vytenio Jako mintyse. Pasidalinęs ja su pažįstamais, V.Jakas sulaukė pritarimo, nors pati mintis – šimtus žmonių pakviesti prie vieno stalo – iš pradžių atrodė neįtikėtina.

Pasak V.Jako kaimynės, taip pat prisidedančios prie Kiemų šventės organizavimo, Saulės Juzelienės, ji pati šią idėją vertino atsargiai.

„Buvo sunku patikėti, kad tokia šventė gali įvykti. Vytenis sako: įsivaizduok, Saule, yra didelis stalas ir visi susirinkę švenčia gyvenimą“, – pasakojo S.Juzelienė.

Tačiau sėkmingai startavus Kiemų šventei V.Jakas turi minčių savo idėja užkrėsti ne tik kauniečius, tačiau ir kitų miestų gyventojus.

Vytenis Jakas
Vytenis Jakas

„Pati idėja kilo iš gyvenimo, iš to, ką patyrėm, išgyvenom mes patys. Supratom, kas yra kiemo šventė, ir patirtos emocijos paskatino ją rengti visuotiniu mastu. Juk turime unikalų simbolį – Laisvės alėją“, – kalbėjo V.Jakas.

Kaunui 2022 metais ruošiantis tapti Europos kultūros sostine Kiemų šventė įgauna ir dar sodresnius tonus – skatinti bendrystę ne tik savo kieme, tačiau ir kituose miestuose.

„Kalbame apie socialinius dalykus. Lietuvoje jaučiamas žmonių susvetimėjimas, tad žadindami dvasinius dalykus, norą bendrauti skatiname apskritai atkreipti dėmesį į bendrystės idėją. Kiemų šventė turi potencialo plėstis ir, Kaunui tapus Europos kultūros sostine, sujungti visą Lietuvą“, – kalbėjo V.Jakas.

Prie iniciatyvos jungiasi ir bendrovė „Kauno centro būstas“. Kaip sakė šios įmonės atstovas Ramūnas Burokas, šiuolaikiniame pasaulyje žmonės pernelyg panirę į savo mobiliuosius telefonus, elektroninius paštus ir socialinius tinklus.

„Ir kartais mes nežinome, kas mūsų kaimynas, kas gyvena už sienos, tame pačiame aukšte“, – kalbėjo R.Burokas.

Emociją sukuria patys žmonės

Kiemų šventė, anot V.Jako, yra išskirtinė tuo, kad ją sukuria patys žmonės.

Organizatoriai su šypsena prisimena pernai metų istoriją, kai viena Kauno bendruomenė stalą į Laisvės alėją gabeno troleibusu.

Pasak Evelinos Šimkutės, programos „Kaunas 2022“ Bendruomenių platformos kuratorės, kauniečiai, jei turi galimybę, į Kiemų šventę prašomi atsinešti stalą, kėdę, baltą staltiesę ir užkandžių.

„Jei mėgstate suktis virtuvėje, paruoškite ką nors tokio, kuo lengva dalintis. Tie, kurie negali, žinoma, kad priimsime ir be to – pasodinsime prie bendro stalo ir pavaišinsime.

Taip pat kviečiame atsinešti ir stalo papuošimo elementų. Šių metų šventė sutampa su Lietuvos valstybės šimtmečiu, todėl labai kviečiame nepamiršti tautinio akcento – nuo ženklelio ar juostelės iki tautinio kostiumo“, – kalbėjo Kiemų šventės organizatoriai.

Evelina Šimkutė
Evelina Šimkutė

Dar vienas rengėjų prašymas: iš namų atsinešti indus ir, saugant gamtą ir aplinką, nenaudoti plastikinių indų.

Laisvės alėjoje kviečiami rinktis kaimynai, grupės, klasės ar kitos bendruomenės, o jei dalyviai turi savo simboliką – kviečiama atsinešti ir ją.

Organizatoriai atkreipia dėmesį, jog renginys – be alkoholio.

Švęsti galima ir savo kiemuose

Kiemų šventė skirta paminėti Tarptautinę kaimynų dieną, kuri švenčiama gegužės 25 dieną. Vienas bendras stalas Laisvės alėjoje nusidrieks išvakarėse.

Kaip sakė šventės rengėjai, idėja yra nebūtinai visus sukviesti į Laisvės alėją, tačiau skatinti kaimynų bendravimą.

„Todėl jei jūs Kaimynų dieną švenčiate savo kieme, savo bendruomenėje, tai yra gerai“, – sakė E.Šimkutė.

Organizatoriai kviečia pasidalinti savo kaimynų švenčių akimirkomis – nuotraukomis ar filmuota medžiaga.

Juos galima viešinti socialiniame tinkle „Facebook“ sukurtame puslapyje https://www.facebook.com/kiemusvente ar tiesiog savo asmeniniame įraše su grotažyme #kiemusvente bei „Kaunas 2022“ socialinio tinklo paskyroje.

Kauniečiai į Laisvės alėją kviečiami gegužės 24 dieną 18.30 val. Kiemų šventės pradžia – 19 val., o vakaras tęsis iki 21.30 val.

Kaip sakė E.Šimkutė, laukiami mokantys groti ar dainuoti žmonės, kurie renginio metu pasidalintų savo kūrybiškumu. Beje, prašoma atsinešti tokius muzikos instrumentus, kuriems nereikia elektros.

Kaunas kviečia į Kiemų šventę: Laisvės alėjoje nusidrieks ilgiausias stalas mieste
Kaunas kviečia į Kiemų šventę: Laisvės alėjoje nusidrieks ilgiausias stalas mieste

Kiemų šventės dalyviams „Kauno registracijos“ tai pat nereikia – kaimynų vakarėlyje gali dalyvauti ir kitų miestų ar rajonų gyventojai.

Šventė virsta festivaliu

Tačiau vienos dienos šventė nesibaigs – ji tampa visos vasaros „Kiemų festivaliu“.

„Kaunas 2022“ „Fluxus labas!“ Bendruomenių laboratorijų organizuojamo „Kiemų festivalio“ programa sujungs iki 20 skirtingų miesto ir rajono bendruomenių renginių, kūrybinių dirbtuvių, meninių pasirodymų kiemuose, gatvėse, kitose bendruomenės susitikimo vietose Kauno mieste bei rajone.

Festivalis baigsis Kauno rajone, Samyluose, švente „Pėdos marių dugne“.

Pasak E.Šimkutės, detali festivalio programa bus pristatyta Kiemų šventės metu Laisvės alėjoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius