-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaune duris atvėrė jautri, Holokausto istoriją menanti paroda „Iš tamsos“

Rugpjūčio 4 d. Kaune, pastate greta Istorinės LR Prezidentūros (Gimnazijos g. 4), atidaryta litvakės Jenny Kagan paroda „Iš tamsos“ (parodos prodiuserė – Justina Petrulionytė-Sabonienė). Savo tėvų – kauniečių Juozapo Kagano ir Margaritos Štromaitės – Holokausto išgyvenimo istoriją papasakoti pasiryžusi menininkė pakvietė leistis į skaudžius, tačiau vilties kupinus prisiminimus, kuriuose veriasi ne tik asmeniniai jos šeimos likimo vingiai, bet ir Antrojo pasaulinio karo įvykių Lietuvoje paveikslas, rašoma pranešime spaudai.
Jenny Kagan
Jenny Kagan / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programa „Atminties biuras“ siekia papasakoti istorijas apie visas kultūrines bendruomenes, prisiminti tiek šviesius, tiek ir tamsius istorijos puslapius, ypač tuos, kuriuos per ilgai buvome linkę užmiršti.

Jenny Kagan perspasakota Juozapo ir Margaritos istorija atkleidžia ne tik jų šeimos tragediją, bet ir dalį Holokausto įvykių Lietuvoje, Kaune. Labai svarbu tai, kad ši istorija sugrįžo į miestą, kuriame ir turėtų būti papasakota“, – atidarymo metu teigė parodos prodiuserė Justina Petrulionytė-Sabonienė.

Menininkė Jenny Kagan, kauniečių Juozapo Kagano ir Margaritos Štromaitės dukra, užaugo Jungtinėje Karalystėje, apsupta istorijų apie prieškario ir karo metų Lietuvą. Jos dėdė iš mamos pusės buvo politologas Aleksandras Štromas, teta – teatrologė Irena Veisaitė. Senelis Jurgis Štromas – tarpukariu Kaune veikusio kino teatro „Pasaka“ savininkas. Jiems ir daliai šeimos narių iš abiejų pusių teko pergyventi Holokausto žiaurumus. Deja, išgyveno tik dalis jų.

Menininkės tėvai susipažino ir susituokė Kauno gete. Negailestingas istorijos vingis, kitaip nei daugybei artimųjų, jiems baigėsi laimingai – pora išgyveno karą slapstydamiesi. Padedami lietuvio Vytauto Rinkevičiaus, geležies liejykloje, kurioje tėtis dirbo kaip geto kalinys, jie įsirengė slėptuvę – medinę dėžę, kurioje išgyveno maždaug 9 mėnesius.

Galiausiai, gyvenimas juos atvedė į Jungtinę Karalystę. Toji medinė dėžė – tėvų slėptuvė – tapo parodos „Iš tamsos“ šaknimis, savotišku leitmotyvu. Kaip teigia pati menininkė, „Tai istorija apie priespaudą ir persekiojimą, nesuvokiamą netektį ir siaubą, bet visų pirma tai – meilės bei išlikimo istorija“.

Paroda „Iš tamsos“ svarbi ne tik miesto, bet ir nacionaliniu lygiu, ji atskleidžia sudėtingą Lietuvos ir Kauno istorinį kontekstą. Prieš II pasaulinį karą mieste gyveno beveik 40 000 žydų. Jenny Kagan itin detaliai ir jautriai prisimena jų istorijas, kurios šiandieninio karo akivaizdoje tampa dar artimesnės ir aktualesnės.

Parodoje – galimybė laisvai tyrinėti eksponatus

Interaktyvi paroda „Iš tamsos“ lankytojus pasitinka savotiškame laukiamajame – parodą rekomenduojama apžiūrėti vaikštant itin mažomis grupėmis, tad norint išvysti ekspoziciją gali tekti šiek tiek palaukti. Tai padaryti tikrai verta, nes paroda suteikia galimybę leistis į itin asmenišką kelionę – dalį eksponatų galima paimti į rankas, tyrinėti patiems atsiverčiant dienoraščių ištraukas, pakėlus suskambantį telefoną ar atsidarant skirtingose vietose išdėstytus lagaminus.

Jenny Kagan šeimos ir artimųjų nuotraukos, sukrečiantis žaidimų kambarys, instaliacijos ir garso įrašai leidžia visomis juslėmis patirti sudėtingo laikmečio atmosferą, detales, jauseną. Keliaujant iš vieno kambario į kitą, veriasi šiandien sunkiai suvokiama žmonijos tragedija, kurioje, kaip ir visuose išgyvenimuose, netrūksta žmogiškumo, drąsos, pasiaukojimo, o svarbiausia – vilties.

„Man buvo svarbu, kad parodoje būtų kažkas, kuo žmonės galėtų pasimėgauti. Žinau, kad tai skamba kvailai, bet jei jau ketini prašyti žmonių klausytis istorijos, turi suteikti jiems galimybę mėgautis patirtimi. Noriu kalbėtis su jaunais žmonėmis,“ – apie unikalų parodos formatą anksčiau pasakojo menininkė J.Kagan. „Mano mama visada norėjo rasti būdą savo istoriją perteikti taip, kad tai nebūtų paprastas linijinis pasakojimas. Per savo gyvenimą neradusi tokio būdo, ji man paliko pasakojimus ir viltį, kad jos istorija pergyvens ją pačią“.

Paroda „Iš tamsos“ – „Istorijų festivalio“ dalis

Duris atvėrusi paroda „Iš tamsos“ – „Kaunas 2022“ programos „Atminties biuras“ organizuojamo „Istorijų festivalio“ dalis. Iki lapkričio pabaigos truksianti programa, siekia žadinti daugiatautę Kauno ir jo apylinkių atmintį, skatinti savo miesto ar miestelio, jo istorijos ir savęs pažinimą. Festivalio repertuare – parodos, koncertai, spektakliai ir ekskursijos. „Istorijų festivalis“ – bandymas į šį miestą sugrąžinti miesto pirmtakų – įvairių tautybių kauniečių – likimus ir istorijas. Daugiau apie projektą ir pilną renginių programą rasite čia.

Paroda „Iš tamsos“ Gimnazijos g. 4, šalia Istorinės LR Prezidentūros Kaune, veiks iki spalio 30 d. „Iš tamsos“ prodiuserė – Justina Petrulionytė-Sabonienė, programos kuratorė – Daiva Price. Parodos organizatorius – „Kaunas 2022“.

Europos kultūros sostinės programa Kaune ir Kauno rajone tęsiasi visus metus – 2022-aisiais suplanuoti šimtai tradicinių ir debiutuojančių renginių, tarp kurių parodos, festivaliai, spektakliai ir kitos veiklos, kuriamos vietos ir tarptautinių menininkų bei Kauno bendruomenių. Visą „Kaunas 2022“ programą rasite www.kaunas2022.eu ar mobiliojoje programėlėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius