-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune lankytojams atverta unikali erdvė – buvęs parako sandėlis

Skambant muzikai, džeržgiant pjūklams bei skylant ledo skulptūrai lankytojams duris atvėrė  dar viena erdvė Kaune. Kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami užsukti į buvusį parako sandėlį, esantį tarp Aukštųjų ir Žemųjų Šančių. Tiesa, dėl ekskursijų čia reikia tartis iš anksto.  
Parako sandėlys atvėrė duris lankytojams
Parako sandėlys atvėrė duris lankytojams / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Daug metų apleisto pastato durys įspūdingai ir griausmingai atvertos Joninių vakarą ir nuo šiol jis tapo dar viena lankoma vieta bei bendruomenės iniciatyvų bei būsimų renginių vieta.

Artilerijos sandėlių kompleksas Aukštuosiuose Šančiuose statytas 1883-1889 metais, kai kurie pastatai iškilo XX a. pradžioje. Sandėliai buvo skirti Žemuosiuose Šančiuose dislokuotai 28 artilerijos brigadai.

Parako sandėlį naujam gyvenimui prikėlė ilgametė Žemųjų Šančių gyventoja Vida Bliumkienė.

Vida Bliumkienė
Vida Bliumkienė

Daug metų apleistas sandėlis buvo niokojamas ir neprižiūrimas. Kartu su pagalbininkais V.Bliumkienė sandėlį sutvarkė ir, kaip sako pati, jau sulaukė klausimų apie tai, ar čia bus galima organizuoti renginius.

Parako sandėlio atidarymas sutraukė nemažą būrį šančiškių bei kitų mikrorajonų gyventojų. Nors sandėlis yra miesto ribose, tačiau jis buvo įrengtas atokioje vietoje – beveik miške. Parako sandėlis šiuo metu priklauso „Kauno tvirtovei“.

„Tai – mano sena svajonė, noriu, kad apie „Paraką“ sužinotų kuo daugiau žmonių. Man niekada nepabosta pasakoti jo istoriją“, – 15min sakė V.Bliumkienė.

Nuo vaikystės Žemuosiuose Šančiuose gyvenant V.Bliumkienė sako, kad seniau šio rajono nemėgo. Jai, dar būnant paauglei, į mokyklą tekdavo eiti pro geležinkelio bėgius ir ne kartą išgirsti karių užgauliojimus.

Vėliau moteris sako pamačiusi, kokie kultūros ir erdvių turtai yra Šančiuose. Dabar ji – aktyvi bendruomenės narė, veda ekskursijas ir pasakoja Žemųjų Šančių istoriją.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Parako sandėlys atvėrė duris lankytojams
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Parako sandėlys atvėrė duris lankytojams

Vida sako, kad Parako sandėlis turi savo šarmo. Visų pirma – tai fotogeniška vieta. Taip pat čia neįtikėtina akustika. „Kartu tai vieta, traukianti gerus dalykus“, – kalbėjo V.Bliumienė.

Joninių vakarą pravėrus parako sandėlio duris svečius pasitiko ledo skulptūra. Ji žmonių akivaizdoje buvo supjaustyta.

Greta sandėlio buvo įrengta scena, o skambant elektroninei muzikai viduje pirmųjų lankytojų laukė vizualinės instaliacijos ir garso siena – sandėlis duris atvėrė, anot organizatorių, per veiksmus, bendravimą ir menus.

Dar vienas V.Bliumkienės noras – akmenimis grįstas ir iki sandėlio vedantis takas. Būtent tokie keliai čia buvo ir seniau.

Parako sandėlio, nuo šiol vadinamu tiesiog „Paraku“ atidarymo parteriai – asociacija „Kauno tvirtovė“ ir „Kaunas 2022“ programa „Fluxus Labas“.

Po Pirmojo pasaulinio karo šio ir kitų sandėlių teritorija perduota Lietuvos kariuomenės, o 1940 m. ir po Antrojo pasaulinio karo – Sovietų Sąjungos kariuomenės žinion.

Pastatai buvo naudojami panašiai paskirčiai, todėl mažai keitėsi. 1993 metais dalis pastatų perėjo Lietuvos kariuomenės medicinos tarnybos žinion.

Kaip skelbia asociacija „Kauno tvirtovė“, pilnai išliko autentiška teritorijos plano struktūra, susiformavusi XIX a. pabaigoje.

Yra išlikę 36 istoriniai statiniai, įskaitant šulinius, atrastos septynios vandens pralaidos po keliais ir pravažiavimais.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Parako sandėlys atvėrė duris lankytojams
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Parako sandėlys atvėrė duris lankytojams

Tai – vienas tvirtovės kompleksų, labiausiai pritaikytų savo urbanistine struktūra prie natūralaus vietovės reljefo. Komplekso keliai ir pastatai anksčiau maskuotės tikslais buvo apželdinti tuopomis, prieškarinėse fotonuotraukose iš oro – plotas atrodo kaip želdinių masyvas. Dalis senųjų tuopų yra išlikę.

Parako sandėlį galima rasti leidžiantis ar kylant Prancūzų gatve.

Dėl ekskursijos į „Paraką“ skambinti telefonu +370 671 555 31 (Vida).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius