-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune pristatyta dygsniuota paroda, netrukus lietuvių sukurti darbai iškeliaus į JAV

Kaune finišą pasiekė projektas „Žaliakalnio dygsniai“. „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ bendruomenių programos „Fluxus Labas!“ iniciatyva pakvietė Kauno miesto ir rajono gyventojus, taip pat norinčius ir iš kitų miestų dalyvauti pasauliniame projekte „25 milijonai dygsnių“. Dalyviai buvo kviečiami į rankas paimti adatą, audinį ir siūlą bei dygsniuoti.
Parodos „25 milijonai dygsnių“ atidarymas
Parodos „25 milijonai dygsnių“ atidarymas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Jau netrukus lietuvių sukurti dirbiniai iškeliaus į JAV, Kalifornijos valstiją ir ten prisijungs prie didžiulės pasaulinės parodos, kalbančios apie pabėgėlių krizę. Kol kas lietuviškųjų dygsnių parodą galima aplankyti Kauno kultūros centro foje. Čia ji veiks iki vasario 6 dienos.

„25 milijonai dygsnių“ (25 Million Stitches) yra korėjiečių kilmės JAV menininkės, aktyvistės Jennifer Kim Sohn inicijuotas projektas, skatinantis kalbėti apie pasaulinę pabėgėlių krizę, kai dėl karo, skurdo ar kitų socialinių bei ekonominių priežasčių žmonės yra priversti palikti savo namus ir viską, kas jiems artima.

Prisijungė per 100 žmonių

Pasak lietuviškojo projekto iniciatorės menininkės Rasmos Noreikytės, prie idėjos Lietuvoje prisijungė virš 100 žmonių.

„Labai džiaugiuosi rezultatu. Projektui prasidėjus galvojau, kad bus sudygsniuota apie 20 darbų, o dabar jau yra 60 ir dar ne visi savo darbus atnešė“, – kalbėjo R.Noreikytė.

Į JAV lietuvių sukurti darbai bus siunčiami vasario mėnesį. Paroda Kaliforinijos valstijoje atsidarys birželį ir veiks tris mėnesius.

Menininkė J.K.Sohn itin džiaugėsi nedidelės Lietuvos noru prisidėti prie jos sumanymo. Projekto iniciatoriai Kaune su menininke jau aptarė galimybę visą pasaulinę parodą atvežti ir į Kauną. Jei susitarimas pavyks – paroda į Kauną atkeliaus 2022-aisiais, kai Kaunas taps Europos kultūros sostine.

„Pačios menininkės noras, kad ši paroda ir toliau keliautų. Kaip vieną iš variantų mes pasiūlėm Kauną“, – sakė R.Noreikytė.

Projekte dalyvauja didžioji dalis JAV valstijų, Australijos, Naujosios Zelandijos gyventojai, taip pat kelios Europos šalys.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./A.Ptašinskaitė ir R.Noreikytė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./A.Ptašinskaitė ir R.Noreikytė

Darbuose – Lietuvos motyvai

Lietuvių sukurti kūriniai – labai skirtingi, tačiau tuo pačiu – ir panašūs. Dygsniai audinyje simbolizuoja žingsnius per gyvenimą, o vienas dygsnis – tarsi vienas žmogus.

Kurti savo darbus – dygsniuoti audinius – buvo kviečiami ir pavieniai kauniečiai, ir bendruomenės.

„Dalyviai nematė vienas kito, nebuvo susitikę, bet daugelyje kūrinių atsikartoja Lietuvos motyvai. Ta tema suskambėjo žmonių širdyse: baisu neturėti savo namų. Visi mes norime juos turėti, turėti vietą, kur sugrįžtume, kur ateitume“, – sakė R.Noreikytė.

Nors pabėgėlių krizė Lietuvos nepalietė taip stipriai, kaip kai kurių kitų šalių, tačiau šalies istorijoje buvo laikotarpių, kai žmonės turėjo palikti savo namus ir keliauti į nežinią. Tai – ir skaudūs tremties įvykiai, ir daugelį šeimų šiuo laikmečiu palietusi emigracija.

Kauniečiai dalinosi ir savo istorijomis

Dygsniavimo idėja visų pirma gimė Žaliakalnyje ir tapo kryptimi aktyviau sujungti vietos bendruomenę.

Menininkė R.Noreikaitė, susidomėjusi projektu, prisijungti prie jos pasiūlė „Kaunas 2022“ bendruomenių programos „Fluxus Labas!“ atstovei Žaliakalnio mikrorajone Aistei Ptašinskaitei, tačiau jau netrukus iniciatyva peržengė mikrorajono ribas.

„Pradžioje buvo tikslas, kad bent 20 kūrinių iš Lietuvos išsiųsime, bet finale gavosi gerokai daugiau. Projekto metu, rengdami dirbtuves, iš dalyvių išgirdome ir ne vieną stiprią, gilią istoriją“, – kalbėjo A.Ptašinskaitė.

Žmonės, kurie ateidavo į dirbtuves, ne tik dygsniuodavo, tačiau ir kalbėdavosi – jie pasakojo savo, savo šeimos istorijas, patirtus išgyvenimus.

„Projekte dalyvavo skirtingi žmonės. Jauniausias kūrinio autorius – 5 metų, vyriausias – 87 metų. Buvo ir senjorų klubai, mokyklos, pavieniai žmonės iš bendruomenių, šeimos. Yra darbų, kur aš pati žiūrėjau ir galvojau: kiek reikėjo tam skirti laiko? Viena moteris atėjusi pasakė, kad net suskaičiavus savo dygsnius buvo“, – sakė A.Ptašinskaitė.

Lietuvos motyvus, pasak A.Ptašinskaitės, dalyviai pasirinko atsižvelgdami į viso projekto temą.

„Mes skatinome kalbėti apie namus, apie namų netektį, apie artimus žmones. Todėl kūriniuose ir yra Lietuvos, Kauno tema. Pavyzdžiui, yra vienas kūrinys su klevo lapais. Jo kūrėja pasakojo, kad greta jos namų vaikystėje augo klevas, ir ji atsimena, kaip medį pjovė“, – sakė pašnekovė.

Iniciatyva „Žaliakalnio dygsniai“ – „Kaunas 2022“ bendruomenių programos „Fluxus Labas!“ dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius