Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauniečiai kviečia į savo „Venecijos karnavalą“: neįprastu būdu kops į Parodos kalną

„Liūdna tikrai nebus, normalu irgi tikrai nebus. Bet bus linksma“, – sako Gildas Aleksa, rugsėjo 6–7 d. Kaune vyksiančio „Fluxus“ festivalio režisierius. Jau antrus metus iš eilės kauniečiai kviečiami fluxus būdu kopti į Parodos kalną. Kas – nešinas keptuve, kas – šunimi ar auksine žuvele, kas – ropojantis arba su banglente.
Kopimas į Parodos kalną „Fluxus“ būdu
Kopimas į Parodos kalną „Fluxus“ būdu / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kopimas į Parodos kalną ir po jo Ąžuolyno parke vykstančios linksmybės taps antrą kartą Kaune ir Kauno rajone rengiamo festivalio kulminacija.

Startas – vidurnaktį

Pirmą kartą kauniečiai neįprastu būdu užkopti į Parodos kalną buvo kviečiami pernai „Netikėtumų festivalio“ metu. Tąsyk iniciatyva sulaukė apie 600 susidomėjusių, tad šiemet jų tikimasi dar daugiau. Tiesa, šiais metais renginys, kurį organizuoja „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ vyks ne dieną, o vidurnaktį – iš rugsėjo 6-osios į 7-ąją.

Visi, norintieji patirti keisto kopimo džiaugsmą, rinktis kviečiami rugsėjo 6-ąją 23.45 val. prie J.Mačiūno aikštės Parodos kalno apačioje. Lygiai vidurnaktį bus duotas startas.

Pasak G.Aleksos, vėlyvas paros metas visų pirma pasirinktas dėl to, jog Kaune yra nemažai remontuojamų gatvių, tad dieną, net ir dvidešimčiai minučių uždraudus eismą Parodos kalnu, gali susidaryti automobilių spūstys.

Iš – į

„Vėl kopsime į kalną: iš laikinosios į šiuolaikinę sostinę, iš centro į ne centrą, iš aikštės, į kurią negalima patekti, į spektaklį, kurio negalima matyti“, – sakė G.Aleksa.

Pasak renginio režisieriaus, kadangi mitinis Kauno žvėris pabus 2021–2022 metais, „Fluxus“ festivalis „paima“ jo dalį: „Ir labai aiškią dalį. Naudodamiesi tuo, kad labai dažnai miestiečius ir miesto judėjimą vadiname arterijomis, tad tai ir bus to mitinio žvėries arterija, ir miestiečiai kviečiami tekėti jo kraujagyslėmis.“

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Režisierius Gildas Aleksa
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Režisierius Gildas Aleksa

Į Parodos kalną kviečiamos kopti grupės, bendruomenės ar pavieniai kauniečiai bei miesto svečiai. Kadangi veiksmas vyks tamsiu paros metu, dalyvių prašoma į savo kostiumus ar tiesiog drabužius įkomponuoti šviečiančias detales ar bent apsirūpinti žibintuvėliais.

Visiems, kurie socialiniuose tinkluose dalinsis festivalio akimirkomis ir nuotaikomis, siūloma naudoti grotažymes su raidėmis „išį“.

Už išskirtinį kostiumą – kelionė

Taip pat bus renkami įsimintiniausi kostiumai, o jų autoriai turės galimybę dalyvauti kitų metų Europos kultūros sostinės Rijekos (Kroatija) atidarymo renginiuose.

Užkopus į Parodos kalną veiklos persikels į Ąžuolyno parką – čia bus skirta erdvė pasirodymams, o visos veiklos – interaktyvios. Ąžuolyne visi taps bendro spektaklio dalimi.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kopimas į Parodos kalną „Fluxus“ būdu
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kopimas į Parodos kalną „Fluxus“ būdu

„Labai skatinsime bendruomeniškumą ir kad žmonės jungtųsi į bendras iniciatyvas. Iš to bus mano didžiausias spektaklis – iš labai daug atsitiktinumų. Bus visko daug. Vieno dalyko nebus – normalumo.

Oficiali diena daryti nesąmones

Šis renginys – tarsi kaunietiškas Venecijos karnavalas“, – sakė G.Aleksa.

Renginys skirtas visiems, teigė G.Aleksa: „Nėra elitinio, profesionalaus šiuolaikinio meno, meno, kuriam reikia aprašymo, kad jį suprastų. Čia – žmonės, kurie nori kažką kurti, pabūti kartu. Gal, užkopęs į kalną, žmogus norės pasakyti eilėraštį? O gal, įsilipęs į medį, sudainuoti lopšinę? Mes bandysime iš miesto išgauti kuo daugiau fliuksiškumo. Taip, kaip darė J.Mačiūnas.“

Jau žinoma, kad šiemet kopiant į Parodos kalną, bus grupė masažistų, repuojančių senukų, žaidimų, šokių.

„Tai – oficiali diena, kai žmogus gali daryti nesąmones kartu su kitais, kurie irgi daro nesąmones. Pernai nebuvo nė vieno žmogaus, kuris nesišypsojo. Man asmeniškai tai buvo laimės diena“, – sakė G.Aleksa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius