-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaunietė Ieva: kodėl vyresnio amžiaus žmonės Lietuvoje dažniausiai reklamuoja tik vaistus?

Nedidelėje Kauno fotostudijoje, prie kurios durų pasitinka, matyt, aplinkinių gyventojų katinas, o laiptinė toli gražu nekvepia šiuolaikiškumu, kabo paveikslai. Tiksliau – vyresnio amžiaus kauniečių moterų nuotraukos. Moterims nuotraukose – nuo 60 iki 85 metų. Tačiau Motinos dienos proga Kaune pristatyta paroda kalba ne tik nuotraukomis, taip pradedamas projektas, kuriuo siekiama mažinti atskirtį tarp amžiaus grupių. „Sakoma, kad mūsų ateitis yra vaikai. Aš manau, kad ateitis yra ne tik vaikai, bet ir mūsų praeitis, jos suvokimas“, – sako iniciatyvos sumanytoja kaunietė kirpėja Ieva Malukienė.   
Socialinės iniciatyvos „Grožis amžiaus neturi“ paroda
Socialinės iniciatyvos „Grožis amžiaus neturi“ paroda / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„No name studio“ atidaryta paroda „Grožis amžiaus neturi“. Tai – socialinis estetinis projektas, kurio autoriai siekia keisti požiūrį į senatvę. Prieš metus prasidėjęs projektas neapsiribos tik paroda – po jos idėjos autoriai įvairius užsiėmimus ketina rengti senelių globos namuose ir laukia prie komandos norinčių prisijungti savanorių.

Pradžia – praktika senelių namuose

„Mes norime parodyti, kad vyresnė moteris yra pilna grožio ir kūrybinės jėgos – tereikia minimalaus išorinio pasikeitimo, kad įvyktų proveržis viduje“, – sakoma parodos pristatyme.

Kaip 15min sakė idėjos autorė kirpėja-stilistė Ieva Malukienė, pirmoji jos pažintis su senjorais įvyko senelių globos namuose Klaipėdoje ir Palangoje, kur Ieva atliko praktiką.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ieva Malukienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ieva Malukienė

„Ir aš patyriau emocinį proveržį: supratau, kaip man patinka bendrauti su senjorais“, – kalbėjo I.Malukienė.

Tačiau Ieva pastebėjo ir vyresnio amžiaus žmonių, ypač moterų susikaustymą, atskirtį, nepasitikėjimą savimi. Moterys Ievos prašydavo jas šiek tiek pakirpti.

Tačiau kirpėjos betarpiškumas ir noras keisti neliko be atsako, todėl jau po kelių pirmųjų susitikimų senelių namų gyventojos ėmė prašyti ne tik šiek tiek pakirpti, bet ir pakeisti stilių.

Svarbiau ne išoriniai, o vidiniai pokyčiai

Ieva sako, kad projektas nėra skirtas tam, kad moterys keistųsi išoriškai. Išoriniai pokyčiai – tik paviršinis sluoksnis.

Dirbdama senelių namuose Ieva pastebėjo, kaip išoriniai pokyčiai keičia žmogaus vidų, stiprina jo pasitikėjimą savimi.

„Todėl pagrindinė mūsų idėja yra ne paroda, o noras kalbėti apie tai, kad vyresnės moterys Lietuvoje yra užsisklendusios, nepasitikinčios savimi ir kad reikia joms padėti tą pasitikėjimą įgauti.

Mes norėtume daryti grožio, kūno terapijos, šokio, jogos ir įvairias kitas dirbtuves senelių namuose, o paroda yra atspirties taškas išsiaiškinti, kaip mūsų visuomenėje pradėti apie tai kalbėti.

Kaip mes matome vyresnį žmogų, pavyzdžiui, kaip jis atspindimas medijose, reklamose? Jeigu išvysime vyresnį žmogų, jis būtinai reklamuos vaistus ir panašius dalykus, kurie tarsi ir dera vyresniam žmogui.

Jeigu mes pažiūrėsime, pavyzdžiui, į paryžietę ar niujorkietę viešumoje, pamatysime, kad vyresni žmonės pasaulyje atspindimi įvairiuose amplua, o Lietuvoje ši amžiaus grupė vis dar yra stigma“ – kalbėjo I.Malukienė.

Padėjo rasti finansavimą

Prieš kelerius metus į Kauną atvažiavusi dirbti Ieva kartu su bičiulėmis – fotografe ir stilistėmis-vizažistėmis – ėmėsi įgyvendinti savo sumanymą.

Prie Ievos idėjos prisidėjo fotografė Kristina Meilutė, vizažistės Monika Areima ir Eglė Bžeskaitė, tekstų autorė Rasa Siudikienė.

Jos kvietė atsiliepti vyresnes nei 60 metų moteris, norinčias dalyvauti projekte. Tokių atsirado 15.

Tačiau finaliniam šio etapo žingsniui – parodai – stigo pinigų. „Taip nutiko, kad viename renginyje susipažinau su Austėja iš „Kaunas 2022“ komandos. Ji tapo mūsų projekto koordinatore ir padėjo rasti finansavimą parodai“, – sakė I.Malukienė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Fotografė Kristina Meilutė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Fotografė Kristina Meilutė

Nors projekte dirbančios moterys tai daro neatlygintinai ir savo iniciatyva, tačiau reikėjo atspausdinti nuotraukas, parodai ruošiantis buvo ir kitų išlaidų.

Ieva neįsivaizduoja savęs dirbančios tik salone: „Tokie projektai man teikia didelį emocinį pasitenkinimą, o ši profesija patinka dėl to, kad ji gali būti pritaikoma labai plačiai ir įvairiai. Įvairūs socialiniai ir meniniai projektai yra mano asmenybės dalis ir man tai svarbu.“

Svarstydama projekto tęstinumą Ieva sako labai laukianti prisijungiant ir kitų savo srities specialistų savanorių. „Mano tikslas yra tai, kad ateityje šis projektas išsiplėtotų internetinėje erdvėje ir kad žmonės patys siūlytųsi važiuoti į senelių namus ir, pavyzdžiui, pravesti kokį nors užsiėmimą. Žmonės jungtųsi, išplėstų iniciatyvą, dėmesys senam žmogui nebūtų tarsi auka – aš noriu, kad ateitų žmonės, kuriems patiems tai atrodo įdomu.“

Žmonės tampa bendruomeniški

Parodos „Grožis amžiaus neturi“ kuratorė, „Kaunas 2022" bendruomenių programos „Fluxus Labas!“ koordinatorė Austėja Bliumkytė-Padgurskienė sako, kad šis projektas ją ypač džiugina dėl to, kad tai – jauno žmogaus dėmesys vyresniam.

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programa „Fluxus Labas!“ ieško žmonių, telkiančių savo bendruomenes, siekiančių vienyti mikrorajonų gyventojus bendriems kūrybiniams ir bendruomeniniams veiksmams, skatinančių kūrybišką dialogą.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Austėja Bliumkytė-Padgurskienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Austėja Bliumkytė-Padgurskienė

„Tada, kai į mane kreipėsi Ieva, aš buvau „Fluxus Labas, Šančiai!“ agentė ir mes ieškojome iniciatyvių šančiškių – nebūtinai tų, kurie gyvena Šančiuose, bet ir susijusių su šiuo mikrorajonu.

Todėl Ievą pakviečiau į pernai vykusį iniciatyvų festivalį „Štai Šančiai“, kuriame ir susibūrė iniciatyvūs ir idėjų mikrorajonui turintys žmonės.

Aš apskritai labai džiaugiuosi, kad pirmosios šančiškių iniciatyvos jau tampa matomos, yra įgyvendinamos“, – sakė A.Bliumkytė-Padgurskienė.

Kalbėdama apie bendruomenių iniciatyvas A.Bliumkytė-Padgurskienė sako, kad yra pastebėjusi, jog žmonės jau drąsiau linkę imtis įvairių visuomeninių veiklų ir tampa bendruomeniški.

Senjorė Irena: džiaugiuosi gyvenimu

Viena iš projekto dalyvių – Irena iš Panemunės – į jį įsijungė pamačiusi viešą kvietimą internete.

Dalis moterų atsiliepė idėją viešinant socialiniuose tinkluose, dalis – per Trečiojo amžiaus universitetą, kur lankėsi idėjos autorės.

Pasirengimas parodai truko metus. „Tie metai buvo labai įdomūs. Kas patiko? Viskas patiko. Nebuvo jokios konkurencijos“, – 15min sakė Irena.

– Irena, ar grožis amžiaus neturi?

– Esu močiutė ir labai savimi patenkinta. Esu sveika, nevartoju jokių vaistų, turiu du anūkus.

– Ar iš tiesų senjorai jaučia socialinę atskirtį?

– Galbūt priklauso ir nuo paties žmogaus. Atsiskyrimas yra tarp turtingų ir skurdžiau gyvenančių žmonių. Aš pati jo nejaučiu. Bet aš tam ruošiausi. 46 metus dirbau mokesčių inspekcijoje. Manau, kad moteris turėtų trumpiau dirbti.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Socialinės iniciatyvos „Grožis amžiaus neturi“ paroda
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Socialinės iniciatyvos „Grožis amžiaus neturi“ paroda

– O kaip gyvenate dabar?

– Gerai. Neseniai grįžau iš Izraelio. Esu aktyvi, mėgstu keliauti, labai džiaugiuosi, kad nedirbu. Džiaugiuosi gyvenimu, skaitau knygas, o į biblioteką užsuku du kartus per savaitę.

– Ko palinkėtumėte visoms moterims Motinos dienos proga?

– Kad jų nepamirštų vaikai, kad būtų sveikos, savęs nenuvertintų. Ir dar kad į slaugos namus nepatektų labai anksti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius