-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno rajono bendruomenės kviečiamos pabusti: pirmieji Lietuvoje įgyvendina naują idėją

Į Kauno rajoną – su dviguba jėga. Kauno miestui ir rajonui 2022 metais besiruošiant tapti Europos kultūros sostine jėgas suvienijo Kauno rajono savivaldybė ir „Kaunas 2022“ komanda, o čia veikiančioms bendruomenėms šiemet skiriamas ypatingas dėmesys.
Kaunas ir Kauno rajonas švęs Tarptautinę laimės dieną
Kaunas ir Kauno rajonas švęs Tarptautinę laimės dieną / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno rajono savivaldybė įdarbino dešimt bendruomenės administratorių, kurie savo kuruojamuose teritorijose ne tik žadins bendruomenes, tačiau ir padės joms rašyti projektus, spręsti iškylančias problemas bei savo aplinkoje stiprinti tarpusavio ryšį.

Savu ruožtu partnerystės ranką įdarbintiems bendruomenių administratoriams bei pačioms bendruomenėms tiesia „Kaunas 2022“ kuratoriai, kviesdami juos į bendrus bendruomenių platformos projektus, mokymus ir kūrybinius susitikimus.

„Šie žmonės, kuriuos įdarbino Kauno rajono savivaldybė yra tarsi ambasadoriai, per juos mes lengviau pasieksime įvairias seniūnijų bendruomenes, ir kviesime ne tik dalyvauti mokymuose, tačiau kartu aptarsime ir kūrybinius sumanymus“, – sakė Viltė Migonytė, „Kaunas 2022“ regioninių partnerysčių kuratorė.

Seniūnijose ieškos lyderių

Įdarbinti bendruomenių administratoriai visų pirma yra pagalbininkai – tarsi bendruomenių dešinioji ranka.

„Kartais pavyksta atrasti perlų. Šioje veikloje aš matau daug prasmės ir tikiu, kad pavyks nuveikti daug“, – sako Janina Sergedienė, viena iš Kauno rajono bendruomenių administratorių. Tokių kaip Janina Kauno rajone viso yra dešimt.

J.Sergedienė atsakinga už Samylus, Rokus ir Taurakiemį. Kaip sako pati Janina, šiame krašte yra ir veikiančių, ir tik laikinai susibūrusių bendruomenių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Janina Sergedienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Janina Sergedienė

„Galima padaryti daug gerų dalykų, atrasti naujų lyderių. Kaip viename susirinkime sakė mūsų seniūnas, reikia ieškoti perlų, kitaip tariant – veiklių žmonių. Sakykim, yra tokių, kurie į veiką įsitraukti nenori, tačiau pakalbinus, padrąsinus juos jie tampa puikiais lyderiais“, – kalbėjo J.Sergedienė.

Janina sako, kad ji kartu su kitais savo kolegomis, taip pat bendruomenių administratoriais taps tarpininkais tarp savo krašto žmonių ir įvairių institucijų, padės jiems rengti finansavimo dokumentus, ataskaitas, paraiškas.

„Žmogui, įsitraukiančiam į bendruomenės veiklą, visų pirma turi būti įdomu“, – įsitikinusi J.Sergedienė.

Tikisi naujų idėjų, renginių ir kultūros proveržio

Ežerėlio, Zapyškio, Kačerginės apylinkes kuruojanti bendruomenės administratorė Jolanta Malinauskaitė įsitikinusi, kad Kauno rajone pradėtas įgyvendinti projektas galėtų būti pavyzdys visai Lietuvai.

„Iš tiesų labai džiaugiuosi, kad Kauno rajono meras išgirdo mus ir galiausiai tokie etatai buvo įsteigti. Su bendruomenėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis dirbu jau daug metų, ir žinau, iš vidaus matau jų problemas.

Viso Kauno rajone veikia 84 bendruomeninės organizacijos. Pastaruoju metu jas slėgė administracinė našta. Tai – projektų rengimas, jų vykdymas, mokėjimų prašymų rengimas. Tai yra atsakingi dalykai. Visus šiuos darbus nuo šiol savo krašto bendruomenėms padėsime atlikti mes“, – sakė J.Malinauskaitė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Malinauskaitė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Malinauskaitė

Dar viena iš bendruomenių administratorių darbo sričių – ryšis ir bendravimas su emigrantais.

„Kad žmonės neprarastų ryšio su savo krašto bendruomenėmis, net jei negrįš jie patys – galbūt grįš jų vaikai. Labai įdomi veikla, ir mes ją tik pradedame. Tai atveria naujas galimybes, suteikia motyvacijos“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak J.Malinauskaitės, aktyviai su bendruomenių administratoriais bendrauja ir „Kaunas 2022“ komanda, o Kauno rajono gyventojai tikisi, kad Kaunui ir Kauno rajonui besiruošiant tapti Europos kultūros sostine, atsiras naujų veiklų, projektų, renginių.

„Kauno rajonas neliko nuošalyje, tikimės kultūros proveržio. Ne tik naujų renginių, bet ir naujų jų formų. Žinoma, mes negalime lygintis su miestu ir gal neturime būti kaip miestas, tačiau besiruošiant tapti Europos kultūros sostine, mes norime turėti vienodas galimybes, kokias turi miestas. Taip pat – ir finansines, kurios ateina kartu su Europos kultūros sostine“, – kalbėjo J.Malinauskaitė.

Laukia kaimynų šventės ir kiemų festivaliai

Bendruomeniškumo skatinimas ir ryšio su savo gyvenamąją aplinka kūrimas yra viena iš pagrindinių „Kaunas 2022“ sau keliamų užduočių.

Programos kuratoriai, į kultūrą žvelgiantys plačia prasme, sako, kad kultūra nėra tik renginiai, muziejai ar ne kiekvienam pasiekiamas menas, kultūra – tai ir maistas, sportas, darbas, žmonių ryšys vienas su kitu.

Remis Sčerbauskas/Evelina Šimkutė
Remis Sčerbauskas/Evelina Šimkutė

Stiprinant šį ryšį „Kaunas 2022“ bendruomenių platformoje „Fluxus labas!“ jau mokymus baigė aštuoni agentai, kurie dirba savo miesto ar kaimo seniūnijose.

Kaip sakė „Kaunas 2022“ bendruomenių platformos koordinatorė Evelina Šimkutė, „Fluxus labas!“ agentų veiklos prasidėjo nuo įvairių susitikimų su vietos bendruomenėmis – pradedant „Darom“ akcijomis, o vėliau veiklos peraugs į kaimynų šventes, kiemų festivalius.

Jų bus įvairių ir skirtų tiek suaugusiems, tiek vaikams. Tai – ir pasakų sekimas vietos bibliotekoje, važinėjimas dviračiais, ekskursijos, piknikai ir tai, kas bus nutarta kartu su vietos bendruomene. Tokių agentų per artimiausius metus numatoma paruošti iki 40.

Kuo artimesnio ryšio „Kaunas 2022“ siekia ir su Kauno rajono savivaldybės įdarbintais bendruomenių administratoriais.

„Mes jau buvome susitikę, susipažinome, aptarėme bendradarbiavimo galimybes. Mūsų bendruomenių programa organizuoja įvairius mokymus, skatina gyventojus įsitraukti į veiklas. Vieni tokie mokymai vyks jau šiais metais, tad rudenį bus paskelbtas atviras kvietimas.

Bendradarbiauti, dalintis informacija, dalyvauti projektuose kviečiame kuo daugiau tiek Kauno miesto, tiek Kauno rajono gyventojų. Vienas iš jų, kuris bus jau šiais metais – Kiemų festivalis“, – kalbėjo E.Šimkutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius