-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno rajono gyventojai švenčia kaimynų vasarą: rezultatų duoda tik bendrystė

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ dalyviai jau švenčia Kaimynų vasarą: netradiciškai ir vieningai. Nors kaimynų diena Europoje kasmet švenčiama gegužės 29-ąją, tačiau šių metų susibūrimus ir šventes pakoregavo karantinas.
Kaimynų vasara Kauno rajone
Kaimynų vasara Kauno rajone / Ingos Kaminskės ir „Kaunas 2022“ nuotr.

Kaimynų diena, tapusi kaimynų vasara, šiemet bus švenčiama visą sezoną. Renginiai jau įvyko Kauno rajone Raudondvaryje, Kulautuvoje, dar vyks Akademijoje ir Lapėse. Visos šios seniūnijos šiemet „Kaunas 2022“ paskelbtos „Šiuolaikinėmis seniūnijomis“.

Kaip teigia patys Kauno rajono gyventojai, šventės, laikantis karantino reikalavimų, transliuoja ir kitą žinią: kiek mes pažįstame savo kaimynus, ar drąsiai galime prašyti jų pagalbos, pasiskolinti druskos ar kartu leisti laiką?

Pasakoja negirdėtas Kulautuvos istorijas

Kaimynų vasara startavo Kulautuvoje. Savaitę prieš tai kulautuviečiai buvo kviečiami registruoti savo kiemus, kur leis vakarą su kaimynais, o vėliau jų laukė muzikinis pasirodymas ant mobilios scenos.

Didžiulio susidomėjimo sulaukė vietos gyventojo gido ir istorijos mokytojo Mykolo Fedaravičiaus vedama ekskursija „Kulautuva: legendos ir tikrovė“. Beje, šios ekskursijos Kulautuvoje vyks ir visą vasarą, tad progų pažinti šį kraštą dar yra.

Pasak M. Fedaravičiaus, su miestelio istorija ir praeitimi jis supažindina Kulautuvos įvykius bei žmones „integruodamas“ į pasaulinį arba Lietuvos kontekstą. Pavyzdžiui, kalbėdamas apie gatvių pavadinimus gidas pasakoja, jog Kulautuvoje gatvės buvo pavadinamos kaip Amerikoje – pirmoji, antroji, trečioji ir t.t. Arba detalė, jog Kulautuvos gatvių išplanavimas yra identiškas Kauno centrui.

Miestelyje savo pėdsakus paliko „Fluxus“ pradininkas Jurgis Mačiūnas, o pats miestelis tarpukariu buvo antrasis pagal populiarumą kurortas, nusileidęs tik Palangai.

„Įdomu, jog vietos gyventojai, kurie čia gyvena nemažai metų, nežino miestelio istorijos. Aš ją pasakoju neįprasta forma, ne tik apie objektus, bet ir pridedu jausmo, savo santykio su objektu“, – sakė M.Fedaravičius, dėl didelio susidomėjimo ekskursija vietoje planuotos vienos per dieną surengęs jas dvi.

Kaimynas kaimynui – kaimynas

Šventės himnu ir hitu Kulautuvoje tapo kulautuviečio atlikėjo Donato Medzevičiaus-Medono daina „Kaimynas kaimynui kaimynas“.

„Kulautuva man nuo senų laikų artima, leisdavau čia vasaras. Dabar, persikėlęs gyventi, įsiliejau į bendruomenę. Pats esu susijęs su renginiais, jų organizavimu, todėl ir kilo idėja įrašyti dainą, nufilmuoti kvietimą į kaimynų dieną.

Dar vėliau gimė papildoma idėja: pristatyti kaimynų kiemus. Mobilią sceną atstojo seniūnijos turimas sunkvežimis, kultūros centras pasirūpino aparatūra ir generatoriumi. <...> Pastebėjau, kad po to tarp žmonių atsirado glaudesnis ryšys, o kai žmonės sveikinasi su manimi, sveikinasi dainos priedainio žodžiais: kaimynas kaimynui kaimynas“, – pasakojo D.Medzevičius.

Kalbėdamas apie kaimynystės ir bendruomeniškumo svarbą, atlikėjas teigė, kad visi mes esame vieni dėl kitų: „Jei būsim neabejingi, atliepiantys, mylintys savo kaimyną – gerai jausimės patys, bus gera gyventi tokioje aplinkoje. Atskirtis nieko nekuria, rezultatų duoda tik bendrystė.“

VIDEO: Kulautuvos kaimynų diena 2020 – koncertas ant ratų

Draugiška kaimynystė yra saugumas

Raudondvario kultūros centro direktorė Jolanta Zizienė sako, kad šventė jų seniūnijoje praėjo „kaimyniškai“, o ji vyko birželio 4 dieną.

Daugiabučių kiemuose skambėjo koncertai, vaikai piešė kaimynų portretus, devynių daugiabučių gyventojai kiemuose pasidengė bendrus stalus, o kalbą rado skirtingos kartos – nuo vaikų iki senjorų.

„Mes, kaip „Šiuolaikinė seniūnija“ esame pasirinkę šokio kryptį, tad kaimynų šventėje mūsų zumbos mokytoja visus pakvietė pašokti. Tai buvo tarsi „Šiuolaikinės seniūnijos“ programos atidarymas, startas“, – sakė pašnekovė.

Pasak J.Zizienės, draugiška kaimynystė visų pirma suteikia didelį saugumo jausmą.

„Jei kaimynas pažįsta kaimyną, tai jau yra bendruomeniškumas. Pažinodamas tu esi saugesnis. Daug kas tą pabrėžia. Be to, bendraujant kaimynams atsiranda nauji, įdomūs projektai, renginiai, pagaliau – daugiau šypsenų ir gerų emocijų.

Juk būna, kad kartais žmogus už tvoros gyvenančio kaimyno nepažįsta. Bet kai susipažįsta, tada pradeda druska dalintis. Susipažinti svarbu“, – sakė J.Zizienė.

Akademijoje – masinis dainos „On Fire“ šokis

Birželio 14 dieną Kauno rajone Lapėse lapiečiai ir kaimynai iš kitur bus kviečiami pažinti šią Neries pusę žygio metu aplankant įdomiausias Lapių seniūnijos vietas: nuo stebuklingų pušų paunksnių, vietinių karjerų ir kitų vietovės paslapčių. Vėliau visi užsiregistravusieji bus kviečiami į jaukų pikniką.

Kaimynų vasaros šventės laukia ir Kauno rajono Akademijos bendruomenė. Šventė į seniūniją atkeliaus birželio 20 dieną.

Akademijos bendruomenės pirmininkė Daiva Gavrilčikė sako, jog numatyta įvairiapusė programa: vyks šeimų piknikas, o šeimos jau aktyviai registruojasi dalyvauti talentų turnyre.

„Kūno kultūros mokytojas, bėgikas, mūsų seniūnijos gyventojas Alfonsas Kazlauskas praves šeimų estafetę, vaikų laukia burbuliatorius. Buvome surengę apklausą, ar šventės metu vertėtų surengti blusturgį. Žmonės pasisakė už šią idėją, nes, matyt, karantino laikotarpiu ne po vieną kartą peržiūrėjo savo spintas“, – juokėsi D.Gavrilčikė.

Šventės metu bus pristatyta ir vietos gamintojų produkcija, taip skatinant pirkti vieniems iš kitų, paremti vietos verslą.

Viena iš labiausiai laukiamų atrakcijų – masinis šokis pagal eurovizinę „The Roop“ dainą „On Fire“, mat šios grupės lyderis Vaidotas Valiukevičius kilęs iš Akademijos miestelio.

„Kas yra bendruomeniškumas? Pasakysiu taip. Kai aš pati prieš porą metų grįžau į Lietuvą, supratau, kad nepažįstu kaimynų. Į Akademiją atsikraustė naujos šeimos ir nepažįstu nė vieno veido.

Todėl 2018 metais sugalvojau suorganizuoti pikniką ir taip susipažinti su kaimynais. Nuo to prasidėjo bendruomenės augimas, o kai vieni su kitais susipažįsta, užsimezga draugystė. Vienas į kitą gali kreiptis pagalbos, didėja bendruomenės ratas“, – kalbėjo D.Gavrilčikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius