-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klausimai Laisvės alėjoje: ar kaimynas pasirūpins jūsų katinu, ar einate pas kaimynus druskos?

Ketvirtadienį į Kauno Laisvės alėją rinksis kaimynai. Antrą kartą kauniečiai minės Kiemų šventę ir Tarptautinę kaimynų dieną. Renginio sumanytojai ir organizatoriai – menininkas, „Kiemo galerijos“ įkūrėjas Vytenis Jakas, „Kaunas 2022“ komanda ir bendrovė „Kauno centro būstas“ – sako, kad Tarptautinė kaimynų diena švenčiama visų pirma norint skatinti bendruomeniškumą.
„Kiemų šventė“ Laisvės alėjoje. 2017 m.
„Kiemų šventė“ Laisvės alėjoje / Karolinos Stažytės nuotr.

Šventės išvakarėse 15min klausė Laisvės alėjoje sutiktų praeivių: ar jūs pažįstate savo kaimynus?

Inga: „Lietuvoje gyvename tik pirmuosius metus“

Laisvės alėjoje sutikta Inga su dukra Lietuvoje gyvena tik pirmuosius metus. Šeima neseniai grįžo į Lietuvą, o prieš tai 25 metus praleido Dubajuje.

„Kai mus užkalbinote, mudvi su dukra eidamos kaip tik kalbėjomės apie savo kaimyną. Koks jis fainas. Dirba klinikose, anesteziologas“, – juokėsi moteris.

Miesto centre gyvenanti Inga sako bendraujanti ir su kitais kaimynais – pati juos užkalbinanti, o jei reikia – paprašanti pagalbos.

Mariaus Vizbaro nuotr. /Inga.
Mariaus Vizbaro nuotr. /Inga.

„Aptariame įvairius reikalus, kalbamės apie valstybę, apie gyvenimą. Kai atostogavome, kaimynė prižiūrėjo mūsų kačiuką. Bendraudamas su kaimynais ir pats jautiesi saugesnis“, – kalbėjo moteris.

Inga sako, kad jos pačios betarpiškumas greičiausiai yra gyvenimo svetur patirtis.

„Turbūt. Mano vyras yra pietietis, iš Libano. Jie labai mėgsta susibūrimus, didelius stalus, bendravimą. Tą jaučiame nuvažiavę į Libaną“, – sakė Laisvės alėjoje užkalbinta moteris.

Audronė: „Į šypseną dar niekas neatsakė keiksmažodžiu“

Kaunietė Audronė – aktorė, todėl, sako ji, su žmonėmsi apskritai bendraujanti daug. Žavi moteris pažįsta savo laiptinės kaimynus, ypač tuos, kurie nesikeičia ir gyvena jau daug metų.

Tačiau jei kaimyno bute nutiktų vandentiekio avarija, o kaimyno nebūtų namuose, Audronė greičiausiai nežinotų, kur reiktų jo ieškoti. „Tada eičiau pas tuos, kurie žino“, – juokėsi moteris.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Audronė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Audronė

Kaimynus Audronė paprastai užkalbina laiptinėje.

„Aš galvoju, kad bendravimas yra labai svarbu, nes žmonės užsidaro savo kiaute, nieko nemato ir nežino, bet kai tu esi neabejingas, nusišypsai, pasisveikini – ledas ištirpsta.

Man atrodo, kad abejingumas yra mūsų pačių, o jei mes bendrausime – bendraus ir su mumis. Į šypseną dar niekas neatsakė keiksmažodžiu“, – kalbėjo kaunietė.

Lukas: „Pas kaimynus einame ir druskos, ir arbatos“

Kaunietis Lukas gyvena kotedžo tipo name ir sako pažįstantis visus savo kaimynus. Nors jis pats ketvirtadienį dirbs, tačiau didžioji dalis gatvės gyventojų ketina atvykti į šventę Laisvės alėjoje.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Lukas su Karolina
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Lukas su Karolina

„Pas kaimynus einame ir druskos, ir arbatos. Rengiame bendrus susirinkimus, dalyvaujame šventėse“, – pasakojo kaunietis.

Lukas sako, kad visi jo kaimynai yra ir jo draugai socialiniame tinkle „Facebook“.

„Kuo svarbi kaimynystė? Tai žmonės, į kuriuos gali kreiptis pagalbos. Negalėčiau jų pavadinti artimais draugai. Tai yra kaimynai“, – sakė Lukas.

Daiva: „Kaimynė palaisto gėles“

Laisvės alėjoje sutikta Daiva gyvena Kupiškyje. Į Kauną ji atvažiuoja pas dukterį.

„Kai išvažiuoju, mano kaimynai žino, kad aš esu išvykusi ir kur. Viena kaimynė turi raktus ir palaisto gėles“, – pasakojo Daiva.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Daiva
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Daiva

Moteris tame pačiame daugiabutyje gyvena jau 27 metus ir pažįsta visus kaimynus, net – nuomininkus, kurių laiptinėje yra keli.

„Bendraujame, susitinkame, pasilabiname. Kaimynystė yra svarbi, aš pati jaučiuosi saugiau, kai žinau, kad man išvykus yra kaimynai“, – kalbėjo Daiva.

Saulius: „Apie Kaimynų dieną nežinojau“

Laisvės alėjoje su lagaminu sutiktas Saulius – vilnietis, tačiau dabar gyvena Kaune. Vyras pasakojo pažįstantis apie nemažai savo kaimynų, o susipažino su jais natūraliai, mat apie 20 metų gyvename tame pačiame name.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Saulius.
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Saulius.

„Jei kaimyno namuose nutiktų vandentiekio avarija, žinočiau, kur jo ieškoti. Tiesa, apie tai, kad bus švenčiama kaimynų diena, nežinojau. Bet dabar jau reikės švęsti“.

Karolis: „Pažįstu beveik visus“

Iš Marijampolės kilęs, o šiuo metu tarnybą atliekantis Karolis tai pat pažįsta beveik visus kaimynus ir su jais pasikalba tiesiog laiptinėje.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Karolis.
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Karolis.

„Facebook“ drauguose kaimynų neturiu, jie – labiau pagyvenę žmonės, nes tai mano senelių namai, ir likę senieji gyventojai.

Tačiau jei man reiktų kažkieno iš kaimynų paprašyti, kad prižiūrėtų namus, tokių kaimynų būtų“, – sakė Karolis.

Kaimynai susės prie bendro stalo

Ketvirtadienio vakarą Laisvės alėjoje nusidrieks didžiausias stalas mieste. Šventinio susitikimo pradžia – 19 val.

Kaunui 2022 metais ruošiantis tapti Europos kultūros sostine ši šventė įgauna ir dar sodresnius tonus – skatinti bendrystę ne tik savo kieme, tačiau ir kituose miestuose.

„Kalbame apie socialinius dalykus. Lietuvoje jaučiamas žmonių susvetimėjimas, tad žadindami dvasinius dalykus, norą bendrauti skatiname apskritai atkreipti dėmesį į bendrystės idėją.

Kiemų šventė turi potencialo plėstis ir, Kaunui tapus Europos kultūros sostine, sujungti visą Lietuvą“, – kalbėjo vienas iš renginio sumanytojų menininkas Vytenis Jakas.

Kiemų šventė skirta paminėti Tarptautinę kaimynų dieną, kuri švenčiama gegužės 25 dieną. Vienas bendras stalas Laisvės alėjoje nusidrieks išvakarėse.

Kaip sakė šventės rengėjai, idėja yra nebūtinai visus sukviesti į Laisvės alėją, tačiau skatinti kaimynų bendravimą.

„Todėl jei jūs Kaimynų dieną švenčiate savo kieme, savo bendruomenėje, tai yra gerai“, – kalbėjo programos „Kaunas 2022“ Bendruomenių platformos koordinatorė Evelina Šimkutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius