Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kultūros sostinės vardas įtvirtintų Kauną Europos žemėlapyje

Siekdamas Europos kultūros sostinės vardo, Kaunas turėtų įtraukti kauniečius, pagalvoti apie miesto tapatybę bei trokštamus pasikeitimus, teigia konsultantai, antradienį susitikę su miesto kultūros institucijų atstovais.
Kauno senamiestis
Kauno senamiestis

„Tai unikali proga įtvirtinti Kauną Europos žemėlapyje – tam, kad Europos žmonės sužinotų apie jūsų miestą“, – renginio metu kalbėjo Hannsas Dietrichas Schmidtas, prisidėjęs prie sėkmingo kultūros sostinės projekto Ruhro regione Vokietijoje.

Pasiūlė kurti naują įvaizdį

Konsultantų teigimu, Europos kultūros sostinės vardas yra puiki proga mažiau žinomiems miestams patraukti į save dėmesį ir sulaužyti ankstesnius stereotipus.

Liverpulio kultūros sostinės projekte dirbęs Neilas Petersonas renginio metu teigė, kad jiems teko kovoti su stereotipu, jog tai – nesaugus, nusikaltimais ir nedarbu pasižymintis miestas. Sėkmingo projekto dėka Liverpulis tapo vienu turistų lankomiausių Didžiosios Britanijos miestų.

„Tai susiję su naujo naratyvo, kuris visiems miestiečiams būtų artimas, sukūrimu.Istorija, kuri galėtų būti sukurta Kaune, man atrodo išdidaus, lietuviško miesto istorija. Kaip ši tapatybė galėtų pasirodyti? Galbūt per krepšinį“, – BNS sakė N.Petersonas.

Pasiūlė išnaudoti upę ir objektus

Kalbėdami apie tai, kas svarbiausia Kaunui, konsultantai pabrėžė, kad miestas turi pateikti ilgalaikę strategiją, kultūrinius renginius, į programą įtraukiant esamus traukos objektus ir sėkmingus kultūrinius renginius ir organizuojant originalius renginius, skirtus būtent Europos kultūros sostinei.

Raimondas Pundinas nuotr./Kauno pilis
Raimondas Pundinas nuotr./Kauno pilis

Kaip labiausiai įspūdį padariusias Kauno vietas N.Petersonas įvardijo Pažaislio vienuolyną, Kauno centrinį paštą, Kristaus Prisikėlimo bažnyčią.

„Manau, reikėtų pagalvoti, kai geriau išnaudoti upę – upės čia yra labai ypatingos. Tą patį darėme Liverpulyje, kai miesto strategijoje nusprendėme, kad miestą reikia vėl susieti su vandeniu. Tokie dalykai labai padeda miestą vėl atgaivinti jo žmonėms“, – BNS sakė N.Petersonas.

Jo teigimu, labai svarbu galvoti apie vietos žmones ir tai, kas sudomintų juos, paieškoti neįprastų vietų renginiams. Kaip labiausiai įspūdį padariusias Kauno vietas N.Petersonas įvardijo Pažaislio vienuolyną, Kauno centrinį paštą, Kristaus Prisikėlimo bažnyčią. Tai, kad objektai išsidėstę skirtingose miesto vietose ir gali pritraukti publiką skirtingais metų laikais – didelis privalumas.

Kalbėdami apie tai, kas svarbu norint pasiekti EKS, konsultantai pabrėžė, kad miestui svarbu parodyti, jog šis statusas jam reikalingas, kad tai padės miestui pasikeisti į gera. Be to, svarbu įtraukti žmones iš įvairių kultūros sferų į organizavimą, o renginiuose turi dalyvauti kuo daugiau miestelėnų.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Centrinis Kauno paštas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Centrinis Kauno paštas

Europos Komisija yra patvirtinusi sąrašą šalių, galinčių pretenduoti į Europos kultūros sostinės statusą – Lietuvai ir Liuksemburgui skirti 2022 metai. 2016 metais vyks Lietuvos miestų, pretenduojančių tapti EKS, konkursas.

2009 metais Europos kultūros sostine buvo Vilnius. Tais metais Lietuvą ištiko didelė ekonominė krizė, o pati programa sulaukė prieštaringų vertinimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius