-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo susijęs paukštis, molis ir mamutas? Rokai kviečia į patirčių mugę

Penktadienį Rokų seniūnijos (Kauno r.) bendruomenė kviečia į patirčių mugę „Paukštis Rokas ir Rokų mitas“ – susitikti ir išgirsti daugybę dar negirdėtų istorijų, prisiliesti prie molio ir lino raižinio, aplankyti Rokų mito parodą, pasiklausyti „Kamanių šilelio“ koncerto. Tradiciniu tampantį Rokų renginį lydės ne tik dirbtuvės, bet ir interaktyvios pramogos.
Projektas „Molio kelias“ Rokuose
Projektas „Molio kelias“ Rokuose / Kosto Klimavičiaus nuotr.

Rokai – viena iš penkiolikos „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ dalyvių.

Kaunas ir Kauno rajonas intensyviai ruošiasi 2022-iesiems. Penkiolika Kauno rajono miestelių bendruomenių – „Šiuolaikinių seniūnijų“ dalyvių – pasitinka jau trečiąjį sezoną ir pristato savo veiklų rezultatus.

Ne tik molis, bet ir paukštis

Įsijungus į „Šiuolaikinių seniūnijų“ veiklas Rokams tapatybės ieškoti ilgai nereikėjo, mat Rokų tapatybė – tai molis, kurio čia apstu, o dar visai neseniai veikė net 400 metų skaičiuojanti „Rokų keramika“.

Taip gimė projektas „Molio kelias“, uždegęs, sujungęs ir suvienijęs vietos gyventojus.

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ bendruomenių programos „Visi kaip vienas“ kuratorė Greta Klimavičiūtė-Minkštimienė sako, kad kūrybinė mugė „Paukštis Rokas ir Rokų mitas“ yra „Molio kelio“ tęstinis renginys, kuris vyksta jau trečius metus. Tačiau šių metų tema – kiek platesnė.

„Nes šiemet kalbėjome ir apie kitas Rokų tapatybės formas, ne tik apie molį ir keramiką. Pabandėme pasigilinti daug giliau, kas yra Rokai žmonėms?

Yra legenda apie mitinį paukštį Roką, nuo kurio ir kilo Rokų pavadinimas. Tad mes daug kalbėjome apie paukštį, apie laisvę, apie išsilaisvinimą, polėkį, būtį tarp žemės ir dangaus. Molis – įsižeminimas, o paukštis – dangaus sfera“, – sakė G.Klimavičiūtė-Minkštimienė.

Kuria mitinį paukštį

Vienas iš „Šiuolaikinių seniūnijų“ išskirtinumų – kartu su vietos bendruomene dirba ir menininkai. Rokų gyventojai kartu su skulptoriumi Algimantu Šlapiku kuria mitinio paukščio Roko skulptūrą, kuri bus pristatyta 2022 metais.

Pasak G.Klimavičiūtės-Minkštimienės, šiemet sukurtas eskizas, o pati skulptūra kitais metais įsikurs Rokų seniūnijos kiemelyje.

Kaip sakė pašnekovė, projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ partneriai – VšĮ „Kultūros kiemas“ – paraleliai taip pat ieškojo Rokų mito: „Jie organizavo įvairius susitikimus su bendruomenėmis ir nagrinėjo dar kitokias mito formas – kalbėjo ne tik apie paukštį, bet ir mamutus, nes Rokuose, Jiesios skardžiuose, atrasta mamuto iltis. Tad gal Rokai susiję ir su labai senomis tradicijomis? Daug kalbėta apie „Bernardinų plytinę“, apie keramiką.“

Po metus Rokuose vykusių dirbtuvių, žygių bendruomenė iš įvairių istorijų sukūrė savo šiuolaikinį Rokų mitą, kuris bus skaitomas penktadienio renginyje. Vyks keramikos, mozaikos, lino raižinio dirbtuvės, vietos bendruomenės sukurta grafinių meno kūrinių paroda, bus rodomas filmas apie mito paieškas, o vakare – „Kamanių šilelio“ koncertas.

Kosto Klimavičiaus nuotr. /Projektas „Molio kelias“ Rokuose
Kosto Klimavičiaus nuotr. /Projektas „Molio kelias“ Rokuose

Geriau pažino vietą, kurioje gyvena

Rokų gyventoja Loreta Valantiejienė bendruomenės veiklose intensyviai dalyvauja jau antrus metus.

„Man tai įdomu – galiu prisiliesti prie kažko naujo, nepatirto, prie to, ko dar nežinau. Įdomu ir bendruomenei, o veiklose dalyvauja įvairaus amžiaus žmonės – nuo mažiukų iki senukų. Visi žmonės – faini ir šilti, užsiimame kūryba. Šviesus tai laikas. Ir svečių sulaukiam. Smagu, kad kartu dirba menininkas A.Šlapikas, priima į savo dirbtuves“, – kalbėjo L.Valantiejienė.

Kaip sako pašnekovė, veiklos leido giliau pažvelgti, įsigilinti į Rokų tapatybę: „Sužinojau daug dalykų, ko nežinojau apie Rokus. Ir kiti sužinojo. Tai leidžia kitu kampu pažiūrėti, kaip tu gyveni ir kokios vertybės, kaip mąsto kiti žmonės.“

Veiklos subūrė žmones

Rokų bendruomenės atstovas Kostas Klimavičius sako, kad per metus ne tik atlikta įvairių darbų: „Bet esmė, kad labiau susicementavo bendruomenė. Tai didžiausias laimėjimas. Atsirado grupė aktyvių žmonių, vietinių menininkų grupelė, su kuriais galima kitais ar dar kitais metais padaryti didesnius darbus.“

Pasak K.Klimavičiaus, Rokai yra specifinė seniūnija, nes dideliame plote gyvena mažai žmonių.

„Todėl sunku būdavo juos visus sukviesti. O dabar išsiplėtė iniciatyvių žmonių ratas, tad pavyksta susiorganizuoti.

Manau, kad ateityje daug kas įmanoma, mat vietiniai menininkai turi minčių ir norėtų kažką daryti, tik anksčiau nebuvo, kas išjudina. Kartu su „Kaunas 2022“ iniciatyvomis atsirado akstinas pajudėti“, – kalbėjo K.Klimavičius.


„Šiuolaikinės seniūnijos“ – tai „Kaunas 2022“ Kauno rajone vystomas tęstinis kūrybinis projektas, kurio metu yra siekiama telkti bei stiprinti vietos bendruomenes ir puoselėti Kauno rajono kultūros sektorių.

Pirmuosius žingsnius projektas ėmė žengti 2019 m., ilgainiui suburdamas 15 Kauno rajono seniūnijų: Akademiją, Babtus, Domeikavą, Ežerėlį, Garliavos apylinkes, Kačerginę, Karmėlavą, Kulautuvą, Lapes, Linksmakalnį, Raudondvarį, Ringaudus, Rokus, Samylus bei Vilkiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius