Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno rajonas nerimsta – kuria filmą. R.Zemkauskas nustebęs

„Ką čia filmuoji? Kur čia bus“? Tokio klausimo Kauno rajone esančiuose Ringauduose sulaukė kino režisierius Gvidas Kovėra, filmuodamas į stotelę atvažiuojantį ir čia sustojusį autobusą. Autobuso vairuotojo klausimas tapo kuriamo filmo pradžia.
Ringaudų pagrindinės mokyklos salėje pristatytas būsimojo filmo apie seniūniją ir jos gyventojus juodraštis.
Rytis Zemkauskas / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kuriamas filmas apie bendruomenę

Prie „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ prisijungusiam režisieriui G.Kovėrai teko nelengva užduotis: prakalbinti Kauno rajone esančių Ringaudų gyventojus bei sukurti filmą apie seniūniją ir jos bendruomenę.

„Netipiškas variantas. Apie ką reikia daryti filmą, kaip reikia sugalvoti? Kalbant apie Ringaudus, aplink juos yra dar šešios gyvenvietės, kurias taip pat reikia parodyti“, – 15min sakė G.Kovėra.

Savaitgalį Ringaudų pagrindinės mokyklos salėje vietos gyventojams pristatytas būsimojo filmo, maždaug 20 minučių trukmės, juodraštis. Pats režisierius būsimąjį filmą vadina romantine dokumentine komedija.

Iki šiol jame jau nusifilmavo savamokslis šildymo katilų išradėjas, lenktynininkas, vaikinas, iš industrinių garsų kuriantis muziką, pašto dėžučių meistras, bitininkas, keli čia gyvenantys senjorai, iš kurių vienas atsiminimus apie Ringaudus renkantis buvęs mokytojas.

Pradėjęs pažinti Ringaudus G.Kovėra sako, kad filmą būtų galima kurti kone apie kiekvieną žmogų.

„Visko yra labai daug. Vietos gyventojai ir kviečia, ir kalbina. Gana sunki atranka, nes kiekvienam iš mūsų atrodo, kad mes esame svarbiausi. Surasti tą vidurį labai sunku, reikia išgryninti, kad įdomu būtų ir žiūrovui, ir man pačiam.

Bet kuo giliau eini, tuo daugiau atrandi. Kiekvieną žmogų reikia prakalbinti, jie pripasakoja įdomių dalykų“, – pasakojo režisierius.

Ringaudų seniūnija – specifinė, mat yra greta miesto, ir čia keliasi naujakuriai. Skirtumas tarp senbuvių ir naujakurių – didelis. Jei senieji gyventojai, pasak režisieriaus, augina vištas ir karves, naujieji grožį mato betone ir jų kieme kartais nėra net vaismedžių.

Pradėjus dirbti Ringauduose menininką nustebino aukštos kai kurių gyventojų tvoros.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Gvidas Kovėra
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Gvidas Kovėra

Lukas filme pasakoja apie automobilius

Filme nusifilmavęs Ringaudų seniūnijoje gyvenantis lenktynininkas Lukas Laukaitis sako, jog filmo kūrimas visų pirma parodė bendruomenės įvairiaspalviškumą.

„Labai sveikintinas dalykas. Žmonių galima rasti be galo daug, turinčių įdomių veiklų. Kartais lietuviškas uždarumas galbūt apriboja jų žinomumą. Kaip reikiant galima filmą padaryti“, – sakė L.Laukaitis.

Filme Lukas pasakoja apie savo pomėgį – automobilius. Laisvalaikiu kartu su savo komanda L.Laukaitis kuria automobilius, su kuriais vėliau lenktyniauja. Taip pat vyras transporto priemones remontuoja.

„Filme kol kas parodėm automobilio konstrukcinį plikumą, o vėliau parodysim, kaip jis atrodys jau padarytas“, – sakė Ringaudų seniūnijoje gimęs ir augęs L.Laukaitis.

Kalbėdamas apie Ringaudų bendruomenę L.Laukaitis svarstė, jog norint bendruomeniškumo dėmesį reikia rodyti ir pačiam: „Jungtis, daryti, organizuoti, padėti, dalyvauti.“

Tikslas – kad filmas būtų kuriamas kuo ilgiau

Pasak Ryčio Zemkausko, „Kaunas 2022“ kuratoriaus, šio filmo kūrimas nuo kitų skiriasi visų pirma pačiu procesu, kuris turi tapti vietos gyventojų „rišamąja medžiaga“.

„Kad kuo daugiau žmonių jame dalyvautų, o pats procesas padėtų bendruomenei susitelkti.

Todėl filmas turi būti kuriamas kuo ilgiau. Tai nėra filmas, kurio autorius nori įkūnyti ar sukurti kažką savo, čia – kas kita. Jis yra įrankis.

Žinoma, būtų labai gerai kad jis pasisektų ir būtų įdomus žiūrovams visoje Lietuvoje ar net Europos Sąjungoje, bet svarbiausia, kad jis būtų naudingas bendruomenei“, – kalbėjo R.Zemkauskas.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Ringaudų pagrindinės mokyklos salėje pristatytas būsimojo filmo apie seniūniją ir jos gyventojus juodraštis.
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Ringaudų pagrindinės mokyklos salėje pristatytas būsimojo filmo apie seniūniją ir jos gyventojus juodraštis.

Vertinamas pristatytą filmo juodraštį pašnekovas teigė, jog einama gera kryptimi: „Mes matome iš karto, kokia čia bendruomenė, kokie čia žmonės, matome įžvalgas, matome labai šiuolaikišką Lietuvą, šiuolaikiškai mąstančius žmones, kas man labai patinka.

Čia yra vietinis kompozitorius, kuris kuria fantastišką muziką iš industrinių garsų. Ji, mano nuomone, puikiausiai tiktų bet kokio šiuolaikinio filmo garso takeliui. Aš matau mokytoją, kuris renka medžiagą apie savo kraštą, žino istoriją, bet į tai žiūri su sveika ironija.

Dar kartą pasitvirtino mano optimizmas. Viskas eina geryn.“

Herojus siūlo patys žmonės

„Kaunas 2022“ regioninių partnerysčių koordinatorė Augustina Kinderytė sako, kad ši veikla – Ringaudų, kuri laimėjo šiuolaikinių seniūnijų programą, projekto finalas ir pirmasis bandymas kurti filmą apie savo bendruomenę.

„Žmonės kviečiami prisidėti prie kūrybos proceso ir gali siūlyti kitus herojus šiam filmui. Galbūt kaimynas garsėja pyragais, o gal kažkoks pažįstamas iš Ringaudų turi unikalią kolekciją ir tai jo gyvenimo Ringauduose dalis.

Filmas skirtas prakalbinti žmones, pakviesti diskusijai ir megzti ryšį bendruomenėje. Tikimasi, kad tai išsivystys į panašaus tipo filmų festivalį“, – sakė A. Kinderytė

Kartu su filmo juodraščio peržiūra ringaudiškiams pristatyta ir nauja kultūros erdvė – pagrindinės mokyklos sporto salė, kuri nuo šiol pritaikyta ir renginiams: nupirktos garso gaudyklės, kiliminė danga.

Apie programą „Šiuolaikinės seniūnijos“

  • „Šiuolaikinių seniūnijų“ projektas skirtas išryškinti Kauno rajono seniūnijų unikalumą, paskatinti bendradarbiavimą tarp vietos įstaigų ir organizacijų, pasididžiavimą savo gyvenamąja vieta ir gyventojų dalyvaujamąją kultūrą.
  • Registruotis į projektą „Šiuolaikine seniūnija“ galima iki 2020 m. sausio 17 d.
  • Programos pradžia – 2019 m. sausio mėnesį, kai buvo paskelbtos pirmos atrinktos 7 seniūnijos.
  • Su seniūnijų bendruomenėmis dirba „Kaunas 2022“ kuratoriai, menininkai, įvairių sričių specialistai, kartu kūrybiškai mėginantys atskleisti vietos identitetus.
  • Tikimasi, kad sėkmingiausi projektai taps 2022 metų programos dalimi ir padės bent akies krašteliu pažvelgti į šių vietų unikalumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius