-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liuksemburgo kultūros naktyje sušvito lietuviškas gintaras

Šviesa, sklindanti per gintarą. Tokį projektą Liuksemburge pristatė du menininkai iš Lietuvos.
Projektas „Amberscope“ buvo pristatytas Liuksemburge.
Projektas „Amberscope“ buvo pristatytas Liuksemburge. / Asmeninio albumo nuotr.

Programai „Kaunas 2022“ bendradarbiaujant su Liuksemburgo Ešo regionu, miesto kultūros naktyje buvo pristatytas projektas „Amberscope“.

Šviesos ir garso instaliacija įsikūrė senamiestyje, tapdama naujo vienadienio miesto kultūrinio žemėlapio dalimi.

Lino Kutavičiaus gintaro projekcijos ir Pauliaus Kilbausko muzika užpildė seno namo palėpės erdves, kitose erdvėse įsikūrė menininkai iš Prancūzijos ir Liuksemburgo. Vieno vakaro parodoje apsilankė keli šimtai žmonių.

Kaip 15min sakė vienas iš instaliacijos autorių L.Kutavičius, jiems organizatoriai suteikė erdvę senamiestyje – buvusį butą.

„Pats projekto pristatymas tęsėsi apie tris valandas. Mes dalyvavome kaip miesto partnerio – Kauno – atstovai. Buvome vieni iš dvidešimties dalyvių ir vieninteliai lietuviai“, – sakė L.Kutavičius.

Asmeninio albumo nuotr. /Projektas „Amberscope“ buvo pristatytas Liuksemburge.
Asmeninio albumo nuotr. /Projektas „Amberscope“ buvo pristatytas Liuksemburge.

L.Kutavičiaus teigimu, buvo įdomu ne tik tapti didelio renginio dalimi, tačiau užsienyje pristatyti instaliaciją su gintaru – į jį žmonės, kuriems gintaras nėra šalies tradicijų dalis, žiūri visiškai kitaip.

„Daugelis negali patikėti pačiu momentu, kad nėra jokio skaitmeninio sprendimo, jokios projekcijos – tai tik šviesa, sklindanti per gintarą. Tai būna labai unikalu, netikėtas momentas“, – sakė kūrėjas.

Projektas „Amberscope“ šiemet jau buvo pristatytas Nidos meno kolonijoje, po Liuksemburgo instaliacija parodyta Berlyne, o vėliau keliaus po kitas Lietuvos miestų erdves.

Liuksemburgo kultūros naktis yra tęstinis ir jau ne pirmus metus vykstantis projektas.

Liuksemburgą su Lietuva sieja 2022 metai – tais metais ir Kauno, ir Ešo prie Alzeto miestai taps Europos kultūros sostinėmis. Per metus šis titulas suteikiamas dviem Europos miestams.

Asmeninio albumo nuotr. /Projektas „Amberscope“ buvo pristatytas Liuksemburge.
Asmeninio albumo nuotr. /Projektas „Amberscope“ buvo pristatytas Liuksemburge.

Kaip 15min sakė programos „Kaunas 2022“ vadovė Virginija Vitkienė, su šiuo regionu kauniečiai turi numatę plačią ir reguliarią bendradarbiavimo programą, skirtą titulo metams ir pasirengimui.

Šių metų kultūros naktį ir šviesų festivalį organizavo Ešo prie Alzeto savivaldybė, kurių atstovai kreipėsi į kauniečius prašydami pasiūlyti menininkų.

„Vienas iš pasiūlytų ir buvo Linas Kutavičius – puikus šviesų menininkas iš Klaipėdos. Klaipėdos – Lietuvos kultūros sostinės renginiams jis yra sukūręs įsimintinus smilginius, o jo naujausias projektas „Amberspace“ yra užprogramuotas sėkmei: tai estetiškai itin paveiki, prie bet kokios erdvės prisitaikanti, tiksliau – kiekvieną erdvę sau pritaikanti, patyriminė vaizdo ir garso instaliacija“, – sakė V.Vitkienė.

Tai – ne vienintelis ir ne paskutinis dviejų regionų bendradarbiavimo fragmentas. 2022-aisiais abi Europos kultūros sostinės keisis parodomis, atlikėjais, rengs bendrus projektus, vienu metu vykstančius abiejuose miestuose ir su vienu bilietu – kviečiant tęsinį žiūrėti partnerių mieste.

„Kaunas 2022“ nuotr./Virginija Vitkienė
„Kaunas 2022“ nuotr./Virginija Vitkienė

„Ešui prie Alzeto Europos kultūros sostinės vardas suteiktas tik praėjusių metų pabaigoje, jų komanda kol kas minimali ir dirba kurdami veiksmų planą, ir tai šiame etape yra natūralu.

Mažesni mūsų miestų bendradarbiavimo projektai, tikėtina, prasidės 2019–2020 metais. Noriu pasidžiaugti, kad į Europos kultūros forumą Kaune gegužės 18–19 dienomis atvyksta abu programos vadovai – Andreas Wagneris ir Janina Stroetgen.

Kviestume organizacijų atstovus susipažinti, užmegzti asmeninius kontaktus ne tik su jais, bet ir su kitais forumo svečiais iš daugiau nei 10-ies įvairių Europos kultūros sostinių miestų – jie kūrybininkų saviems projektams žvalgosi taip pat“, – sakė V.Vitkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius