Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Menininką iš Italijos sudomino buvęs slaptas karinis miestelis: istoriją pasakos savaip

Ar gali būti, kad sovietmečiu slaptame kariniame miestelyje Linksmakalnyje (Kauno r.) veikęs radijo žvalgybos centras, kariams pasitraukus, čia pritraukė angelus? Sovietmečiu buvęs uždaras Linksmakalnis sudomino šiuolaikinio cirko kūrėją iš Italijos Roberto Magro, kuris miestelio istoriją jau netrukus papasakos savaip.  
Cirko dirbtuvės
Cirko dirbtuvės / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Linksmakalnio – vienos iš „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ paskelbtų šiuolaikinių seniūnijų – žmonės dalyvavo dvi savaites vykusiose šiuolaikinio cirko dirbtuvėse.

Miestelyje veikė karinis dalinys

Kaip išlaikyti pusiausvyrą? Kaip kontroliuoti savo svorį? Pagaliau – kas yra šiuolaikinis cirkas? Į šiuos klausimus atsakymų ieškojo drąsiausieji Kauno rajono Linksmakalnio seniūnijos gyventojai: nuo vaikų iki senjorų.

Kitokio cirko paslapčių juos mokė žinomas italų cirko artistas, režisierius ir pedagogas, dėstantis žymiausiose cirko mokyklose Europoje ir Lotynų Amerikoje R.Magro ir jo trupė.

„Mane suintrigavo Linksmakalnio istorija ir stiprus kontrastas tarp kaimo pavadinimo reikšmės – linksmi kalnai – ir įspūdžio pirmą kartą jame apsilankius. Jokių kalnų ar juokingų dalykų. Man patinka šis kontrastas ir darbas su bendruomene“, – kalbėjo R.Margo.

R.Margo minima istorija mena sovietmetį, kai 1944 metais Linksmakalnyje įsikūrę rusų kariškiai įrengė KGB radiotechnikos užsienio žvalgybos ir diplomatinio ryšio su Vakarų Europa dalinį – radijo žvalgybos centrą.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Linksmakalnis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Linksmakalnis

Iš vietovės buvo iškeldinti visi gyventojai, teritorija apjuosta spygliuota viela, čia suvaryti vokiečių belaisviai.

Linksmakalnyje įsikūręs karinis dalinys buvo ypač slaptas. Jame dirbo keli tūkstančiai rusų kariškių bei vertėjų. Karinis miestelis turėjo viską, ko reikia uždaram gyvenimui: savo ligoninę, kultūros namus, biblioteką, vaikų darželį, 10-metę mokyklą, parduotuvę.

Projektą tęs toliau

Pasibaigus pirmosioms šiuolaikinio cirko dirbtuvėms R. Magro kartu su trupe ir toliau prisidės Linksmakalnyje įgyvendinant vienos iš „Kaunas 2022“ tęstinio kūrybinio projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ idėją „Radijo Angelai“.

Linksmakalnio bendruomenė projektu sieks metaforiškai detalizuoti, išplėtoti praeitį ir dabartį, norint parengti tvirtą žinią ateities kartoms.

Kaip 15min sakė Linksmakalnio seniūnas Vaclovas Žvirblis, kuris ir pats dalyvavo dirbtuvėse, mokymai į miestelį dar sugrįš gegužės mėnesį, o dirbtuves vainikuos bendras seniūnijos cirko vaidinimas.

„Mokomės įvairių dalykų. Pavyzdžiui, svorio pernešimas iš vienos kūno vietos į kitą, kaip teisingai įvairiose pozicijose išlaikyti pusiausvyrą. Dirbtuvėse dalyvavo daug vaikų, taip pat suaugusių žmonių. Jei žmonės neišsilakstė – reiškia jiems patiko.

Šios dirbtuvės – daugiau socialinis reikalas, žmonių tarpusavio bendravimas, kada yra apjungiama bendruomenė. Tai – ir sportas, ir judėjimas, ir sveikata“, – kalbėjo V.Žvirblis.

Menininkas Lietuvoje jau žinomas

Su šiuolaikinio cirku Kauno miesto ir rajono gyventojus jau ne pirmus metus pažindina trupė „Teatronas“ ir šiuolaikinio cirko festivalio „Cirkuliacija“ sumanytojas, režisierius Gildas Aleksa. Festivalis vyks ir šiais metais viename iš miegamųjų Kauno mikrorajonų.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaune startavo šiuolaikinio cirko festivalis Cirkuliacija
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaune startavo šiuolaikinio cirko festivalis Cirkuliacija

Linkskmakalnyje dirbtuves surengęs R.Margo – kauniečiams jau pažįstamas.

Pernai „Cirkuliacijos“ festivalio metu jis su trupe surengė pasirodymą 66-iems balkonams ir vienai terasai Kaune, viename iš Savanorių prospekto namo kiemų.

„Jei žmonės vis dar mano, kad eiti į cirką reiškia eiti į palapinę, jie klysta. Tai – tik viena iš galimybių. Kauno rajone apstu architektūros ir vietų, kurias šiek tiek transformavus, galėtume surengti puikius performansus.

Cirkas gali „atsitikti“ ant tilto, kieme, balkone ar Linksmakalnio sporto salėje, visai nesvarbu“, – sakė R.Magro.

Po sovietų pasitraukimo liko angelai?

– Kodėl kilo tokia mintis: surengti šiuolaikinio cirko dirbtuves kaimiškos seniūnijos gyventojams? Ir apskritai – kodėl cirko? – 15min paklausė „Kaunas 2022ׅ“ programų „Atminties biuras“ ir „Kultūros tempo akademija“ kuratorės Daivos Citvarienės.

– Linksmakalnis, kaip ir dar šešios Kauno rajono seniūnijos šiais metais dalyvauja „Kaunas 2022“ projekte „Šiuolaikinės seniūnijos“. Tai programa, kurios metu skirtingi Kauno rajono miesteliai kartu su menininkais ir mūsų kuratoriais įsitraukia į kūrybišką savo vietos tyrimo procesą.

Kas geriau, jei ne kūrėjai gali padėti giliau pažinti save, naujomis akimis pažvelgti į vietą, kurioje gyvename, kitaip ją įvertinti, atrasti tai, kas užmiršta ar nepastebėta? Juk per kūrybišką istorijų pasakojimą geriausiai galime atskleisti savo vietos tapatybę ir unikalumą.

Remio Ščerbausko nuotr. /Daiva Citvarienė, „Kaunas 2022“ programos „Atminties biuras“ kuratorė
Remio Ščerbausko nuotr. /Daiva Citvarienė, „Kaunas 2022“ programos „Atminties biuras“ kuratorė

Kai šiuolaikinio cirko artistas iš Italijos R.Magro atvyko į Linksmakalnį ir išgirdo šio, sovietmečiu žemėlapiuose neegzistavusio miestelio istoriją, nekilo klausimų, kur dar galėtų gimti vietos istorijomis ir bendruomene paremtas šokio ir cirko spektaklis.

R.Magro įsitikinęs, kad kuomet Linksmakalnyje stovėjo viso pasaulio besiklaususios radijo antenos, jos į šią vietą pritraukė angelus.

Taip gimė idėja kartu su vietos bendruomene sukurti istoriją „Radijo angelai“. R.Magro įsitikinęs, kad kuomet Linksmakalnyje stovėjo viso pasaulio besiklaususios radijo antenos, jos į šią vietą pritraukė angelus, kurie nusprendė čia likti ir po sovietų pasitraukimo.

Neveltui Linksmakalnyje egzistuoja angelų muziejus, kelios gyvūnų prieglaudos ir kiti gražūs, nors plika akimi kartais ir nematomi dalykai.

Menininko pastangos suburti vietos bendruomenę ir čia pastatyti visus gyventojus įtraukianti spektaklį, tikiu, yra dar vienas mažas stebuklas Linksmakalniui, turintis daug gilesnę vertę, nei materialūs objektai.

Na, o šiuolaikinis cirkas – turbūt viena demokratiškiausių šiuolaikinio meno formų, suprantama ir vaikams, ir meno žinovams. Kartu jis įtraukia ne tik vietos istorijas, bet ir vietos bendruomenes – šio spektaklio kūrėjais galės būti visi – nuo Linksmakalnio moksleivių, vietos menininkų iki seniūno ar senjorų.

– Jūsų manymu, kokią naudą tokios dirbtuvės suteikia gyventojams? Tai – ne vienadienis, o tęstinis projektas?

– Taip, jis turi tris etapus. Iš pradžių į Linksmakalnį atvyko penki cirko artistai, kurie pasikeisdami dvi savaites dirbo su Linksmakalnio vaikais, jaunimu, suaugusiais ir senjorais. Taip įvyko pirmoji pažintis su menininkais, šokio ir cirko pasauliu.

Dirbtuvių dalyviai savyje atrado talentų, apie kuriuos net nežinojo egzistuojant. Buvo labai smagu stebėti vaikų džiaugsmą, entuziazmą, užsidegimą mokytis, be to, užsimezgusius kitokius santykius tarp draugų, moksleivių ir mokytojų, vyresniųjų dalyvavimą tokioje jiems neįprastoje veikloje.

Dirbtuvės vyko beveik visą dieną dvi savaites, įsitraukė apie 60 linksmakalniečių. Šis procesas ir toliau lieka atviras naujiems dalyviams, visiems, norintiems tapti šio projekto dalimi.

Antrajame etape – visą balandį ir gegužę – kartą per savaitę vyks užsiėmimai su Lietuvos cirko artistais. Gegužės mėnesį dalis dirbtuvių dalyvių surengs pasirodymą Kaune, Kiemų šventėje. Rugsėjo viduryje Linksmakalnis visus pakvies į didįjį pasirodymą, spektaklį „Radijo angelai“, kuris vyks skirtingose Linksmakalnio vietose ir įtrauks visą miestelį bei jo gyventojus.

Sako, pamatysime tai, ko tikrai nesitikime, Linksmakalnis visiškai pasikeis ir virs tarsi Federico Fellinio kino filmų filmavimo aikštele.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius