Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mindaugas Šatkus: tikiuosi, kad Kaunas bus ir kūno kultūros sostinė

Sporto bendruomenės „Šešios trim“ įkūrėjas kaunietis Mindaugas Šatkus sako, kad kūno kultūra ir sportas yra tiesiogiai susiję su laime. Ir ne tik todėl, kad sportuojant išsiskiria laimės hormonai. Aktyviai gyvenantis žmogus yra kitoks – skleidžiantis geras emocijas. M.Šatkus – vienas iš „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ ambasadorių.
Mindaugas Šatkus
Mindaugas Šatkus / Asmeninio archyvo nuotr.

„Sutikdamas tapti ambasadoriumi noriu perduoti žinią, kad Kaunas bus ne tik Europos kultūros sostine, tačiau ir kūno kultūros sostine. Esame unikalūs savo sporto projektais, iniciatyvomis ir didžiuojuosi, jog esu to dalimi“, – sako M.Šatkus.

Aktyvumas ir netradicinės „Šešios trim“ idėjos įvertintos ir Prezidentės Dalios Grybauskaitės – už iniciatyvą švęsti Vasario 16-ąją kitaip ir už „išbėgiotus“ Gediminaičių stulpus gauta Lietuvos trispalvė.

Įsimylėjęs Kauną iki begalybės

Mindaugas – kaunietis, užaugęs, kaip sako pats, „partizanuose“, besimokęs Dainavos vidurinėje, kitus mokslus baigęs „pramonėje“ – Kauno kolegijoje. Ir įsimylėjęs Kauną iki begalybės.

„Man jis toks savas, toks artimas, kompaktiškas miestas. Kažkada, kai buvau vaikas, mintinai mokėjau maršrutą nuo namų iki Lėlių teatro, važiuodavau užsimerkęs ir žinojau kiekvieną posūkį, autobuso vairuotojui perjungiant bėgius, kojomis spaudydavau pedalus.

Asmeninė nuotr./Mindaugas Šatkus
Asmeninė nuotr./Mindaugas Šatkus

Vaikystės savaitgaliai taip ir bėgdavo: tarp betoninių rajono namų ir Kauno teatrų. Kažkur mintyse gyvena apsilankymai „Tulpėje“, „Orbitoje“, mūsų tėvų festivalis „Grok Jurgeli“ buvo kaip „Tėve mūsų“, nes jį organizuodavo mama! Dabar galvoju, kad visas tas tėvų parodytas gyvenimas ir gyvenimo būdas turėjo įtakos mano asmenybei ir dabartiniam mano aktyvumui, nurautom idėjom“, – sako M.Šatkus.

Vaikystės savaitgaliai taip ir bėgdavo: tarp betoninių rajono namų ir Kauno teatrų.

Meilę miestui ir savo prisirišimą prie jo, matyt, geriausiai pajunti išvykęs. Trejus metus Mindaugui teko gyventi Londone, tačiau grįžti man norėjosi visada.

„Nebuvo daug minčių, kad galėčiau gyventi kažkur kitur. Dabar, kai esu čia, kai matau visą pokytį žmonėse, kai galiu įvertinti ir palyginti kas buvo tada ir kaip yra dabar, aš žaviuosi Kauno žmonių aktyvumu, džiaugiuosi, kad miestas keičiasi, kad yra aktyvesnis, kad meninė kultūrinė atmosfera yra auganti ir kad 2022-ieji bus tie metai, kai atsidursime dėmesio centre ir nusirausim taip, kaip niekas kitas Europoje!“ – kalba M.Šatkus.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr./Šventinę nuotaiką gyventojams į kiemus atveš „Kaunas 2022“ autobusas
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr./Šventinę nuotaiką gyventojams į kiemus atveš „Kaunas 2022“ autobusas

Sportas susijęs su laime, o laimė susijusi su kultūra

M.Šatkaus prisijungimas prie „Kaunas 2022“ ambasadorių gretų buvo tarsi savaime suprantamas – kartu su sporto bendruomene jis jau seniai dalyvauja „Kaunas 2022“ veiklose. Pavyzdžiui, kai Vilnius sveikino Kauną, o vilniečiai važiavo pas kauniečius į svečius, juos prie geležinkelio stoties pasitiko „Šešios trim“, užkūrę tikrą laimės hormonų gamybos „fabriką“. Be to, „Šešios trim“ nepraleidžia ir „Fluxus“ festivalio bei keistuoju būdu kopia į Parodos kalną.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kopimas į Parodos kalną „Fluxus“ būdu
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kopimas į Parodos kalną „Fluxus“ būdu

„Aš manau, kad sportas yra susijęs su laime, o laimė susijusi su kultūra. Viskas yra susiję“, – sako M.Šatkus.

Ateities Kauną Mindaugas mato kaip žalią miestą: „Visada, važiuodamas plačiomis miesto gatvėmis įsivaizduoju, kaip jų viduryje auga medžiai, kaip galima rasti šešėlį ir nekaisti ant saulės, o rudenį – grožėtis auksinėmis spalvomis. Miesto centras pavirtęs į švariausiąją miesto dalį, su minimaliu kiekiu elektrinių automobilių, su tvariu visuomeniniu transportu, modernia „žalia“ architektūra, kuri skirta ne tik biurams, bet ir miestiečiams – kultūros ir sporto renginiams, bendruomenėms, susirinkti ir turėti plotą, kuriame galėtų vykdyti veiklas.

Kaunas – judantis, ateities ir inovacijų miestas, net neabejoju, kad būsim ne tik krepšinyje pirmi, bet ir naujuose, dar neregėtuose dalykuose.“

Bendruomenės „Šešios trim“ nuotr./Aktyvų gyvenimo būdą propaguojanti Kauno bendruomenė „Šešios trim“
Bendruomenės „Šešios trim“ nuotr./Aktyvų gyvenimo būdą propaguojanti Kauno bendruomenė „Šešios trim“

Buvo sunku matyti ne žmonių akis, tačiau telefono ekraną

Įsiminė ir dar viena „Šešios trim“ kultūrinė iniciatyva – rytinė sporto treniruotė Kauno dramos teatre, kurios magijai neatsispyrė ir teatro vadovas Egidijus Stancikas.

„Sporto bendruomenės gyvenimą pradėjau kurti prieš ketverius metus ir tebekuriu iki šiol. Nešu atsakomybę kaip vadovas, kaip treneris ir kaip pavyzdys, kad gyvenimas po didelių paslydimų nesibaigia ir kad galima bei reikia pradėti sportuoti bet kuriame amžiuje. Dabar į kasdieninę rutiną įtrauktas bėgimas, dviračio mynimas, plaukimas, svorių kilnojimas ir kikboksas. Atrodo daug, bet tai yra beprotiškai superinis jausmas, kai matau, ką gali kūnas, kai smegenys ir širdis yra laimingi.

„Kalbant apie praėjusius metus, man pačiam įsiminė mūsų bėgimas, kai palaikėme Baltarusiją, taip pat treniruotė plaukiančioje baržoje. Manau, kad visi šie netradiciniai dalykai ir yra „Šešios trim“ sėkmės dalis. Man svarbiausia, kad žmonėms patinka, kad jie taip prisimena. Sako: buvo faina.

Nors šiaip šie metai buvo įtempti. Pavasario suvaržymai, dabar – vėl. Tačiau sportas liko, o treniruotės vyko ir vyksta online“, – sako Mindaugas, ir prisipažįsta, kad iš pradžių buvo sunku matyti ne žmonių akis, tačiau telefono ekraną.

Iš pradžių buvo sunku matyti ne žmonių akis, tačiau telefono ekraną.

„Iš vienos pusės smagu, iš kitos pusės – tų žmonių labai trūksta. Geras jausmas dėl to, kad tu transliacijos pradžioje matai 50 ar 100 prisijungusių žmonių, ir tiek pat jų lieka treniruotės pabaigoje. Tikiuosi, kad sportavo, o ne tik žiūrėjo“, – juokiasi M.Šatkus.

Kalbėdamas apie ateinančius 2021-uosius Mindaugas sako, kad svarbiausias metų tikslas – išlaikyti sporto namus, galbūt įsigyti savas patalpas: „Ir išgyventi. Pratęsti projektus, kuriuos dabar vykdome, nes be Švietimo ir mokslo ministerijos, Kauno miesto savivaldybės pagalbos to daryti negalėtume. Norisi sporto namų, kurie būtų labiau tvaresni, nes dabar kai šildome patalpas – viskas per kiaurus langus keliauja į orą. Tad svajonių yra“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius