Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savanorių prospekte – kultūros savanoriams skirtas gatvės meno kūrinys

Kuo susijęs savanoris ir kultūristas? Niekuo, išskyrus tada, kai savanoriaujama kultūros srityje. Kultūristai – taip Europos kultūros sostinės metais buvo vaidinami „Kaunas 2022“ savanoriai.
Savanorių prospekte Kaune pristatytas kultūros savanoriams dedikuotas gatvės meno kūrinys
Savanorių prospekte Kaune pristatytas kultūros savanoriams dedikuotas gatvės meno kūrinys / G.Petkaus nuotr.

Simboliškoje vietoje – Savanorių prospekte – pristatytas jiems dedikuotas gatvės meno kūrinys, kurį sukūrė žinomas menininkas Linas Kazilionis. Tai – vintažinė tarpukarį menanti „Kultūristė“, kelianti miesto kultūrą į aukštesnį lygmenį.

Savanoriai – svarbi projekto dalis

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ savanorystės programos ir svetingumo projektų kuratorė Marija Pulokaitė sako, kad pasiruošimo ir kultūros sostinės metais prie programos prisijungė apie 1500 savanorių.

„Visi jie buvo labai svarbūs žmonės ne tik dėl to, kad padėjo projektui įvykti, bet ir todėl, kad patys įsitraukė į jo kūrimą. Tai – svarbi „Kaunas 2022“ projekto dalis ir norėjome jiems padėkoti“, – kalbėjo M.Pulokaitė.

Pasak M.Pulokaitės, gatvės meno kūrinys, vaizduojantis kultūristę, ne tik primins Europos kultūros sostinės metus, tačiau galbūt įkvėps ir kitus žmones savanoriauti kuriant miestą.

„Šis kūrinys pavasarį dar gražės, nes mes ėmėmės šios avantiūros lauke esant minusinei temperatūrai. Pavasarį jį dar gražinsime, kai bus galima dažyti sienas“, – sakė M.Pulokaitė.

Įgyvendinti kūrinį, esantį Savanorių pr. 41, menininkui taip pat padėjo „Kaunas 2022“ savanoriai.

Piešinyje – kultūristė

Kaip 15min sakė menininkas L.Kazilionis, kūrinio idėja kilo bendraujant ir bendradarbiaujant su „Kaunas 2022“ komanda.

„Kadangi projektas vadinosi kultūros savanoriai, iš karto pamaniau, kad galiu perkeltine prasme pavaizduoti tikrus kultūristus, kurie kita prasme vaizduoja Kauno savanorius-kultūristus.

Kurdamas eskizus galvojau įvairius variantus, vaizdavau ir šiuolaikiškus sportininkus, bet galiausiai pasirinkau vaizduoti vintage sportininkę, kuri, mano manymu, kūriniui suteikia daugiau šmaikštumo.

Piešinyje matome – tiesiogine prasme – kultūristę, kuri kaip kultūristai-savanoriai tarsi prisideda ir kelia Kauno kultūrą.

Oranžinė spalva taip pat pasirinkta neatsitiktinai – tai savanorių aprangos spalva. Piešinyje matosi ir nemažai Kauno simbolikos, žinomų objektų.

Džiaugiuosi, kad Kauno savanoriai nepabijojo šalto oro ir prisijungė prie piešinio tapybos, kartu su jais nupiešėme apačioje esančias fono detales“, – sakė L.Kazilionis.

Menininko teigimu, į gatvės meno kūrinį gana sudėtinga sudėti simbolius, kad jie gražiai kompoziciškai žiūrėtųsi, o norėjosi juos sudėti visus: „Pavyzdžiui, funikulierių, taurą, Soborą, Laisvės alėją ir t. t.

Kadangi plotas nebuvo didelis, teko pasirinkti. Pasitaręs su „Kaunas 2022“ komanda, pavaizdavau Kauno monstriuką, „Fluxus“ festivalio logotipą, Kauno pastatą-vaiduoklį, paštą, „Kaunas 2022“ logotipą, Prisikėlimo bažnyčią.“

G.Petkaus nuotr./Savanorių prospekte Kaune pristatytas kultūros savanoriams dedikuotas gatvės meno kūrinys
G.Petkaus nuotr./Savanorių prospekte Kaune pristatytas kultūros savanoriams dedikuotas gatvės meno kūrinys

Svarbu, jog už piešinio slypėtų mintis

Kaip sakė L.Kazilionis, gatvės meno kūriniai yra ne tik miesto puošyba, bet svarbiausia – tai būdas skleisti tam tikrą žinutę, idėją ar net meno forma kalbėti rimtomis ir svarbiomis temomis.

„Gatvės menu galima pasiekti daug žmonių, kviesti į diskusijas, priversti visuomenę susimąstyti įvairiomis temomis, atkreipti dėmesį į svarbius dalykus. Man atrodo, labai svarbu, kad už piešinio slypėtų ir mintis“, – sakė menininkas.

Labiausiai L.Kazilioniui patiko šio projekto idėja ir mintis – padėka už visus nuveiktus savanorių darbus.

„Neatsitiktinai pasirinktas ir Savanoriu prospektas. Labai džiaugiuosi, kad Kaune buvo skatinama savanorystė ir savanoriaujančių atsirado be galo daug.

Manau, kad tai puikus būdas ne tik įdomiai ir prasmingai praleisti laiką, prisidėti prie kultūrinių renginių, pamatyti visus renginių užkulisius, bet ir įgyvendinti įvairias idėjas, išbandyti savo jėgas, susipažinti su naujais žmonėmis, užmegzti pažintis.

Taip pat savanorystė geras būdas pažinti save, savo gebėjimus, stiprybes, asmenines savybes, gal netgi atrasti naujas veiklas, pomėgius.

Pats kadaise esu savanoriavęs įvairiose vietose, trejus metus – Krašto apsaugos savanorių pajėgose, įvairiuose muzikos festivaliuose. Visa tai man suteikė daug naujų įgūdžių ir patirties, todėl džiaugiuosi, kad tiek daug žmonių noriai savanoriauja. Tikiu, kad Kauno savanoriai taip pat įgavo daug patirties.“

Kūrinys – geroje ir matomoje vietoje

Vienas iš „Kaunas 2022“ savanorių kaunietis Vykintas Gervė sako, kad šis gatvės meno kūrinys yra paveikus: „Pats esu Kauno gatvės meno žemėlapio autorius, žinau visus Kaune esančius gatvės meno kūrinius. Tad šis kūrinys tikrai paveikus.

Pirmas dalykas, jis yra Savanorių prospekte, kūrinys dedikuotas savanoriams. Jis labai geroje, matomoje vietoje. Jame yra Kauno simboliai, simboliai, kurie svarbūs visiems savanoriams.

Pavaizduota kultūristė, ir žmonėms iš karto gali kilti klausimas, kodėl mergina kelia svarmenis? Patys kultūristai taip pat prisidėjo prie jo kūrimo“, – sakė V.Gervė.

Pasak V.Gervės, kalbant apie kultūros savanorius, sugalvota labai įdomi koncepcija: „Kai žmonės išgirsta žodį kultūristas – galvoja, kad čia sporto šaka, o kultūristais buvo vadinami „Kaunas 2022“ savanoriai. Žodžiu žaismas – žmonės, savanoriaujantys kultūroje, yra kultūristai.“

„Tai buvo tikra kultūros sostinė“

Kalbėdamas apie savanoriavimą „Kaunas 2022“ projekte pašnekovas šią patirtį vertina 10 balų iš dešimtbalėje skalėje: „Pradedant nuo žmonių, dirbančių ten ir atsidavusių iki savanorių, kurie taip pat nuostabūs žmonės. Tai – žmonės, kultūra, renginiai, veiksmas, kuris vyko Kaune ir Kauno rajone. Labai daug visko buvo, tai buvo tikra kultūros sostinė.

Pats esu kaunietis, gidas. Tad privalu domėtis, būti šitoje srityje, nuolat semtis žinių – natūraliai iš to ir išplaukė noras prisidėti prie „Kaunas 2022“.

Dabar galima žiūrėti liūdnai ir sakyti, kad viskas baigėsi. Bet savanoriams skirtame padėkos vakare buvo kita emocija: čia yra pradžios pabaiga ir dar daug ateityje visko laukia. Svarbu nesustoti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius