Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

11 kiemų išsirinko nugalėtojus: šeši Kauno miesto ir rajono kiemai taps patraukliomis erdvėmis

Šią savaitę baigėsi „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ bendruomenių programos „Visi kaip vienas“ skelbtos iniciatyvos „Fluxus kiemas“ vienas iš etapų. Kauniečiai ir Kauno rajono gyventojai išrinko šešis kiemus, kuriuose vietos bendruomenės kartu su menininkais įgyvendins pokyčius: spręsdami kiemo iššūkius keis aplinką, pavers kiemus jaukesnėmis erdvėmis vietos bendruomenei. Tai – jau antrasis kartas, kai kiemai buvo kviečiami dalyvauti „Fluxus kiemas“ konkurse.
„Fluxus Labas! kiemas“ projekto kiemų susitikimas
„Fluxus Labas! kiemas“ projekto kiemų susitikimą / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Tarpusavyje konkuravę 11 kiemų patys išsirinko nugalėtojus. Kovo mėnesį bus skelbiamas atviras kvietimas menininkams ir kūrybininkams, kurie bus kviečiami kartu su bendruomenėmis ieškoti kūrybinių bendruomenių išsikeltų iššūkių sprendimų būdų.

Kauno senamiestyje esančioje „Tempo erdvėje“ atrinktų kiemų atstovai pristatė savo vizijas ir kiemo iššūkius. Po kelias valandas trukusio susitikimo išrinkti nugalėtojai. Jais tapo Gričupio g. 11, Ukmergės g. 4 ir 8, Kuršių g. 28, Pilėnu g. 3 (Akademija, Kauno r.), Muravos g. 19 ir Zanavykų g. 66 namų kiemai.

Kiemus atrinko pagal kriterijus

Kaip 15min sakė bendruomenių programos „Visi kaip vienas“ kuratorė Greta Klimavičiūtė-Minkštimienė, viso buvo gautos 25 kiemų anketos, po vertinimo į atranką pakviesta 15 kiemų. Susitikime dalyvavo 11 kiemų iš kurių pačios kiemų bendruomenės, remiantis pateiktais kriterijais, išrinko šešis.

„Svarbiausi kriterijai – susibūręs, aktyvus bendruomenės branduolys, aiškus kiemo iššūkis, kuris būtų bendrai pripažįstamas didžiosios dalies kiemo gyventojų, ir kuris vestų į teigiamą pokytį, renginio metu bendruomenių atstovų buvo prašoma labiau pristatyti iššūkį, o ne pačią idėją, kaip jie nori tai spręsti. Idėjos paieškos bus kūrybininko ar menininko bendras darbas kartu su bendruomene.

Bendruomenėms siūlėme kalbėti apie tai, kas juos neramina. Gal tai duobės keliuose, gal automobilių statymo problemos, o gal tai, kad kaimynai vieni kitų nepažįsta ir nesisveikina“, – teigė pašnekovė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./G.Klimavičiūtė-Minkštimienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./G.Klimavičiūtė-Minkštimienė

„Fluxus kiemo“ rinkimai vyksta jau antrus metus, pernai tai buvo vienas iš labiausiai pasiteisinusių sumanymų kalbant apie bendruomenių iniciatyvas – kiemai ne tik pakeitė, pagražino savo aplinką, tačiau susibūrė į draugiškas bendruomenes, susitinkančias ne tik name įvykus, pavyzdžiui, vandentiekio avarijai, tačiau kuriantys ir bendras šventes.

Dažniau akcentuoja bendruomeniškumą

Kalbėdama apie šių metų gautas anketas ir kiemų iššūkius G.Klimavičiūtė-Minkštimienė pastebėjo, kad jos skiriasi nuo tų, kurios buvo teikiamos pernai.

„Pernai buvo labiau infrastruktūrinės problemos, kada reikėjo sutvarkyti patį kiemą, trūko žaidimų aikštelių, susibūrimų vietos, suoliukų ir panašiai. Projektai buvo orientuoti labiau į objektus.

Šiemet tokių gal pusė. Dalis kiemų bendruomenių kalba apie vadinamąsias minkštas veiklas, dažniau kalba apie kaimynų susibūrimą, bendravimą, šventes ir nori į šias veiklas pritraukti kuo daugiau dar neįsitraukusių žmonių.

Išrinkus šešis kiemus bus paskelbtas atviras kvietimas menininkams, kurie, pagal kiemo įvardintą iššūkį, teiks pasiūlymus

Yra tokių kiemų, kurie jau susitvarkė ir dabar tuose gražiuose kiemuose nori veiklų. Tas džiugina, ir todėl anketas iš tiesų buvo smagu skaityti“, – kalbėjo kuratorė.

Išrinkus šešis kiemus netrukus bus paskelbtas atviras kvietimas menininkams, kurie, pagal kiemo įvardintą iššūkį, teiks meninius pasiūlymus, meninį iššūkio sprendimo būdą. Iš visų atsiliepusių menininkų sau artimiausią rinksis patys kiemai, o idėja bus įgyvendinama bendrai.

Vieno kiemo iššūkiui skiriama iki 6 tūkst. eurų, taip pat šiemet prisidėti prie kiemų atnaujinimo bus kviečiamos ir aplinkui veikiančios įmonės.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„Fluxus Labas! kiemas“ projekto kiemų susitikimą
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„Fluxus Labas! kiemas“ projekto kiemų susitikimą

Planuoja šventę gatvėje

Vieno iš laimėjusių kiemų – Gričiupio g. 11 – namo atstovė Alma teigė, jog visų pirma siekis yra suvienyti ir apjungti kiemą bei jo gyventojus, o projektą vainikuotų didelė kaimynų šventė Gričiupio gatvėje.

Nors dauguma šio namo gyventojų tarpusavyje bendrauja, kartu organizuoja šventes, tačiau jie nori, kad didesne jų jungtimi taptų pats kiemas.

„Pernai šiuose rinkimuose irgi dalyvavome, tačiau nepasisekė. Nutarėme pabandyti šiemet. Aš asmeniškai galvoju, kad nors mes savo kiemą tvarkome, tačiau šį kartą prisidės menininkas, pasiūlys akcentą ir apjungs kiemo erdves“, – kalbėjo Alma.

„Kaunas 2022“ nuotr./„Fluxus Labas! kiemas“ projekto kiemų susitikimas
„Kaunas 2022“ nuotr./„Fluxus Labas! kiemas“ projekto kiemų susitikimas

Tikslas – dar labiau išjudinti bendruomenę

Panašiai kalbėjo ir Akademijos miestelyje esančio Pilėnų gatvės 3 namo kiemo bendrijos pirmininkas Vitalis. Šis namas, kaip juokauja patys gyventojai, yra tarsi Akademijos senamiestis, todėl reprezentuoja visą miestelį.

„Mūsų tikslas – dar labiau išjudinti bendruomenę, sukurti erdves, kur laiką galėtų leisti ir tėvai, ir vaikai, ir įvairaus amžiaus grupių žmonės. Yra ir bromas, kurią galima papuošti, galvojome apie apšvietimo kieme įrengimą, suoliukus, treniruoklius. Norime, kad kieme atsirastų gyvybė“, – teigė namo atstovas.

Šio namo gyventojai taip pat tikisi, kad menininko žvilgsnis į jų kiemą bei jo siūlomi sprendimai aplinką pavers patrauklia erdve.

„Kaunas 2022“ nuotr./„Fluxus Labas! kiemas“ projekto kiemų susitikimas
„Kaunas 2022“ nuotr./„Fluxus Labas! kiemas“ projekto kiemų susitikimas

Daugiabučio kiemas – lyg nuosavo namo

Kuršių gatvės 28 namo atstovė Živilė džiaugiasi, jog namas yra puikioje vietoje; centre tarp mokyklų ir darželių, sporto ir grožio salonų, parduotuvių ir kavinių.

„Mūsų kiemas yra didelis, jame yra daug žalios erdvės, kalvelių ir senų medžių. Aplink gyvena labai įvairūs žmonės – vaikai, paaugliai, vidutinio ir brandaus amžiaus žmonės. Deja, per dažnai mes tiesiog praeiname takeliais neišnaudodami turimos gamtos, esame susvetimėję.

Normalu daugiabučio namo kieme veikti tą patį, ką įprastai veikiame nuosavo namo kieme.

Tad turime viziją, kad daugiabučio kiemas taptų lyg nuosavo namo kiemas visiems, kuriame norisi būti ir kiekvienas turi ką veikti“, – kalbėjo kaunietė.

Živilė sako, jog norisi sukurti jausmą (ar – išugdyti įprotį), kad yra normalu daugiabučio namo kieme veikti tą patį, ką įprastai veikiame nuosavo namo kieme. Pavyzdžiui, skaityti knygą, gerti arbatą ar grilinti kartu su draugais, auginti vaismedžius ir daržoves, žaisti, mėgautis saule ar žavėtis lietumi iki vėlumos.

„Kaunas 2022“ nuotr./„Fluxus Labas! kiemas“ projekto kiemų susitikimas
„Kaunas 2022“ nuotr./„Fluxus Labas! kiemas“ projekto kiemų susitikimas

„Norisi, kad kiemas būtų kupinas žmonių, judesio, gyvybės. Tikime, kad tai yra daugiabučių namų kiemų ateitis. Tad įgyvendinkime tai. O kas kitas, jei ne kūrybingasis „Fluxus“ tai padėtų tai padaryti geriausiai?

Nekantraujame susipažinti su menininku ir pasižiūrėti kur nuves mūsų fantazija“, – sakė namo atstovė.

Kiemas – tarsi kryžkelė

Ukmergės gatvės 4 ir 8 kiemų atstovė Alina sako, kad jų kiemas yra tarsi kryžkelė. Pro jį praeina daug žmonių, o pats kiemas – didelė erdvė.

Nors gyventojai kieme turi net savo daržą, geru oru organizuoja įvairias veiklas, pavyzdžiui, pučia muilo burbulus, tačiau kol kas į veiklas neįsijungia tiek kaimynų, kiek norėtųsi.

„Kiti stebi pro langus arba feisbuke“, – juokavo pašnekovė. Šių kiemų bendruomenė savo kieme norėtų funkcionalaus meno kūrinio, kuris taptų ir užuovėja nuo blogo oro, traukos centru ir susibūrimo vieta ne tik vietos gyventojų, tačiau ir einančių pro šalį: „Ir kad rinktųsi įvairaus amžiaus žmonės“.

Apie „Fluxus kiemas“

  • Programos „Fluxus kiemas“ tikslas – ugdyti dalyvaujamąją kultūrą Kauno miesto mikrorajonų ir Kauno rajono seniūnijų kiemuose bei didinti bendruomeninių menų (menininkų dirbančių su vietos bendruomenėmis) žinomumą bei plėtrą Kaune ir Kauno rajone.
  • Programa siekiama skatinti vietos bendruomenes inicijuoti pokyčius jų artimiausioje gyvenamojoje viešoje ar privačioje erdvėje – kiemuose. Kiemas – tai vieta, kur galima susirinkti, susitikti, bendrauti, duoti, gauti ir dalintis. Tai vieta, kur galima kurti – kurti drauge.
  • Vietos bendruomenei, bendradarbiaujant su menininkais, kiemas gali atgyti ir tapti vieta, kuri išjuda iš rutinos bei kasdienybės, kuri sužadina vaizduotę, kur smagu išeiti ir dalintis tuo, kas kiekvienam svarbu.
  • 2019 metais „Fluxus kiemas“ rinkimus laimėjo Baltų pr. 147, T.Masiulio g. 14,Politechnikos g. (Naujasodis) ir Rokų g. (Rokai) kiemai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius