Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

V.Putvinskio gatvėje Kaune su praeiviais sveikinosi senos durys

„Ar jūs matote, ką išmetate?“ – praėjusį savaitgalį Kaune, V.Putvinskio gatvėje, praeivių klausė judėjimo „Gražinkime Kauną“ įkūrėjas Dainius Lanauskas. „Putvinskio gatvės dienos“ reginiuose kauniečiai buvo kviečiami į neįprastą ekskursiją – pamatyti gražiausias Kauno miesto centro duris bei dalyvauti „Durų restauracijos dirbtuvėse“.
Durų restauracijos dirbtuvės V.Putvinskio gatvėje
Durų restauracijos dirbtuvės V.Putvinskio gatvėje

Tai – programos „Kaunas 2022“ platformos „Modernizmas ateičiai“ bei judėjimo „Gražinkime Kauną“ iniciatyva.

Greta V.Putvinskio g. 32 namo praeiviams buvo pristatomos šio namo restauruojamos durys, taip pat – jų detalės: unikalūs varžtai, rankenos.

„Žmonės kartais nemato, nepastebi, ką jie išmeta, neįvertina durų grožio. Mūsų tikslas – populiarinti mažąją architektūrą, o vienas iš lobių yra senosios durys.

Organizacija „Gražinkime Kauną“ labiausiai domisi Kauno modernistinėmis durimis. Nerimą kelia tai, kad jos keičiamos į metalines, plastikines ir taip namas, gatvė praranda savo šarmą“, – kalbėjo D.Lanauskas.

Durų restauracijos dirbtuvių ir ekskursijos organizatoriai ne tik siekė parodyti miestiečiams duris ir pastebėti jų grožį, tačiau ir parodyti, kad jų restauravimas nėra milžino dydžio darbas.

Dainius Lanauskas, organizacijos „Gražinkime Kauną“ vienas iš įkūrėjų
Dainius Lanauskas, organizacijos „Gražinkime Kauną“ vienas iš įkūrėjų

„Džiugu, kad situacija keičiasi. Mūsų organizacija veikia jau daugiau nei dvejus metus, ir pastebime teigiamas tendencijas: žmonės ima matyti ir vertinti senąsias duris“, – kalbėjo D.Lanauskas.

Kauniečio teigimu, ne mažiau svarbu išgydyti žmonių baimes, mat kalbant su miestelėnais ne kartą teko girdėti klausimus dėl durų restauracijos kainos bei dokumentų sutvarkymo Kultūros paveldo departamente.

„Šį kartą mes dirbtuvėse pristatome V.Putvinskio gatvės 32 namo duris, o pats namas nėra įtrauktas į saugomų objektų sąrašą. Todėl visi formalumai užtruko gerokai trumpiau – nereikėjo gauti tvarkybos darbų projekto“, – kalbėjo D.Lanauskas.

Durų išsaugojimu besirūpinanti organizacija „Gražinkime Kauną“ ir programos „Kaunas 2022“ platformos „Modernizmas ateičiai“ kuratoriai gyventojams žada pagalbą, o Kaune yra suburta net „Senųjų Kauno durų koalicija“.

Senosios durys V.Putvinskio gatvėje
Senosios durys V.Putvinskio gatvėje

„Tai – pilotinės pavyzdinės dirbtuvės. Ateityje kviesime gyventojus ir bendruomenes patiems teikti paraiškas restauruoti duris ir jas finansuoti, iš mūsų pusės suteikiant žinias ir informaciją, kaip tai daryti. Taip pat iš dalies finansuotume jų restauracija tais atvejais, kai namo bendruomenė ir erdvės taptų atviros kultūrai, viešam renginiui arba ekskursijai, kurios metu kitiems būtų pristatomi gerieji pavyzdžiai ar išlikusios originalios laiptinių detalės“, – sakė programos „Kaunas 2022“ platformos „Modernizmas ateičiai“ kuratorius Žilvinas Rinkšelis.

Pasak Ž.Rinkšelio, kartu su partneriais organizacija „Gražinkime Kauną“ planuojama prisidėti prie jų sukurtos „Senųjų Kauno durų koalicijos“.

Žilvinas Rinkšelis
Žilvinas Rinkšelis

„Jos tikslas – aktyvinti visuomenę, edukuojant ją apie paveldo vertes, tarp kurių ir mažosios architektūros elementai durys ir langai, šiandien vis dar liekantys fasadų tvarkybos pašonėje.

Pavyzdines dirbtuves ketiname organizuoti ir ateityje, galbūt – kurti durų tvarkybos rėmimo fondą.

Tai būtų kūrybiškas sprendimas, kurio esmė – kiekvienas, neabejingas puošnioms tarpukario laikotarpio durims ar turėdamas savo mėgstamiausias, gali paaukoti pinigų jų restauracijai, taip prisidėdamas prie jų išsaugojimo“, – sakė Ž.Rinkšelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius