-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Zapyškyje – vieną dieną veikęs restoranas

Savaitgalį Zapyškio (Kauno r.) gyventojai ir miestelio svečiai galėjo pasivaišinti vegetariškais patiekalais ir apsilankyti vieną dieną veikusiame restorane.
Vienos dienos restoranas Zapyškyje
Vienos dienos restoranas Zapyškyje / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kaip pasakojo bendruomenės namų „Stuba“ viena iš šeimininkų Daiva Vaišnorienė, idėja organizuoti „Vienos dienos restoraną” gimė vienai iš vietos gyventojai, o pati iniciatyva atkeliavusi iš Suomijos.

“Vienos dienos restoranas” įsikūrė bendruomenės namų kieme, o maistą čia gamino Kardokų bendruomenė „Laimės namai“.

„Tai iniciatyva, kada bendruomenė padaro vienos dienos restoraną, kur gamina patys žmonės ar kviestiniai virtuvės šefai. Įėjimas – už auką, tai – ne tik pietūs, tačiau ir bendravimo forma. O juk prie maisto itin gerai bendraujasi“, – sakė D.Vaišnorienė.

„Vienos dienos restoranas“ Zapyškyje organizuojamas jau antrą kartą. Pirmą kartą ši idėja atsirado prieš trejus metus.

„Liko labai gražūs prisiminimai, o ir žmonėms patiko. Tąsyk restorano tema buvo Italija“, – sakė „Stubos“ šeimininkė.

Pasauliniu judėjimu tapęs „Vienos dienos restoranas“ prasidėjo 2011 metais Suomijoje, kai keli draugai kalbėjosi apie svajonę atidaryti savo restoraną ir nusprendė, kad reikėtų pabandyti.

Pradžiai tokia idėja buvo tik vienos dienos, tačiau pasidalinus ja socialiniame tinkle, ji išplito ir sulaukė didžiulio susidomėjimo.

Vienos dienos restoranai paprastai būna teminiai: pristato vienos iš šalių virtuvę, supažindina su veganišku ar vegetarišku maistu.

Būtent pastarąją temą šiemet pasirinko ir zapyškiečiai, į svečius pasikvietę „Laimės namus“, o prieš pietus lankytojai taip pat buvo kviečiami aplankyti „Stuboje“ veikiančias kelias parodas.

„Gaminame du troškinius. Vienas – su kalafiorais, brokoliais, paprikomis, bulvėmis, morkomis, saldaus pieno sūriu, ir visa tai – grietinėlės padaže. Kitas – baklažaninis su bulvėmis, pomidorais, paprikomis, saldaus pieno sūriu. Taip pat verdame ryžius, gaminame salotas, turime ruginio pilno grūdo pyrago, prieskonių arbatos“, – pasakojo „Laimės namų“ virtuvės šefas Rolandas Augutis.

Gaminti lauko sąlygomis jam tenka ne pirmąjį kartą: „Laimės namai“ dažnai dalyvauja įvairiose šventėse, stovyklose ar edukaciniuose renginiuose.

Tie, kurie domisi, gali išgirsti ir patarimų, kaip turi būti ruošiamas vegetariškas maistas.

„Kai mokiausi gaminti, man viskas taip pat atrodė labai sudėtinga. Atrodo, kad visko – tiek daug. O dabar gaminame ir namuose, ir išvykstame pas kitus“, – kalbėjo R.Augutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius