Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 09

10 geriausių šiuolaikinių skandinaviškų filmų

Pasirodo, Skandinavijos kinas tai ne vien Ingmaras Bergmanas ir juodai baltos juostos apie tikėjimą ir mirtį. Europos šalių kino forumas „Scanorama“ kasmet pateikia svarbiausius metų šiaurietiškus filmus, o portalas „Scene360“ paruošė geriausių pastarųjų dešimtmečių filmų topą.
Kadras iš filmo „Galvų medžiotojai“
Kadras iš filmo „Galvų medžiotojai“

Į Skandinaviją dėmesį atkreipti turėtų kiekvienas, besidomintis kinu. Šiuo metu vieni įdomiausių režisierių yra būtent skandinavai. Ir nesvarbu, ar jie dirba namie, ar kitur Europoje, ar JAV, jų vardai neabejotinai skamba vis garsiau.

„Velnių salos karalius“ / King of Devil’s Island (2010)

Šis norvegų trileris pasakoja apie liūdnai pagarsėjusią nepilnamečiams nusikaltėliams skirtą salą Pirmojo pasaulinio karo metais. Tai šalta, nyki vieta, valdoma negailestingo Hakono (Stellan Skarsgård). Bent jau iki tol, kol ten atvyksta Erlingas (Benjamin Helstad), nepasiryžęs keliaklupsčiauti. „Velnių salos karalius“ yra kerinčiai nufilmuota istorinė drama, prikelianti jau pamirštą praeities detalę.

VIDEO: KING OF DEVIL'S ISLAND - Official HD Trailer

„Įsileisk mane“ / Let the Right One in (2008)

Mažytis švedų siaubo filmas staiga išaugo į didžiulį festivalinį hitą, galiausiai sulaukusį Holivudinio perdirbinio. Iš dalies šis filmas atsakingas ir už išaugusį susidomėjimą apsnigtose Stokholmo gatvėse vykstančiais trileriais, dabar užėmusiais tiek kino teatrus, tiek knygų lentynas. Šiai ar taip, šiame filme dvylikametė vampyrė susidraugauja su jaunu berniuku. Istorija baisi, bet ir graži.

VIDEO: Let the Right One In Official HD Trailer

„Medžioklė“ / The Hunt (2012)

Režisierius Thomas Vinterbergas geriausiai žinomas kaip vienas Dogmos judėjimo kūrėjų. Šiame lėtame trileryje jis pasakoja apie darželio mokytoją (Mads Mikkelsen), kuris neteisingai apkaltinamas seksualiniu priekabiavimu prie vienos savo auklėtinių. Užtenka kelių dienų, kad visų draugas mažame miestelyje pavirstų į Frankenšteino pabaisą. Tai siaubingai, sekinančiai tikras filmas.

VIDEO: The Hunt TRAILER 1 (2013) - Mads Mikkelsen Movie HD

„Mes – geriausios!“ / We are the Best! (2013)

Lukas Moodyssonas turėjo depresiją varančio režisieriaus reputaciją, bet jo filmas apie paaugles pankes šį įvaizdį šiek tiek pakeitė. 1982-aisiais Stokholme trys merginos įkuria savo grupę, nors groti nelabai moka. Tai lengvas, greitas filmas apie tris labai skirtingas paaugles, kurias suvienija noras maištauti.

Filmą „Mes – geriausios!“ legaliai galite pažiūrėti internetinėje „TEO “telefizijoje.

VIDEO: We Are The Best! International Trailer 1 (2014) - Swedish Drama Movie HD

„Narkotikų prekeivis“ / Pusher (1996)

Prieš neoninius trilerius Nicholaso Windingo Refnas kūrė paprastesnius, realistiškesnius visuomenės paveikslus. Jo 1996-ųjų juosta seka žemo rango narkotikų prekeivį (Kim Bodnia) ir jo susitikimus su policininkais, prostitutėmis ir serbų narkotikų baronu. Tai puikus ilgai Skandinaviją krėtusio narkotikų karo atvaizdavimas.

VIDEO: Pusher - Trailer

„Oslas, rugpjūčio 31 d.“ / Oslo, August 31st (2011)

Šį filmą prisiminsite visą gyvenimą. Tai be galo sukrečianti ir išmintinga drama, sugebanti originaliai dar kartą paklausti, ką reiškia būti žmogumi. „Oslas, rugpjūčio 31 d.“ yra filmas apie vieną dieną iš reabilitacijos nuo narkotikų centro išėjusio Anderso (Danielsen Lie) gyvenime. Jis vaikšto per miestą susitikdamas senus draugus ir kolegas. Paprasta ir tuo pačiu neįtikėtina.

VIDEO: Oslo, August 31st (2012) - Official Trailer [HD]

„Galvų medžiotojai“ / Headhunters (2011)

Jo Nesbø trilerio adaptacija turi įspūdingą aktorių sąrašą, į priekį vedamą „Sostų karų“ princo Nikolaj Coster-Waldau. Rogeris Brownas (Aksel Hennie), galingų įmonių „galvų medžiotojas“, vagia iš savo klientų prabangius paveikslus. Bet greitai jo planai sugriūna ir prasideda nepaprastai smagūs katės ir pelės žaidimai.

VIDEO: Headhunters - Official Trailer [HD]

„Trolių medžiotojas“ / Trollhunter (2010)

Keistokas filmas: rastos medžiagos dokumentinis apie norvegų studentus, filmuojančius medžiotoją, kuris gyvenimą leidžia žudydamas trolius. Bet tokia premisa puikiai veikia: tai stebėtinai tikroviškas fantastinis filmas su nuostabiais specialiaisiais efektais. Visi troliai šiame filme atrodo kaip nužengę tiesiai iš knygų vaikams.

VIDEO: The Troll Hunter - Official Trailer

„Prieš bangas“ / Breaking the Waves (1996)

Prieš pradėdamas daryti kankinimų ir sekso pilnas provokacijas Larsas von Trieras sukūrė šį užburiantį šedevrą. Aštuntame dešimtmetyje Škotijos kalnuose jauna moteris (Emily Watson) išteka už naftos platformos darbuotojo (Stellan Skarsgård). Netrukus šis papuola į nelaimingą atsitikimą ir jų santykiai amžiams pasikeičia.

VIDEO: Breaking the Waves (1996) - Official Trailer

„Po vestuvių“ / After the Wedding (2006)

Garsioji danė Susanne Bier gimtojoje šalyje sukūrė ne vieną puikų filmą, bet „Po vestuvių“ yra turbūt geriausias jų. Madas Mikkelsenas vaidina Janą, vaikų namų Mumbajuje vadybininką, grįžusį į Daniją sudalyvauti vestuvėse ir gauti paramą iš danų verslininko. Bet netrukus jo praeitis jį pasiveja ir vyras pasirodo nesantis toks kilnus, kaip atrodo iš pradžių.

VIDEO: After the Wedding (Efter brylluppet) (2006) Official Trailer - Mads Mikkelsen Movie HD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius