Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 19

10 svarbiausių lenkiškų filmų

Krzysztofas Kieślowskis, Andrzejus Wajda, Romanas Polanskis – tik keletas garsiausių vardų iš ilgos lenkų kino istorijos. Nesuskaičiuojamą daugybę puikių filmų kino istorijai davusi šalis visuomet pristatė drąsius filmus įvairiausia tematika, – nuo filosofiškų žmogaus prigimties apmąstymų iki politinių Sovietų Sąjungos komentarų.
Kadras iš filmo „Rankraštis, rastas Saragosoje“
Kadras iš filmo „Rankraštis, rastas Saragosoje“

Pristatome puslapio „The Culture Trip“ sudarytą lenkiško kino dešimtuką.

„Meškiukas“ / Mis (1981)

Komunistinės Lenkijos atsakas šiandieniniam juodosios komedijos žanrui. Filmas pasakoja apie sporto klubo vadybininką, kuris, sužinojęs, jog buvusi žmona nori pasisavinti jų Anglijos banke laikomus pinigus, yra priverstas susikauti su Geležinės uždangos tvarka. Komedija svyruoja tarp akivaizdžios parodijos bei subtilaus komentaro apie sovietų eros biurokratizmą Lenkijoje.

„Žmogus iš marmuro“ / Man of Marble (1977)

Ko gero geriausias Lenkijos padėtį aštuntajame dešimtmetyje komentuojantis filmas, „Žmogus iš marmuro“, nagrinėja paprastų žmonių gyvenimą sovietinėje sistemoje. Filmas seka Agnieszką, režisūros studentę, kuri filmuoja Mateuszo Birkutos, darbininko, tapusio visos Sovietų Sąjungos žvaigžde, gyvenimą. Tačiau greitai mergina išsiaiškina, jog situacija ne tokia balta ir juoda, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio, o M.Birkuta dirba „Solidarumui“.

VIDEO: Man of Marble (Człowiek z marmuru) - Trailer

„Peilis vandenyje“ / Knife in the Water (1962)

Romano Polanskio debiutas, kaip vėliau režisieriui tapo įprasta, priešina jauna su sena, tiria ištikimybės, pavydo bei arogancijos temas bei visa tai sudeda į įtemptą trilerį. „Peilis vandenyje“ iš tiesų yra filmas apie visur vykstančią kovą dėl galios, apie kasdienio gyvenimo politiką. Visa tai lydi nuostabus kameros darbas, išryškinantis dviejų pagrindinių veikėjų priešiškumą. Siužetas – trijų žmonių kelionė jachta – reikalingas tik tam, jog atskleistų šių keistų veikėjų pasaulėžiūrą.

VIDEO: Knife in the Water Trailer 1962 Polanski

„Seksmisija“ / Sexmission (1983)

Kultinė lenkų komedija pasakoja apie du užsišaldžiusius mokslininkus. Vyrai pabunda 2044-aisiais. Tuomet pasaulį valdo vien moterys, o du vyrai bando kažkaip išgyventi. Be abejo, po visu tuo slypi totalitaristinės sovietų sistemos komentaras, komedija dangstoma žinutė apie engiamą žmogų.

„Dekalogas“ / Decalogue (1989)

Krzysztofo Kieślowskio ir Krzysztofo Piesiewiczo „Dekalogas“ yra į dešimt dalių išskaidytas žmogaus prigimties, jo santykio su Dievu, moralės, krikščionybės, šiuolaikinės Lenkijos tyrinėjimas. Visos istorijos vyksta posovietinėje Varšuvoje, kur nyki kasdienybė, užsilikusios sovietų valdžios bruožai, modernizmas bei religinis uolumas susiplaka didžiuliame labirinte, kuris sukuria nesuskaičiuojamą problemų daugį.

VIDEO: Filmo „Dekalogas“ anonsas

„Skola“ / The Debt (1999)

Greitas ir pavojingas Krzysztofo Krauze trileris pasakoja apie du jaunus vyrus, pasiskolinusius iš stambaus verslininko pinigų. Šis sprendimas atsisuka prieš juos pačius ir vyrai yra priversti bėgti nuo rusų mafijos bei skolų surinkėjų. Tai filosofiškas filmas apie tarp naujo Lenkijos kapitalizmo ir senosios komunistinės tvarkos įstrigusią sistemą. O dar šiurpiau tai, jog viskas paremta tikrais 1994-ųjų įvykiais.

„Roza“ / Rose (2011)

Wojciecho Smarzowskio filmas pasakoja apie du pokario Lenkijoje gyvenančius žmones. Veiksmas vyksta Mozūrijoje, kur Tadeuszas Mazuras susipažįsta su Roza, nacių kareivio našle, dabar gyvenančia mafijos valdomame regione. Tarp jų užsimezga meilė, bet netrukus šalyje pasirodo ne vien sovietai, bet ir nauja nacionalizmo banga, kuriai poros santykiai nepriimtini.

„Ida“ (2013)

Mąslus, tamsus bei filosofiškas Paweło Pawlikowskio filmas puikiai užfiksuoja praėjusio amžiaus Lenkijos visuomenę. Jauna, optimistiška Ida, besiruošianti įšventinimui į vienuoles, kartu su teta leidžiasi į kelionę. Kalbėdamos apie Idos praeitį jos prikelia siaubingos praeities prisiminimus, prisimena kitas kultūras, sutinka naujus žmones bei padeda Idai atrasti save.

VIDEO: IDA Movie Trailer (2014)

„Rankraštis, rastas Saragosoje“ / The Saragossa Manuscript (1965)

Tokie režisieriai kaip F.F.Coppola ir M.Scorsese šį filmą yra pavadinę šedevru. Juosta nukelia į Napoleono laikų Ispanijos miestą, kur protagonistas susiduria su princesėmis, šamanais ir pabaisomis. Jano Potockio romanu paremtas filmas primena „Tūkstantį ir vieną naktį“ ir yra neįtikėtinai laisvas bei originalus kūrinys.

VIDEO: The Saragossa Manuscript Trailer

„Katynė“ / Katyn (2007)

Galbūt geriausias visų laikų lenkų filmas apie karą sukurtas jų kino legendos Andrzejaus Wajdos. Jis laimėjo nesusikaičiuojamą daugybę apdovanojimų, buvo nominuotas „Oskarui“. Drama pasakoja apie 1940-aisiais įvykusias Lenkijos pareigūnų žudynes, per kurias mirė 22 tūkst. žmonių. Kontroversiška filmo tema Rusijoje filmui uždirbo prastas recenzijas bei draudimą rodyti filmą Kinijos kino teatruose.

VIDEO: Katyn Trailer 2009 (English Translation) Music Lisa Gerrard

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius