Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 01 29

12-ai „Cezarių“ nominuotas R.Polanskio filmas sukėlė pasipiktinimą

Romano Polanskio naujo filmo „Pareigūnas ir šnipas“ („An Officer and A Spy“) nominavimas „Cezario“ apdovanojimams trečiadienį sukėlė pasipiktinimą.
Kadras iš filmo „Pareigūnas ir šnipas“
Kadras iš filmo „Pareigūnas ir šnipas“

Prieštaringai vertinamas lenkų kilmės režisierius nuo 1978 metų yra ieškomas JAV dėl lytinių santykių su trylikamete ir laikomas persona non grata Holivude. Jo juosta apie XIX ir XX amžiaus sandūroje Prancūziją sukrėtusią Alfredo Dreyfuso aferą pretenduoja net į 12 „Cezarių“.

Prancūzijos kino akademijos vadovas Alainas Tarzianas pareiškė, kad dalijant apdovanojimus „nereikėtų moralizuoti“.

Tačiau tokį akademijos pasirinkimą suskubo pasmerkti feministės ir kino kritikai.

„Jeigu žaginimas yra menas, atiduokite visus „Cezarius“ Polanskiui“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Prancūzijos moterų grupė „Osez le feminisme“ („Išdrįsk būti feministe“).

„Aukštindami pabėgusį žagintoją ir vaikus išnaudojusį lytinį nusikaltėlį mes nutildome aukas“, – pridūrė moterų grupė, žadėdama surengti demonstraciją prie renginio vietos apdovanojimų teikimo dieną, vasario 28-ąją.

Britų kino kritikas Casparas Salmonas (Kasparas Salmonas) buvo ne mažiau kandus.

„Į „Cezario“ apdovanojimus, į vieną kino šventę ir patalpą vienu metu yra kviečiama aktorė, vaikystėje tapusi vieno režisieriaus lytinio išnaudojimo auka (Adele Haenel), ir režisierius, kuris lytiškai išnaudojo vaiką (Romanas Polanskis)", – parašė jis.

VIDEO: Filmo „Pareigūnas ir šnipas“ anonsas

Geriausios aktorės apdovanojimui už vaidmenį juostoje „Merginos ugnyje portretas“ pristatyta A.Haenel pernai užgavo jautrią stygą, papasakojusi apie patirtą lytinį priekabiavimą tuomet, kai būdama 12 metų paauglė ji filmavosi savo pirmame filme.

Anksčiau šį mėnesį prancūzų kino režisieriui Christophe'ui Ruggia buvo pareikšti kaltinimai dėl įtariamo lytinio priekabiavimo prie nepilnametės.

Piketai prie kino teatrų

86 metų R.Polanskis rugpjūčio mėnesį už savo naująjį filmą gavo geriausio režisieriaus apdovanojimą ir kritikų prizą Venecijos kino festivalyje. Nepaisant kilusios protestų bangos, jo juosta Prancūzijoje finansiškai buvo labai sėkminga.

Kai kurias filmo peržiūras teko atšaukti, nes protestuojančios feministės veržėsi į kino teatrus arba juos blokavo.

Filmo platintojams teko nutraukti „Pareigūno ir šnipo“ reklamos kampaniją, kai Prancūzijos fotografė Valentine Monnier apkaltino R.Polanskį ją išžaginus ir sumušus savo namelyje Šveicarijoje 1975 metais, kai ji buvo 18-metė aktorė ir modelis. R.Polanskis „kategoriškai paneigė“ užpuolęs V.Monnier ir pasipiktino jos pasakojimu.

„Suprantama, kad aš to neprisimenu, nes tai netiesa“, – sakė režisierius žurnalui „Paris Match“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Polanskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Polanskis

R.Polanskis sukėlė nepasitenkinimą Venecijoje, kai palygino savo „medžioklę“ su antisemitiniu A.Dreyfuso persekiojimu. Dėl jį ištikusių bėdų režisierius kaltina susikompromitavusį Holivudo magnatą Harvey Weinsteiną. Pasak jo, būtent H. Weinsteinas bandė jam prilipdyti „vaikų žagintojo“ etiketę, kad jis nelaimėtų „Oskaro“ už 2003 metų juostą „Pianistas“.

JAV kino meno ir mokslo akademija nepristatė R.Polanskis filmo „Oskaro“ apdovanojimui nė vienoje kategorijoje, tačiau dėl geriausio užsienio filmo vardo šiemet varžosi kita prancūzų juosta „Vargdieniai“. Šis filmas, kurio veiksmas vyksta neramiame ir neturtingame Paryžiaus priemiestyje, gavo 11 „Cezario“ nominacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius