Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 06

13 geriausių filmų apie karališkąją šeimą

Iškilmingų Karolio III karūnavimo iškilmių išvakarėse 15min siūlo prisiminti geriausius filmus ir serialus, sukurtus apie karališkąją šeimą.
Emma Corrin seriale „Karūna“
Emma Corrin seriale „Karūna“ / scanpix nuotr.

13

„The Crown“

„The Crown“, ko gero, brangiausias kada nors sukurtas televizinis serialas, tikrai vertas pakliūti į geriausių filmų apie karališkąją šeimą sąrašą. Šiandien jį sudaro 6 sezonai, paremti skirtingais Elžbietos antrosios valdymo etapais – nuo jos karūnavimo iki senyvo amžiaus.

12

„Įsimylėjęs Šekspyras“

Karalienės Elžbietos I valdymo laikotarpiu kūrė ir rašytojas Williamas Shakespeare'as. Nors šiame filme pasakojama drama yra išgalvota, aktorės Judi Dench įkūnyta Elžbieta I čia yra nuostabi ir, kaip rašo užsienio spauda, neabejotinai gali varžytis su Cate Blanchett suvaidinta karaliene. W.Shakespeare'o vaidmenį atlieka – Josephas Fiennesas, o turtingoje šeimoje gimusią, bet apie aktorystę svajojančią Violą de Lesseps – Gwyneth Paltrow.

11

„Tūkstantis Anos dienų“

Nors „Tūkstantis Anos dienų“ kažkodėl išnyko iš daugelio žmonių atminties, šis 1969-ųjų filmas apie karališkąją šeimą kritikų vertinamas kaip ryški kanono dalis. Anos Bolin, nelaimingos karaliaus Henriko VIII (akt. Richardas Burtonas) žmonos, vaidmens siekė tokios aktorės kaip Elizabeth Taylor. Visgi pagrindinis vaidmuo atiteko Genevieve'ai Bujold, kuri tais pačiais metais buvo nominuota „Oskarui“.

10

„Mrs. Brown“

Šiame filme aktorė J.Dench pirmąjį kartą suvaidino karalienę Viktoriją. Viktorija čia vaizduojama kaip sielvarto prislėgta monarchė, kuri po vyro princo Alberto mirties liko be įkvėpimo vadovauti didžiulei savo imperijai. Siekdamas ištraukti karalienę iš depresijos, karališkasis dvaras išsiunčia ištikimą monarchijos medžioklės vadovą škotą Džoną Brauną (akt. Billy Connolly), kad šis įkvėptų ją veikti. Tačiau jų planas netrukus žlunga – Viktorija jį nepaprastai pamėgsta, o jo asmeninė įtaka netrukus tampa tariama politine grėsme.

9

„Elžbieta“

Karalienė Elžbieta I monarche tampa 1558 metais būdama 25-erių. Ją suvaidinusi Cate Blanchett iki šiol vertinama kritikų. Aktorei pavyko įkūnyti savybes, kaip antai pasitikėjimas savimi, kurios dažniausiai siejamos su karaliene.

8

„The Queen“

2006 m. politinė drama „Karalienė“ pasakoja apie svarbų šiuolaikinės britų monarchijos istorijos įvykį – 1997 m. princesės Dianos mirtį. Filme pasakojama daugiausia iš karalienės Elžbietos II, kurią įspūdingai suvaidino Dame Helen Mirren, ir tuometinio ministro pirmininko Tonio Bleiro perspektyvų.

7

„Elžbieta: aukso amžius“

C.Blanchett grįžta į karalienės Elžbietos I vaidmenį filme „Elžbieta: Aukso amžius“. Filmo veiksmas prasideda 1585 m., praėjus beveik 30 metų po 1998 m. filmo „Elžbieta“ įvykių. Šį kartą Anglijos karalienė vėl spaudžiama ištekėti ir susilaukti įpėdinio, kad Elžbietos mirties atveju į sostą neateitų jos varžovė ir pusseserė Škotijos karalienė Marija (akt. Samantha Morton).

6

„Viktorija: jaunoji karalienė“

Emily Blunt linksmai ir nuotaikingai įkūnija karalienę Viktoriją, kuri, būdama paauglė, po karaliaus Vilhelmo IV mirties perėmė monarchiją. Filmas „Viktorija: jaunoji karalienė“ tiksliai laikosi žinomų Viktorijos gyvenimo ir jos įžengimo į sostą faktų, bet kartu suteikia E.Blunt daug erdvės personažui ugdyti. Panašiai kaip ir tikrame gyvenime, filmo Viktorija turi įveikti nežinomybę ir išsiaiškinti, kuo ji gali pasitikėti, o kuo ne, ir galiausiai tapti viena garsiausių monarchių.

5

„Karaliaus kalba“

2010 m. amerikiečių ir australų sukurta drama, kurią režisavo Tomas Hooperis. Šiame filme pasakojama apie pirmojoje XX amžiaus pusėje Anglijos monarchiją ištikusį skandalą: karalius Edvardas VIII išsižada savo sosto tam, kad galėtų vesti išsiskyrusią moterį. Karūna atitenka Edvardo broliui Jurgiui VI. Deja, būsimasis monarchas turi rimtą kalbos sutrikimą, kuris labai kenkia valdovo įvaizdžiui. Maža to, žemyninėje Europoje tuo pačiu metu iškyla Trečiojo reicho grėsmė... Vaidina: Colinas Firthas, Helena Bonham Carter, Derekas Jacobi, Robertas Portalas, Richardas Dixonas ir kiti.

4

„Marija, Škotijos karalienė“

Būdama vos 16 metų, Marija Stiuart tapo Prancūzijos karaliene ir po dvejų metų tapo našle. Išvykusi iš Prancūzijos į gimtąją Škotiją, jaunoji monarchė ketino pretenduoti į sostą – techniškai tai buvo jos, kaip vienintelio gyvo karaliaus Jokūbo V vaiko, teisė. Elžbieta I tuo metu valdė tiek Angliją, tiek Škotiją, todėl Marijai reikėjo ją nuversti.

3

„Favoritė“

Kaip 15min yra rašęs kino kritikas Gediminas Kukta, šio filmo režisierius Yorgosas Lanthimosas vėl žaidžia paradoksais, nejaukumais ir prieštaravimais. Be kita ko, šis filmas, pasak recenzento, ypač kūniškas. Pasak jo, karalienės Anos, kurią įsimintinai vaidina Olivia Colman, kūnas tampa mūšio arena dėl savo vietos kovojančioms favoritei ledi Sarai (akt. Rachel Weisz) ir favorite norinčiai tapti buvusiai aristokratei, o dabar tarnaitei Abigailei (akt. Emma Stone).

2

„The King“

2019 m. „Netflix“ pristatė savo istoriją apie karalių Henriką V, kai jis dar buvo žinomas kaip Velso princas Halas (akt. Timothée Chalamet). Halui, kaip ir daugeliui karališkųjų palikuonių, tenka užduotis karalystę valdyti pernelyg jaunam. Visgi, kaip rašoma portalo „ew.com“ apžvalgoje, režisierius Davidas Michôdas „nė minutės neleidžia žiūrovui suabejoti, kad jaunasis Halas padės į šalį alaus bokalą ir atras savo vidinį karį – arba kad tai padaręs jis bus geresnis, protingesnis ir kilnesnis už bet kurį kitą pretendentą į sostą“.

1

„Spencer“

1992-ieji. Sendringemo dvare Norfolko grafystėje verda pasiruošimas Kalėdoms – dvare didžiausias metų šventes sutiks karalienė Elžbieta II ir visa jos šeima. Į Norfolką atvyksta ir princesė Diana. Princesei nebėra paslaptis Čarlzo romanas su kita moterimi – Kamila, tačiau ji apsimeta ničnieko nenutuokianti. „Spencer“ atskleidžia tragiško likimo princesės Dianos žlungančios santuokos istoriją. K.Stewart persikūnijimas į princesę Dianą vadinamas geriausiu jos gyvenimo vaidmeniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius