-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 19

15min kino anketa: Kristupas Sabolius – apie Pasolinį, Godard'ą ir serialus

Ieškantiems filmo vakarui ar įsitikinusiems, kad matė viską – 15min kino anketa, į kurios klausimus atsako Lietuvos kultūros bei meno atstovai, padėsianti prisiminti pamirštus ir atrasti naujus kino pasaulio perlus.
Kristupas Sabolius
Kristupas Sabolius / Konferencijos organizatorių nuotr.

Kristupas Sabolius – filosofas, rašytojas, filmo „Lošėjas“ scenarijaus autorius, Vilniaus universiteto dėstytojas, kurio dėmesio centre neretai atsiduria vaizduotės ir kūrybiškumo temos.

Filmas, kuris pakeitė

Daug kas mano gyvenime keitėsi dėl Piero Paolo Pasolinio. Taip jau nutiko, kad maždaug per dvi savaites pamačiau visus jo filmus. Ir nebegalėjau jų „atžiūrėti atgal“ (unsee). Dažnai galvoju apie Pierą Paolo dėl daugelio dalykų, kuriuos sprendžiu ir pats. Pasolinis visų pirma buvo poetas ir rašytojas, nemaža dalimi ir filosofas, kiną jis pradėjo kurti vėliau. Komplikuoti santykiai tarp literatūros ir kinematografijos liko jo neišsprendžiamu klausimu. Maža to, dėl savo aštrios etinės ir religinės laikysenos Pasolinis buvo persekiojamas, teisiamas, galų gale nužudytas. Retai pasitaiko tokių nekonformistiškų menininkų, išlaikančių tokią nepatogią ir gniuždančią poziciją, kuri kartu suteikia jėgų. Jeigu turėčiau išskirti vieną filmą, ko gero, tai būtų „Teorema“ (1968).

VIDEO: Filmo „Teorema“ anonsas

Paskutinis filmas, per kurį verkėte

Nuoširdžiai neprisimenu. Bet kartais būna labai liūdna. Pavyzdžiui, Johno Cassaveteso „Paveikta moteris“ (A Woman Under the Influence, 1974) yra nuostabus filmas, kuris panardina į neįmanomybės išsinarplioti gniužulą tikrovę ir beveik visuomet sukelia trikdančią melancholiją.

VIDEO: Filmo „Paveikta moteris“ anonsas

Filmas, kurį matėte daugiausia kartų

Vėlgi sunku pasakyti vieną. Pastaruoju metu reguliariai pasižiūriu Louis Malle’io „Vakarienę su Andre“ (My Dinner with Andre, 1981) pagal puikią Andre Gregory pjesę. Ypač mėgstu klausytis ilgo monologo apie Grotowskį.

VIDEO: Filmo „Vakarienė su Andre“ anonsas

Geriausia komedija

Šiaip jau sunkiai pakeliu komedijas, nes man jos nejuokingos. Kai skaldomi pokštai ir kuriamos kvailokos situacijos, štai tuomet dažniausiai norisi verkti. Man patinka ironiški filmai. O jų galybė. Pradėkime nuo Luiso Buñuelio „Laisvės fantomo“ (Phantom of Liberty, 1874), o pabaigsime kaip visuomet Monty Pythonu.

VIDEO: Filmo „Laisvės fantomas“ anonsas

Guilty pleasure

Serialai. Jų žiūriu nemažai. Ten daug pusšlamščio, bet yra ir įdomių dalykų. Be tradicinių „Fargo“, „Tvin Pykso miestelio“, „Jaunojo popiežiaus“, „West World“ ir „Black Mirror“, rekomenduoju itališkąją „Gomorrah“. Šiurpus reikalas, bet tikrai vertas dėmesio.

VIDEO: Serialo „Gomorrah“ anonsas

Geriausia meilės istorija kine

Jeano Luco Godard'o pirmoji „Paniekos“ (Contempt, 1963) scena, su Brigitte Bardot ir Michelio Piccoli lovoje, yra tai, ko turėtų pakakti visiems meilės mėgėjams – nuo sentimentaliųjų iki cinikų.

VIDEO: Filmo „Panieka“ anonsas

Filmas, kurio iš pradžių nekentėte, o vėliau pamilote

Dažniau nutinka atvirkščiai – labai mėgstu, paskui tampu abejingas. Tarkime, šitaip susiklostė su Paulo Sorrentino. Kol jo niekas nežinojo, su didžiausiu malonumu žiūrėjau jo ankstyvuosius filmus. Kai jis pakvietė vaidinti Seaną Penną, prasidėjo garmėjimas žemyn. Tiesa, „Jaunasis popiežius“ vėl teikia vilčių.

VIDEO: Serialo „Jaunasis popiežius“ anonsas

Filmas, kuriame norėtumėte apsigyventi vienai dienai

Apichatpongo Weerasethakulo „Dėdė Būnmis, kuris prisimena savo praeitus gyvenimus“ (Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, 2010). Nors dažnai ir taip jaučiuosi kaip to filmo herojus.

VIDEO: Filmo „Dėdė Būnmis, kuris prisimena savo praeitus gyvenimus“ anonsas

Geriausia ekranizacija

Grįžtu prie Godard'o ir jo puikios „Paniekos“ pagal Alberto Moravia kūrinį.

Mėgstamiausias lietuviškas filmas

Man regis, nepelnytai užmirštas ir visai neįvertintas yra Raimondo Vabalo brechtiškas eksperimentas „Marš, marš, tra-ta-ta!“ (1964).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius