-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 16

15min premjera: žiūrėkite filmą „Skirtingi ir tuo ypatingi“ apie tautiškai margo Nemėžio jaunimą

15min tęsia projekto „Gyvenu laisvai!“ metu kurtų filmų premjeras. Antrasis jų – Vilniaus rajono jaunimo, režisieriaus Jono Ohmano ir scenaristės Teklės Kavtaradze filmas „Skirtingi ir tuo ypatingi“.
Filmo „Skirtingi ir tuo ypatingi“ akimirka.
Filmo „Skirtingi ir tuo ypatingi“ akimirka.

Filme „Skirtingi ir tuo ypatingi“ pasakojama apie Nemėžio jaunuolių gyvenimą, santykius, požiūrį į save ir kitus. Vilniaus pakraštyje esančiame miestelyje susilieja skirtingos tautos, religijos ir kultūros. Filmas atskleidžia, kaip kilmė lemia savęs, savo tapatybės suvokimą, žvilgsnį į vietos bendruomenę.

Jaunuoliai atvirai ir nuoširdžiai pasakoja, kaip gyvenimas tautiškai margame Nemėžyje formuoja jų charakterį, nuomonę apie kitus. Jaunuoliai ne tik žodžiais, bet ir kitomis saviraiškos formomis aiškiai įvardija, kad norint sugyventi ir vystytis, tolerancija ir atvirumas yra būtini. Skirtingi ir tuo ypatingi jaunuoliai pateikia užuominą, kaip reikėtų žvelgti ir kokius santykius vieni su kitais kurti Lietuvoje. Filmas sukurtas 2015–2016 m. įgyvendinant ilgalaikį testinį projektą „Gyvenu laisvai!“.

VIDEO: Filmas „Skirtingi ir tuo ypatingi“ – apie tautiškai margo Nemėžio jaunimą

Šis filmas pristatytas ir per „Kultūros nakties“ renginius pirmą kartą duris atvėrusioje Vyriausybėje. Filmo peržiūroje ir diskusijose dalyvavo režisieriai Jonas Ohmanas, Audrius Lelkaitis, istorikas prof. Alfredas Bumblauskas, Rytas Staselis. Taip pat filmų aptarime dalyvavo projekto „Gyvenu laisvai!“ vienas iš iniciatorių, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius bei filmus kūrę jaunuoliai. Diskusiją moderavo žurnalistė ir politikos apžvalgininkė Indrė Makaraitytė.

VIDEO: Projekto „Gyvenu laisvai“ filmų aptarimas-diskusija

Jau kelerius metus vykstantis projektas!“ „Gyvenu laisvai!“ yra skirtas ugdyti tautinių bendrijų jaunimo pilietiškumą, kritinį mąstymą ir gerinti jo integraciją į bendrą valstybės gyvenimą. Projekto metu vykdomos veiklos kviečia būti pilietiškesnius, geriau pažinti gimtojo krašto istoriją, kultūrą ir žmones, telktis ir kartu kurti Lietuvos valstybę.

Projekte dalyvauja jaunuoliai iš Šalčininkų, Švenčionių, Trakų ir Vilniaus rajonų, Visagino, Klaipėdos ir Biržų miestų. Jie susitinka ir diskutuoja su žinomais žurnalistais, istorikais, muzikantais, nuomonių lyderiais, o pagal sukauptas žinias kartu su profesionaliais menininkais kuria filmus, stato spektaklius, sudarinėja maršrutus. Taip įgyvendinant projekto pirmąjį etapą (2015–2016 m.) buvo sukurti net 3 filmai, pastatys 1 spektaklis ir sudaryti 4 nauji istoriniai-mitologiniai maršrutai po Trakų apylinkes.

Projektą įgyvendina viešoji įstaiga „Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centras“ kartu su partneriais: Lietuvos žurnalistų sąjungas, VU Istorijos fakulteto Alumni draugija, Lietuvos meno kūrėjų asociacija, Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija, naujienų portalu 15min ir kitais.

Daugiau informacijos – www.gyvenulaisvai.lt

Jeigu dar nematėte, kviečiame pažiūrėti praėjusį sekmadienį startavusį filmą.

VIDEO: Filmas „Visagino taikos batalionas“: ką apie Lietuvą galvoja Visagino moksleiviai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius