Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2018 10 25

16-ojoje „Scanoramoje“ – daugiau nei 80 filmų iš 34 šalių

Ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje Europos šalių kino forumo „Scanorama“ organizatoriai pristatė lapkričio 8 d. startuosiančio festivalio programą, kurioje – Kanų kino festivalio laureatai, debiutuojančių režisierių filmai ir lietuviško kino desantas.           
Kino festivalio „Scanorama“ spaudos konferencija
Kino festivalio „Scanorama“ spaudos konferencija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Daugiau nei 80 filmų iš 34 šalių šiemet išsirikiavo 12-oje „Scanoramos“ programų.

„16 metų „Scanorama“ siekė tų tikslų, kurie ją ir atvedė į šį laiką. Vienas iš jų nuo pat pradžių mums buvo principinis – kad „Scanoramos“ programoje būtų filmai, kurie pirmiausia turi meninės kokybės ženklą. Jie gali būti skirtingi, gali patikti arba nepatikti, bet šiam kriterijui jie turi atstovauti“, – pristatydama festivalį kalbėjo jo meno vadovė ir įkūrėja Gražina Arlickaitė.

Pasak G.Arlickaitės, daug kas mėgsta „papešioti“ Europos kiną ir tų kritikos strėlių jis neretai nusipelno, tačiau kartu tai – gyvas, dinamiškas procesas, vis dažniau įsitvirtinantis pasaulio kino kontekste.

Soliuoti ima nebūtinai kinematografinės imperijos. Vis ryškesnis balsas tų šalių, kurios labai ilgai tylėjo. Tarp tų šalių esame ir mes. Ir todėl galime pasidžiaugti ir savo balsais, kurie pasigirsta tai Toronte, tai „Sundance“, tai Berlyne“, – apie lietuvišką kiną kalbėjo G.Arlickaitė.

Kanų kino festivalio desantas ir lietuvių kūrėjai

Pasak festivalio meno vadovės, šiemet „Scanorama“ susikrovė gražų kraitį iš Kanų kino festivalio – „Scanoramoje“ bus pristatoma apdovanojimą už geriausią scenarijų pelniusi Alice Rohrwacher juosta „Laimingasis Ladzaras“ ir už geriausią režisūrą įvertintas Pawelo Pawlikowksio „Šaltasis karas“. Bus rodomas ir programos „Ypatingas žvilgsnis“ laureatas – „Riba“ (rež. Ali Abbasi).

Šių metų festivalį atidarys Berlynalėje pristatytas Christiano Petzoldo „Tranzitas“.

„Šį sprendimą priėmėme labai lengvai. Režisierius, atgaivinęs 1942 m. istoriją, pavertė ją labai šiuolaikiška, nutrindamas laiko ribas. Supratome, kad ir mes norime tiesti laiko tiltus. Todėl taip pat nusprendėme, kad šiemet „Scanoramą“ užvers lietuvių kino dokumentininko Audriaus Stonio ir jo kolegės latvės Kristines Briedes filmas „Laiko tiltai“, – kalbėjo G.Arlickaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kino festivalio „Scanorama“ spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kino festivalio „Scanorama“ spaudos konferencija

Tarp lietuvių kino premjerų šiemet žiūrovai išvys ir Miglės Satkauskaitės dokumentinį filmą „Išeiti iš namų“, dokumentiką ir animaciją jungiantį Andriaus Lekavičiaus „Spec. Žvėryną“ bei du bendros gamybos filmus – „Šoklį“ ( rež. Ivan I. Tverdovsky) ir „Vyro žudikę. Nekaltąją. Šešėlį” (rež. Sulev Keedus).

Tradiciškai bus rengiama ir konkursinė trumpametražių filmų programa „Naujasis Baltijos kinas“.

D.Gluščevskij: programa labai atjaunėjo

Kaip teigia programos koordinatorius Dmitrij Gluščevskij, šių metų „Scanoramos“ programa labai atjaunėjo – daugiau nei pusė festivalyje pristatomų ilgametražių filmų yra pirmieji arba antrieji režisierių darbai.

Praėjusiais metais ypač didelio žiūrovų susidomėjimo sulaukusioje programoje „Galvok, ką nori“ šiemet bus pristatomi penki debiutai: „DRIB“, „Jo vardas buvo Kuro“, „Mes jauni ir mūsų dienos ilgos“, „Sara vaidina vilkolakį“ ir „Tai nutiko 2557-aisiais“.

„Specialiųjų seansų“ programoje „Scanorama“ kvies atsigręžti į jaunąją Kinijos režisierių kartą. Programoje pristatomi trys filmai – „Našlė ragana“, „Priemiesčio paukščiai“, „Ramiai sėdintis dramblys“, kuriuos, pasak D.Gluščevskij, vienija režisierių drąsa žaisti kino konvencijomis ir magiškojo realizmo elementai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kino festivalio „Scanorama“ spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kino festivalio „Scanorama“ spaudos konferencija

Programoje „Naktinės būtybės“ žiūrovų dėmesio turėtų sulaukti Kanų kino festivalio programoje „Dvi režisierių savaitės“ apdovanota ekscentriška Gasparo Noé „Ekstazė“. Programoje taip pat bus pristatyta 1977 m. sukurta legendinė Dario Argento „Suspiria“ bei ką tik Venecijos kino festivalyje pristatytas L.Guadagnino homage šiai D.Argento juostai.

Kaip ir kasmet, žiūrovų lauks dokumentinio kino programa „Neišgalvotas gyvenimas“, kurioje be kitų filmų šiemet bus pristatomi ir du naujausi Sergejaus Loznitsos darbai, bei programa „Atsivesk mamą ir tėtį“.

I.Bergmano ir Islandijos nepriklausomybės šimtmečiai

Pasak G.Arlickaitės, šiemet „Scanorama“ mini du šimtmečius.

„Pasaulis švenčia Ingmaro Bergmano šimtmetį, todėl „Scanorama“ pristato kompaktišką, bet originalumo siekiančią Bergmano programą, kurią apjuosia du naujausi dokumentiniai filmai apie Bergmaną. Atrodo, ką dar galima pasakyti apie Bergmaną? Tačiau jo kūryba ir jis pats įrodė, kad jo filmus galima iš naujo atrasti kiekvieną kartą juos žiūrint“.

„Scanoramoje“ bus parodytas legendinis „Septintasis antspaudas“, ilgus dešimtmečius pamirštas „Prisilietimas“, „Scenos iš vedybinio gyvenimo“, kurios Lietuvoje pirmą kartą bus rodomos tikrąją apimtimi (flmas trunka 6 valandas), ir paskutinysis Bergmano kūrinys „Sarabanda“.

Šiemet nepriklausomybės šimtmetį švenčia ir Islandija – šia proga „Scanoramoje“ bus pristatomi ne tik ryškiausi šių metų islandų filmai, bet ir islandų kino klasika, kuri, drauge su kitais skandinavų filmais, bus pristatyta retrospektyvinėje programoje „Šiaurės retro“.

„Scanorama“ vyks lapkričio 8–25 d. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Bilietai jau prekyboje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius