Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 24

17-oje „Scanoramoje“ – dėmesys Baltijos šalių trumpametražiams

2019-ųjų metų „Scanoramos“ programoje daugiau dėmesio Baltijos šalių trumpametražių filmų konkursui bei iškiliausiam Europos kinui. Ketvirtadienį vykusioje konferencijoje pristatyta „Scanoramos“ programa, kurioje žiūrovai galės pamatyti per 100 filmų, iš kurių 88 – ilgametražiai.
„Scanorama“ pristatė naująjį sezoną
„Scanorama“ pristatė naująjį sezoną / Organizatorių nuotr.

„Scanoramos“ vadovė ir įkūrėja Gražina Arlickaitė spaudos konferencijoje sakė: „Neišvengiamai artėjant prie pilnametystės, šių metų „Scanoramos“ devizu tampa Oscaro Wilde‘o žodžiai – „Būk savimi, nes buvimas kitu jau užimtas“. Visą laiką turėjome aiškią vertybinę orientaciją, nenorėjome aptarnauti, bet siekėme tikrumo, programų balanso.“

Koordinatorius Dmitrij Gluščevskij teigė, kad šį sezoną organizatoriai siekė sugriauti mitus apie festivalinį kiną: „Mes ne atšiaurus, bet atviras festivalis. Iš šio siekio ateina visa puokštė edukacinių veiklų, kurias vykdome nuolat.“

Europietišką programą atvers siautulio kupinas „Svaigulys“

Siekiant pradėti festivalį kitokia nuotaika esminiu šių metų filmu taps „Mulen ružą“ primenantis – „Svaigulys“ (rež. Måns Mårlind ir Björn Stein). Anot G.Arlickaitės, „Svaigulyje“ įmanoma viskas, kas neįmanoma gyvenime, jis kupinas siautulio ir pasiutimo.

„Šįmet mes turime gražų europietišką rėmą. Jį atveria „Svaigulys“, o lietuviškasis „Partenonas“ ją užveria“, – teigia G.Arlickaitė.

Šiais metais „Scanorama“ išplėtė trumpametražių filmų konkursinę programą, kuri apima jau nebe 3, bet visas 9 Baltijos regiono šalis.

Net 12 programų bus skirta iškiliausiam Europos kinui, kuriame atsispindi Europos skauduliai. „Gerovės siekiančios ir gerovės valstybės susiduria su tomis pačiomis problemomis“, – sakė G.Arlickaitė.

Sekcijoje „Iš arčiau“ bus galima pamatyti dviejų maištingų režisierių – bergmaniškojo Bo Widerbergo ir „Brexit“ kontekste svarbaus Michaelio Powello – retrospektyvas.

Tarp trumpametražių naujienų – net 9 Baltijos šalys

Šiais metais „Scanorama“ išplėtė trumpametražių filmų konkursinę programą, kuri apima jau nebe 3, bet visas 9 Baltijos regiono šalis.

„Išplėstas konkursinis laukas atveria kelius jauniesiems kūrėjams į didžiuosius ekranus už Lietuvos ribų“, – teigia G.Arlickaitė.

G.Arlickaitės teigimu, pirmą kartą bus rodomi dar nematyti Europos kino akademijos laureatai. Prie jų taip pat šliejasi ir trumpametražių programų svečio Islandijos programa, atgaivinsianti trumpametražių filmų naktį. Ji vyks „Pasakos“ kino teatre.

Dar viena naujiena taps 10 val. trunkantis animacijos performansas „Diptikas“ (rež. Ivana Bošnjak, Thomas Johnsonas). Jis vyks lapkričio 10 d. iki 21 val. Čia bus galima pamatyti, kaip gimsta lėlinė animacija.

„Scanorama“ kviečia atkreipti dėmesį į norvegų debiutą „Krytis“ (rež. Magnusas Meyeris Arnesenas), kurio kūrėjas, prodiuseris ir scenaristė yra šių metų svečiai.

Organizatoriai siūlo ir gausybę filmų, nagrinėjančių moterų personažus bei plačią dokumentikos programą, kurios vienu pagrindinių akcentų tampa „Valstybinės laidotuvės“ (rež. Sergejus Loznica).

Programoje „Atviros Lietuvos kino istorijos“ žiūrovai išvys pirmuosius Jono Meko filmus.

Nauji vokiški filmai

„Scanorama“ tęsia draugystę su Goethe institutu, tad programoje „Kertant Europą“ bus galima pamatyti 6 vokiškus filmus.

Goethe instituto vadovas Michaelas Mulleris-Verweyenas sakė: „Vokiečių kinas į festivalį atneša tai, ko iš jo tikimasi – konfliktinėje situacijoje atsidūrusius žmones. Apie tai diskutuoja filmai „Tobula pora“ (rež. Sven Taddicken) ir brandžios moters auką dėl sūnaus interesų reprezentuojantis kinas „Lara“ (rež. Jan Ole Gerster). „Šiame filme vaidina Corinna Harfouch, reprezentuojanti prancūzišką moterišką rafinuotumą ir erotiškumą“, – teigia M.Mulleris-Verweyenas.

Anot M.Mullerio-Verweyeno, vokiškam kinui būdingas istorinių temų nagrinėjimas ir jų santykis su dabartimi. Todėl čia svarbus ir „Oskarui“ nominuoto režisieriaus Floriano Henckelio von Donnersmarcko „Kūrinys be autoriaus“, įkvėptas tikrų įvykių.

Vilniuje „Scanorama“ Vilniuje vyks lapkričio 7–24 d., Klaipėdoje 14–20 d., Kaune 14–24 d., Šiauliuose 14–17 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius