-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 26

18-asis Lenkų kino festivalis – apie laisvę ir istoriją

Spalio 2–14 dienomis penkiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Mažeikiuose, Šalčininkuose ir Ukmergėje vyks Lenkijos instituto Vilniuje rengiamas 18-asis Lenkų kino festivalis, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Lenkų kino festivalis. Bartosz Frątczak nuotr. / Lenkijos Institutas Vilniuje
Lenkų kino festivalis. Bartosz Frątczak nuotr. / Lenkijos Institutas Vilniuje

Šių metų Lenkų kino festivalio šūkis – „100% kino – 100% laisvės“ – simboliškai siejasi su Lenkijos Nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiu. Per pastaruosius šimtą metų Lenkija išgyveno ir dinamišką plėtrą tarpukario laikotarpiu, ir gūdų dviejų totalitarinių režimų prievartos bei nusikaltimų laikotarpį Antrojo pasaulinio karo metais, kelis dešimtmečius laisvę gniuždžiusios komunistinės valdžios viešpatavimą, kovas už nepriklausomybę, ir galiausiai – laisvus rinkimus 1989-aisiais, sėkmingą politinę ir ūkio pertvarką.

18-asis Lenkų kino festivalis – tai beveik dvi savaitės išskirtinio kino – geriausių lenkų režisierių, scenaristų, aktorių ir jų sukurtų filmų. Małgorzata Szumowska, Kasia Adamik, Łukasz Palkowski, Kinga Dębska, Piotr Domalewski – tai tik kelios pavardės iš šių metų kino festivalio pagrindinės programos. Kino ekranuose išvysime lenkų kino žvaigždes, tarp jų – Andrzej Chyra, Dawid Ogrodnik, Piotr Adamczyk, Jakub Gierszał, Janusz Gajos, Kinga Preis, Robert Więckiewicz.

Pagrindinėje programoje – 11 filmų

Pagrindinėje programoje bus pristatyta 11 naujausių lenkų filmų, tarp jų – Lenkijoje ir užsienyje apdovanojimus pelniusius Małgorzatos Szumowskos „Veidas“, Normano Leto „Fotonas“, Piotro Domalewskio „Tyli naktis“. Žiūrovų taip pat lauks Lenkijoje didelio populiarumo sulaukę filmai: Łukaszo Palkowskio biografinė drama „Geriausias“, Kingos Dębskos komedija „Planas B“, Krzysztofo Lango detektyvas „Miegok, širdele“.

Programoje tradiciškai netrūks dėmesio istorijai. Lietuvos žiūrovai išvys Deniso Delić dramą „303 eskadrilė. Tikra istorija“, kurios premjera Lenkijoje įvyko vos prieš mėnesį. Filmas pasakoja apie lenkų lakūnus, kovojusius Britų karališkose oro pajėgose. Taip pat bus galima pamatyti Lenkijos ir Didžiosios Britanijos bendrą produkciją – jaudinantį Piotro Szkopiako filmą „Katynė. Paskutinis liudininkas“. Jaunųjų žiūrovų dėmesio lauks Martos Karwowskos „Maišalynė“.

Specialioji programa „Laisvės kinas“

Šių metų festivalio specialiojoje programoje bus galima pamatyti filmus, kurie jau tapo Europos kino klasika bei pelnė ne vieną kino apdovanojimą. Tai Andrzejaus Wajdos „Kanalas“ ir „Žmogus iš marmuro“, Mareko Piwowskio „Reisas“, Wojciecho Marczewskio „Pabėgimas iš Laisvės kino teatro“ bei Martos Dzido ir Piotro Śliwowskio „Solidarumas pagal moteris“.

Šie darbai neprarado savo aktualumo, tapo įrodymu, kad kinas gali sukurti prasmingą dialogą su praeitimi. Juose pasakojama apie sunkius Lenkijos istorijos momentus, kas kelis dešimtmečius pasikartojančias kovas už laisvę ir nepriklausomybę – nuo Antrojo pasaulinio karo iki dešimtojo XX amžiaus dešimtmečio. Dauguma šių filmų buvo cenzūros uždrausti, nes gvildeno komunistinei valdžiai nepatogias temas.

Filmas apie Vilniaus hospisą

Lenkų kino festivalio metu įvyks iškilminga dokumentinio filmo „Čia gyvenama“ premjera. Kingos Dębskos juostoje pasakojama apie pirmąjį ir vienintelį Vilniuje veikiantį hospisą, kuriam vadovauja charizmatiškoji vienuolė lenkė Michaela Rak. Režisierė atskleidžia paliatyvios globos namų veiklos užkulisius, iš arčiau supažindina su pacientais ir darbuotojais.

Filme atskleidžiama, kaip hospiso idėja veikia realybėje ir – paradoksalu – daugiau pasakojama ne apie mirtį, o apie gyvenimą. Į premjerą atvyks filmo režisierė.

Festivalio atidarymas, uždarymas ir atvykstantys svečiai

18-ojo Lenkų kino festivalio metu savo filmus pristatys Lietuvoje gerai pažįstama režisierė Kinga Dębska, filmo vaikams ir jaunimui „Maišalynė“ autorė Marta Karwowska bei filmo „Solidarumas pagal moteris“ kūrėjai Marta Dzido i Piotr Śliwowski.

Iškilmingas 18-ojo Lenkų kino festivalio atidarymas vyks spalio 2 d. kino teatre Multikino Vilniuje. Festivalį atidarys intriguojantis Normano Leto eksperimentinis filmas „Fotonas“. Kvapą gniaužiantį filmą su Andrzejum Chyra sunku priskirti vienam žanrui. Tai neįprastų vaizdų ir garsų serija, avangardinė impresija, audiovizualinis performansas. Filmas pelnė publikos prizą Tarptautiniame

Vroclavo kino festivalyje, apdovanotas Gdynės, Berlyno lenkų kino festivaliuose. Festivalio uždarymas ir Paweło Maślonos filmo „Panikos ataka“ specialusis seansas vyks spalio 10 d. Platesnis žiūrovų ratas filmą galės pamatyti 2019 metų kino festivalyje „Kino pavasaris“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius