-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 01 04

2018-ųjų Kanų kino festivalio žiuri vadovaus Cate Blanchett

Du „Oskarus“ laimėjusi aktorė Cate Blanchett (Keit Blanšet), viena iš Holivudo kampanijos prieš lytinį priekabiavimą darbo vietose lyderių, vadovaus šių metų Kanų tarptautinio kino festivalio žiuri, ketvirtadienį pranešė organizatoriai.
Cate Blanchett
Cate Blanchett / Vida Press nuotr.

48 metų australė, padėjusi šią savaitę įkurti iniciatyvą „Time's Up“, tapusią atsaku į virtinę kaltinimų seksualiniais užpuolimais, pažertų kai kuriems įtakingiems kino pasaulio vyrams, bus 12-oji moteris, vadovausianti prestižinio Kanų festivalio žiuri.

Festivalis šiemet prasidės gegužės 8-ąją.

„Mums labai malonu pasveikinti retą ir unikalią artistę, pasižyminčią talentu ir įsitikinimais“, – sakoma Kanų festivalio prezidento Pierre'o Lescure' ir jo direktoriaus Thierry Fremaux bendrame pranešime.

„Mūsų pokalbiai šį rudenį įtikino mus, kad ji bus pasišventusi pirmininkė ir aistringa bei dosni žiūrovė“, – pridūrė jie.

C.Blanchett 2014 metais yra pelniusi geriausios aktorės „Oskarą“ už vaidmenį Woody Alleno filme „Džesmina“. Jos paskyrimas vadovauti Kanų žiuri bus laikomas politinį atspalvį turinčius žingsniu po metų, aptemdytų virtinės lytinio priekabiavimo skandalų, pirmiausiai lėmusių Holivudo magnato Harvey Weinsteino nuopuolį, o vėliau smogusių daugeliui kitų įtakingų vyrų pramogų sektoriuje, politikoje ir žiniasklaidoje.

Ši aktorė – viena pirmųjų moterų, pasisakiusių prieš H.Weinsteiną. Pastarajam dabar pateikta virtinė kaltinimų dėl seksualinių užpuolimų ir išžaginimų, susijusių su daugiau kaip šimtu nukentėjusių moterų.

H.Weinsteinas kai kuriuos iš šių kaltinimų neigė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Harvey Weinsteinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Harvey Weinsteinas

„Bet kuris valdžios arba galios pozicijoje esantis vyras – ar jis būtų kino prodiuseris, ar Jungtinių Valstijų prezidentas, manąs, kad turi privilegiją seksualiai bauginti arba išnaudoti moteris, su kuriomis jie susiduria darbo vietoje ar kitur – turi būti patrauktas atsakomybėn“, – C.Blanchett sakė rugsėjį, per savo vėliausio filmo „Toras: Ragnarokas“ (Thor: Ragnarok) premjerą.

Ji buvo tarp daugiau kaip 300 garsių Holivudo moterų, tokių kaip Meryl Streep ir Jennifer Lawrence, pirmadienį pristačiusių iniciatyvą „Time's Up“ (Laikas atėjo), kurios tikslas – kovoti su išsikerojusia seksualinio priekabiavimo darbe kultūra.

Aktyvistės ragina bendroves, vyriausybės agentūras ir netgi JAV federalinę teismų sistemą iš naujo įvertinti prieš priekabiavimą nukreiptas priemones.

C.Blanchett taip pat pelnė 2005 metų JAV Kino akademijos apdovanojimą kaip geriausia antrojo plano aktorė už Katherine Hepburn vaidmenį Martino Scorsese filme „Aviatorius“ (The Aviator) ir laimėjo geriausios aktorės apdovanojimą 2007-ųjų Venecijos kino festivalyje už androginiško Amerikos bardo Bobo Dylano vaidmenį biografinėje dramoje „Manęs čia nėra“.

Kanų žiuri pirmininkės pareigas ji perims iš ispanų režisieriaus Pedro Almodovaro, praeitais metais skyrusio prestižinę „Auksinės palmės šakelę“ švedų tragikomedijai „Kvadratas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius