Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 05 25 /2019 05 26

2019-ųjų Kanų kino festivalio pagrindinis apdovanojimas atiteko Pietų Korėjos režisieriui

Kanų kino festivalio pagrindinis apdovanojimas šeštadienį pirmąkart per festivalio istoriją atiteko Pietų Korėjos režisieriui: „Auksine palmės šakele“ buvo įvertinta Bong Joon-ho juodojo humoro juosta „Parazitas“ (Parasite).
Bong Joon-ho
Bong Joon-ho / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

49-erių režisierius, geriausiai žinomas dėl savo juostų „Okja“ ir „Snowpiercer“, pagrindinį Kanų kino festivalio apdovanojimą pelnė už satyrinį filmą, kuris, kritikų teigimu, puikiai atskleidžia įtampą dėl didėjančio atotrūkio tarp turtingųjų ir vargšų visame pasaulyje.

Atsiimdamas apdovanojimą iš prancūzų kino legendos Catherine Deneuve Bong Joon-ho sakė, kad „Auksinė palmės šakelė“ buvo jo viso gyvenimo svajonė.

„Buvau mažas berniukas, pamišęs dėl kino – nuo 12 metų“, – sakė režisierius, iškėlęs gautą apdovanojimą į orą.

„Parazitas“ yra antras azijietiškas filmas iš eilės, triumfavęs didžiausiame pasaulyje kino festivalyje.

Pernai „Auksinę palmės šakelę“ pelnė panašios tematikos japonų režisieriaus veterano Hirokazu Kore-edos širdį veriantis filmas „Vagiliautojai“ (Shoplifters).

VIDEO: Bong Joon-ho film „Parazitas“ (Parasite) anonsas

Nepaisant daug žadančių recenzijų, Quentinas Tarantinas, festivalyje pristatęs savo filmą „Kartą Holivude“ (Once Upon A Time... In Hollywood), kuriame vaidina tokios Holivudo žvaigždės kaip Leonardo DiCaprio ir Bradas Pittas, negavo jokių apdovanojimų. Tiesa, penktadienį Q.Tarantino atsiėmė specialų prizą, kurį pelnė juostoje vaidmenį atlikusi amerikiečių pitbulių veislės kalytė.

Tarp pretendentų gauti „Auksinę palmės šakelę“ buvo ir Mati Diop filmas „Atlantics“, pasakojantis apie senegaliečius migrantus.

M.Diop jau yra įrašiusi savo vardą į istoriją kaip pirmoji juodaodė režisierė, dalyvaujanti kovoje dėl prestižinio festivalio apdovanojimo.

Pedro Almodovaras juostoje „Skausmas ir šlovė“ (Dolor y gloria) senstantį gėjų režisierių suvaidinusi ispanų kino žvaigždė Antonio Banderasas gavo geriausio aktoriaus apdovanojimą.

Susijaudinęs A.Banderasas sakė, kad tai yra pirmas svarbus prizas per jo 40 metų trunkančią karjerą.

„Gerbiu jį, žaviuosi juo, myliu jį, jis yra mano mentorius, jis man davė labai daug“, – sakė aktorius apie P.Almodovarą.

„Šis apdovanojimas turi būti skirtas jam“, – pridūrė A.Banderasas, nusifilmavęs aštuoniuose P.Almodovaro filmuose.

„Tamsūs ir sunkūs laikai“

Dukart Kanų festivalio nugalėtojais tapę belgai broliai Dardenne'ai šiemet pelnė geriausio režisieriaus apdovanojimą už juostą „Jaunasis Ahmedas“ (Le Jeune Ahmed), kurioje vaizduojamas vieno islamo ekstremisto kelias iš jo gimtosios Belgijos.

Jeanas-Pierre'as Dardenne'as sakė, kad šis filmas siūlo optimistinę viziją „šiais tamsiais ir sunkiais laikais, populiarėjant identitariškam populizmui“.

Britė Emily Beecham pelnė geriausios aktorės apdovanojimą už vaidmenį filme „Mažasis Džo“ (Little Joe). Šiame austrų režisierės Jessicos Hausner sukurtame feministiniame mokslinės fantastikos trileryje nagrinėjama, kaip genetinio modifikavimo technologijos gali šiurpiai pakeisti mūsų pasaulį.

72-ojo Kanų kino festivalio trečią pagal svarbą Žiuri prizą pasidalijo du filmai: „Vargdieniai“ (Les Miserables), nušvietęs neramių Prancūzijos priemiesčių gyvenimą, ir brazilų režisieriaus Kleberio Mendoncos Filho „Lėlys“ (Bacurau).

Apdovanojimas už geriausią scenarijų atiteko prancūzei Celine Sciammai, sukūrusiai emociniu įtaigumu išsiskiriantį filmą „Degančios moters portretas“ (Portrait de la jeune fille en feu). Jame pasakojama jaudinanti lesbiečių meilės istorija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius