Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 09 16

4 J.L.Godard'o filmai, kuriuos verta pamatyti šį savaitgalį

Šią savaitę pasaulį paliko vienas svarbiausių režisierių kino istorijoje – Jeanas-Lucas Godard'as. Rekomenduojame tris kūrinius, kuriais geriausia pradėti pažintį su prancūzų autoriumi. Ir vieną, kuriuo geriausia ją pabaigti.
Jeanas-Lucas Godardas
Jeanas-Lucas Godard'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1

„Iki paskutinio atodūsio“

Garsiausias „Prancūzų naujosios bangos“ režisieriaus filmas. Tas, kurį liepia žiūrėti kino istorijos studentams. Tas, kuris tiek visur rodytas, kartotas, mėgdžiotas ir parodijuotas, kad yra kone Nauvelle Vague judėjimo sinonimas. Ir tas, kurį žiūrint bene lengviausia pajusti, kokiu improvizaciniu, gyvu stiliumi juda Godard'o kinas. Juostos montažas (kartais atvirai laužantis įprastas kino taisykles), jos ritmas kuria akivaizdžiai kitokį „jausmą“ nei kitos meilės istorijos ar maišto filmai, nes tai ne tik nufilmuotas maištas – tai maištas kinu.

Mano asmenine nuomone, „Iki paskutinio atodūsio“ yra mažiau žaismo nei vėlesniuose Godard'o kūriniuose (žr. antrą rekomendaciją). Ir kartu jis nėra toks emociškai paveikus kaip trečioji rekomendacija. Tačiau kaip pirmoji pažintis, ji tobula. Jau nekalbant apie tai, jog „Iki paskutinio atodūsio“ yra lyg Godard'o vizitinė kortelė, o jei jau pažiūrėti vieną – tai turbūt tą vienintelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius