Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 29

5 įdomūs faktai apie geriausiu visų laikų filmu laikomą A.Hitchcocko „Vertigo“

Alfredo Hitchcocko „Vertigo“ (1958) pelnyti šlovę ir pripažinimą prireikė laiko. Filmui pasirodžius kino teatruose jis nesužavėjo nei kino kritikų, nei žiūrovų, rašoma festivalio „Kinas po žvaigždėmis“ pranešime spaudai.
Vertigo
Vertigo / Organizatorių nuotr.

Tačiau 2012 m. žurnalo „Sight and Sound“ paskelbtoje apklausoje, kurioje dalyvavo net 846 kino ekspertai, hipnotizuojantis „Vertigo“ buvo išrinktas geriausiu visų laikų filmu ir nuvainikavo nuo 1962 m. sąrašo pirmoje vietoje karaliavusį „Pilietį Keiną“ (1941).

Filmas pasakoja apie buvusį policijos detektyvą, kenčiantį nuo aukščio baimės. Netrukus jam ir vėl teks susidurti su šia baime, nes įkalbėtas savo seno bičiulio imasi sekti jo žmoną, kuri ėmė elgtis paslaptingai. Intriguojančioje istorijoje režisierius meistriškai pina detektyvo, trilerio ir film noir elementus.

Organizatorių nuotr./Vertigo
Organizatorių nuotr./Vertigo

Liepos 29 d. A.Hitchcocko „Vertigo“ bus galima išvysti festivalyje „Kinas po žvaigždėmis“. Ta proga kviečiame prisiminti keletą netikėtų faktų apie šį ikonišką filmą.

Knygos, pagal kurią sukurtas filmas, veiksmo vieta pakeista

Pierre’o Boileau ir Thomas’o Narcejaco knygos „Gyvieji ir mirusieji“ (D'entre les Morts), pagal kurią sukurtas „Vertigo“ scenarijus, veiksmas vyksta Paryžiuje. Tačiau A.Hitchcockui kalvotas San Franciskas pasirodė kur kas įdomesnė ir tinkamesnė vieta, puikiai iliustruojanti nuo aukščio baimės kenčiančio veikėjo emocinę būseną.

A.Hitchcockas nemėgo filmuoti realiose lokacijose

Jei tik būdavo įmanoma – režisierius visada rinkdavosi galimybę filmuoti studijoje, kurioje galėjo kontroliuoti absoliučiai visas detales. Didžioji „Vertigo“ dalis nufilmuota „Paramount“ studijoje Holivude. Pavyzdžiui, viena iš filmo scenų vyksta populiariame San Francisko restorane „Ernie's Restaurant“, tačiau vietoje to, kad filmuotų realioje lokacijoje, Hitchcockas pasirinko iki smulkmenų atkurti restorano interjerą ir eksterjerą studijoje. Kaip statistai filmavime buvo pakviesti dalyvauti nuolatiniai restorano lankytojai ir realiai jame dirbantys žmonės.

Dėl filmo nesėkmės A.Hitchcockas kaltino pagrindinį filmo vaidmenį suvaidinusį aktorių Jimmy Stewartą

Vos pasirodęs filmas nebuvo itin šiltai sutiktas kino kritikų ir žiūrovų. Pagrindine šios nesėkmės priežastimi A.Hitchcockas laikė netinkamą pagrindinio herojaus pasirinkimą. Jo manymu, aktorius buvo tiesiog per senas šiam vaidmeniui. Jimmy Stewartui filmavimo metu jau buvo 50 metų, tuo tarpu jo partnerei Kim Novak suėjo vos 25 metai. James Stewartas buvo

15 metų vyresnis ir už Barbarą Bel Geddes, kuri pagal scenarijų turėjo būti jo bendraamžė. Po šio filmo A.Hitchcockas su aktoriumi daugiau niekada nedirbo.

Kuriant „Vertigo“ buvo panaudotas naujas įspūdingas vaizdo efektas

„Vertigo“ tapo pirmuoju filmu, kuriame panaudota „dolly zoom“ technika, sukurianti svaigulio efektą. Vaizdas išgaunamas vienu metu didinant arba mažinant kameros vaizdo mastelį, tuo pat metu judinant kamerą nuo arba link filmuojamo objekto. „Dolly zoom“ vėliau buvo įtaigiai panaudotas tokiuose filmuose kaip „Nasrai“ (1975) ir „Geri vyrukai“ (1990). Filme iškreiptos perspektyvos vaizdas puikiai perteikia pagrindinio veikėjo aukščio baimės jausmą. Idėja sukurti tokį kadrą A.Hitchcockui kilo kartą apalpus vakarėlio metu.

„Vertigo“ tapo pirmuoju filmu, kuriame naudojama kompiuterinė grafika

„Vertigo“ prasideda įspūdingais kadrais, kuriuose matome iš arti nufilmuotą Kim Novak veidą, pamažu virstantį hipnotizuojančia kinetinės tipografijos seka. Filmą pradedančius įvadinius titrus sukūrė garsus amerikiečių grafikos dizaineris Saulas Bassas, dirbęs su tokiais režisieriais kaip Billy Wilder, Stanley Kubrick ir Martin Scorsese. Jo inovatyvi technika laikoma kompiuterinės grafikos naudojimo kine pradžia.

Kino po atviru dangumi festivalis „Kinas po žvaigždėmis“ tradiciškai vyks Valdovų rūmų kieme liepos 26 – rugpjūčio 5 d. Festivalio programa: www.kinaspozvaigzdemis.lt.

Festivalį pristato – Švyturys nealkoholinis.

Festivalį dalinai finansuoja Lietuvos kino centras ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius