-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 04

Nuo melodramos iki siaubo: 7 filmai apie Kalėdas

Žiūrėdami tradicinius kalėdinius filmus įprastai matome sniegu užklotus peizažus, jaukius šeimyniškus vakarus ir meile artimiesiems alsuojančias istorijas. Bet šventės būna ir kitokios. Su mišrainėmis ir stipriaisiais gėrimais nuklotais stalais, audringomis šeimyninėmis dramomis ir prastais gyvenimo sprendimais – kartais, ką čia slėpti, jos primena visai ne romantinę komediją, bet sunkiasvorę dramą ar siaubo filmą.
Kadras iš filmo „Mano naktis su Maud“
Kadras iš filmo „Mano naktis su Maud“ / Vida Press nuotr.

Jūsų dėmesiui – 7-ios nuo kalėdinių filmų standarto nutolstančios juostos, kurių veiksmas vyksta per žiemos šventes.

1

„Tyli naktis“

Į Olandiją emigravęs Adamas Kūčių vakarą sugrįžta namo į Lenkijos kaimą. Vienas po kito, šeimos nariai įtraukiami į iš anksto kruopščiai apgalvotą, tačiau atvirai nepristatomą planą. Vis tik prasidėjus svarbiausiajai šventės daliai – taurelių kilnojimui – paaiškėja, kad šis vakaras baigsis visai ne taip, kaip Adamas tikėjosi...

Kalėdiniai filmai dažnai pristato mums tolimas švenčių tradicijas – dovanas kalėdinėse kojinėse, giesmių giedojimą kaimynams, prašmatnias šventines dekoracijas. Lenkijos provincijos realybė su miršainėmis, silkėmis ir stipriaisiais gėrimais nukrautais stalais bei iki absurdo proziškomis herojų problemomis yra gerokai artimesnė mūsų patirtims. O juk atpažinus save viskas, kas komiška, atrodo juokingiau, ir viskas, kas liūdna, dramatiškiau – būtent šio efekto ir pasiekia Lenkijos kino apdovanojimuose triumfavęs debiutinis Piotro Domalewskio filmas „Tyli naktis“ ( 2017).

Originalus pavadinimas

„Silent Night“;

2

„Mėlynakis Kalėdų Senelis“

Režisierius Jeanas Eustache vidutinio metro (50 min.) komedijoje „Mėlynakis Kalėdų Senelis“ (1967) pasakoja apie Danielį – vaikiną, kurio galvoje toli gražu ne ilgalaikiai santykiai ar ambicingi karjeros planai, bet gerokai paprastesni iššūkiai. Pavyzdžiui, jam trūksta pinigų, kad nusipirktų madingą paltą, kuris – Danielis tuo įsitikinęs – padės pritraukti jaunų merginų dėmesį. Bet jei yra problema, turi būti ir išeitis. Draugui pasiūlius, Danielis prekybos centre įsidarbina Kalėdų Seneliu. Netrukus paaiškėja, jog naujasis amplua jam suteikia gerokai daugiau dėmesio, nei išsvajotas paltas.

„Mėlynakis Kalėdų Senelis“ nukelia žiūrovus į nedidelį Prancūzijos miestelį 7-ajame dešimtmetyje ir su švelnia ironija kalba apie lengvabūdišką, staigių susižavėjimų ir lengvo nuobodulio kupiną gyvenimą. Danielį, aiškios krypties savo gyvenime neturintį jauną vyrą, filme įkūnija prancūzų „Naujosios bangos“ legenda Jeanas-Pierre'as Léaud – tokių personažų meistras.

Originalus ir angliškas pavadinimas

„Le Père Noël a les yeux bleus“ arba „Santa Claus Has Blue Eyes“.

3

„Kerol“

Toddo Hayneso „Kerol“ (2015) apdainuoja dviejų moterų – universalinėje parduotuvėje dirbančios jaunos fotografės Teresos (akt. Rooney Mara) ir prašmatniuose namuose gyvenančios, meilės stokojančioje santuokoje įstrigusios Kerol (akt. Cate Blanchett) – meilę, kuri užgimsta ne bet kada, o prieš pat Kalėdas.

T.Hayneso „Kerol“ yra labai stilingas filmas – žiūrovus užburia 6-ojo dešimtmečio estetika (interjerai, drabužių dizainas, įmantrios šukuosenos), preciziška kadrų kompozicija, klasikinės holivudinės dramos aidai. Tačiau T.Hayneso „Kerol“ yra gerokai daugiau nei į gražų popierėlį įvyniota melodrama. Puikus aktorių duetas ir subtiliai plėtojama dviejų moterų jausmų linija leidžia prabilti apie meilę – draudžiamą, norimą, neįmanomą. Teresos ir Kerol santykis, kuriame aukštesnę socialinę padėtį užimanti, vyresnė Kerol galėtų pasirodyti esanti galios pozicijoje, tik iš pirmo žvilgsnio atrodo lengvai perprantamas. Žiūrovai galės įsitikinti – santykių dinamika, kaip ir jųdviejų meilė, ne sykį pasikeis.

Originalus pavadinimas

„Carol“;

Kur

„iTunes“, „Amazon Prime“.

4

„Juodosios Kalėdos“

Studenčių draugija per Kalėdų atostogas sulaukia anoniminių skambučių. Kitame laido gale kalbantis balsas baugina merginas, tačiau tai – tik pati pradžia. Netrukus paaiškėja, jog skambinantysis yra tame pačiame name...

Nepelnytai primirštas Bobo Clarko filmas „Juodosios Kalėdos“ (1974) yra slasher kino klasika – šiurpus, dramatiškas, pasruvęs krauju ir pagardintas juoduoju humoru. Operatoriaus Reginaldo H.Morriso kamera meistriškai kuria klaustrofobišką atmosferą, o neskubrus tempas įtampą užaugina iki maksimumo – net ir pratusius prie siaubo žanro tropų „Juodosios Kalėdos“ turėtų ne juokais įbauginti.

Originalus pavadinimas

„Black Christmas“;

5

„Metropolitenas“

Manhetene per Kalėdų atostogas Tomas – vaikinas iš viduriniosios klasės – patenka į prabangų auksinio jaunimo vakarėlį. Jų interesų ratas, temos ir problemos velniškai skiriasi nuo to, prie ko pratęs Tomas, todėl nenuostabu, kad jis greitai sujauks šventinio vakarėlio eigą.

Whito Stillmano filme „Metropolitenas“ (1990) įdomiausia klausytis spalvingos kompanijos pokalbių – truputį ciniškų, kartais intelektualių, kartais paviršutiniškų ir, dažniausiai, labai komiškų. Klasika tapusios citatos „Neturi būti skaitęs knygos, kad turėtum nuomonę apie ją“ ar „Rickas von Sloneckeris yra aukštas, turtingas, gražus, nesąžiningas, melagis, girtuoklis ir vagis, egomaniakas ir, tikriausiai, psichopatas – trumpai tariant, labai patrauklus moterims“ ši teiginį tik patvirtina.

Originalus pavadinimas

„Metropolitan“.

6

„Mano naktis su Maud“

Po netrumpos viešnagės užsienyje religingas inžinierius Jeanas-Louisas sugrįžta namo ir prieš Kalėdas bažnyčioje stebi jo dėmesį traukiančią šviesiaplaukę moterį. Tačiau galvoje užgimusios svajos – kaip ir mūsų herojaus įsitikimai – ima blukti, kai kelyje pasipainioja jaunoji Maud, su kuria Jeanas-Louisas praleidžia naktį.

Filmas „Mano naktis su Maud“ (1969) priklauso šešių dalių „Moralinių pasakų“ ciklui, kuris išgarsino režisierių Ericą Rohmerą visame pasaulyje. Nors filmo anotaciją būtų nesunku sutalpinti viename sakinyje, į nesibaigiantį dialogų srautą žiūrovą panardinanti „Mano naktis su Maud“ spėja aprėpti platų temų spektrą – ištikimybę, meilę, melą, sakralumą. Ir visa tai įvyksta, regis, be jokių pastangų. Taip pat lengvai ir organiškai kaip pernakt šnekučiuojantis su artimu draugu.

Originalus ir angliškas pavadinimas

„Ma nuit chez Maud“ arba „My Night at Maud's“.

7

„Kalėdų pasaka“

Susipažinusiems su Arnaudo Desplechino kūryba, matyt, akivaizdu, jog jo 2008 m. pristatytas filmas „Kalėdų pasaka“ nebus pasaka tradicine šio žodžio prasme: buvimo kartu džiaugsmas čia pinsis su melancholija, o šventinė magija – su dramatiškais barniais.

Didžiulės Vilarų šeimos nariai, nesimatę šešerius metus, susitinka drauge atšvęsti Kalėdų. Tačiau šios šventės nepaprastos – šeimos galvai Junon reikalinga kaulų čiulpų persodinimo operacija, o donoru gali tapti tik vienas iš dviejų giminaičių. Pridėjus kaip iš Pandoros skrynios pasipylusias šeimos narių nuodėmes ir paslaptis, Kalėdų pasaka pradeda įgauti kalėdinio košmaro elementų.

Kanų kino festivalyje pristatyto filmo verta nepraleisti ir dėl to, kad jame vaidina visas prancūzų aktorių žvaigždynas: C.Deneuve, M.Amalricas, Jeanas-Paulis Roussillonas, Anne Consigny ir kt.

Originalus pavadinimas

„A Christmas Tale“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius