Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 06

7 filmai, kurie iš tiesų yra apie klimato kaitą

Kalbėti apie klimato kaitą – sudėtinga užduotis. Nėra vieno raiškos būdo, į kurį galėtum besti ir sakyti – štai ji, klimato kaita. Dėl to kiekvieną šiltesnę žiemą ar šaltesnę vasarą atsiranda be galo gudrių žmonių, aiškinančių, jog klimato kaita juk negali egzistuoti, pažiūrėkite, koks šiandien oras.
Wall-E
Wall-E / Vida Press nuotr.

Kadangi planetos pokyčiai ne visuomet matomi plika akimi ir tikrai neapsiribojantys vieno žmogaus regos lauku, kartais parankiau kalbėti apie klimato kaitos psichologiją. Kaip mums, eiliniams žmonėms, sekasi susigyventi su žinia, kad žmonija naikina savo pačios namus? Kaip gyventi žinant, jog kaip individas esi bejėgis ką nors pakeisti? Ar galime turėti vilties ateičiai, kai jau dabartis pažymėta didžiausiomis istorijos sausromis bei gaisrais?

Šis septynetas kalba apie klimato kaitos psichologiją. Ne visuomet nuorodos į klimatą tiesioginės. Tačiau visi pasakojimai esmiškai susiję su egzistenciniu nerimu dėl mūsų planetos.

Nors tarp kandidatų patektų ir tokios juostos kaip „Nežiūrėk aukštyn“ arba „motina!“, jų tope nerasite dėl paprasčiausios priežasties – rašau subjektyvų sąrašą ir nuo sau nepatikusių juostų susilaikysiu.

1.

„Pirmoji reformatų bažnyčia“

Paulo Schraderio drama pasakoja apie savo tikėjimą kvestionuoti pradedantį kunigą. Scenarijus stebisi – kaip tikintieji, Žemę laikantys savo kūrėjo padovanotais namais, leidžia sau ignoruoti bet kokius šių namų griūties ženklus? Kaip mes galime žadėti Dievui apie savo meilę, jei lygiai tuo pat metu ne tik neprisidedame prie planetos išsaugojimo, bet ir siuntame ant tų, kurie prisideda? Ir ar išvis galime gimdyti vaikus į pasaulį, kuris bus žiauresnis bei tamsesnis už šiandieninį?

Nuostabiausias „Pirmosios reformatų bažnyčios“ triukas yra juostos pabaiga. Ji parašyta taip, kad skirtingiems žiūrovams sukeltų skirtingą emocinį poveikį. Nuo euforijos iki nevilties. Viskas priklauso nuo mūsų požiūrio į tikėjimą. Kitaip tariant, ar yra vilties rytojui atsakyti tik apsibrėžiant, ką reiškia viltis.

2.

„Sniego traukinys“

Tai prasčiausiai vertinama „Parazito“ režisieriaus Bongo Joon-ho juosta. Jai nebūdingas toks pat subtilumas ar daugiasluoksniškumas, „Sniego traukinys“ – kur kas tiesmukesnis. Paskutinieji planetos žmonės glaudžiasi milžiniškame, be sustojimą aplink planetą judančiame traukinyje, už kurio gyventi tiesiog per šalta. Traukinyje – panaši nelygybė kaip ir šiandienos Žemėje. Ištisos galinių vagonų kartos nėra mačiusios, kas dedasi traukinio priekyje. Tad nusprendžia sukilti ir sužinoti, ar likęs traukinys skendi tokiame pat skurde.

„Sniego traukinys“ nesidrovi esantis grafinės novelės (buitiškai tariant, komikso) ekranizacija. Tai geriausia prasme netikroviškas, itin estetizuotas, smurtą pagražinantis pasakojimas. Ir jo žinutė taikosi ne į daugiaprasmiškumą, o į metaforos aiškumą. Sunaikinsime Žemę, o apie lygybę ir sugyvenimą draugiškai vis tiek nepasimokysime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius