Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 31

8 „Kino pavasario“ seansai muzikos mėgėjams

Šiais metais „Kino pavasaryje“ ypatingą vietą užims muzika – garso takelius kino juostoms įrašė žinomi muzikantai, kai kurių filmų pagrindinė tema – muzika, o dar kitus filmus kūrė patys atlikėjai. Taip pat vyks ir muzikinių klipų konkursas. Siūlome čia susipažinti su aštuoniais kino seansais, kurie turėtų nepalikti abejingų muzikos mėgėjų.
Laurie Anderson
Laurie Anderson / „Scanpix“ nuotr.

„Viskas dėl šou“

Šių metų festivalio atidarymo filmas turėtų tapti tikru džiaugsmu islandų grupės „Sigur Ros“ gerbėjams. Beje, prieš kelis metus „Kino pavasaryje“ buvo parodyta ir dokumentinė kino juosta apie šią islandų grupę „Heima“. Filmui „Viskas dėl šou“ bendradarbiaudami su kompozitoriumi Hilmaru Örnu Hilmarssonu, muziką sukūrė „Sigur Ros“ nariai Georgas Holmas ir Orri Pállas Dýrasonas, jiems pritaria Pietų Islandijos nacionalinis choras. Net jeigu filmo tematika jums ir nebus labai įdomi, šį filmą verta žiūrėti vien jau dėl hipnotizuojančios muzikos, kuri kuria ypatingą filmo atmosferą.

VIDEO: Filmas „Viskas dėl šou“

„Šuns širdis“

Šis filmas muzikos mėgėjų dėmesį neabejotinai atkreips dėl to, kad kino juostos režisierė – garsi avangardinio meno kūrėja Laurie Anderson. Jau kelis dešimtmečius ji kuria muziką, kuri gali būti tiek labai eksperimentinė, tiek labiau primenanti tradicines dainų struktūras, jos kūryboje drąsiai laužomos bet kokios ribos tarp skirtingų žanrų, meno rūšių, na, ir, žinoma, – tas ypatingasis Laurie Anderson balsas. Tie, kas matė jos koncertą Vilniuje, žino, kad ji yra ir labai talentinga istorijų pasakotoja. Tad ir šis filmas apjungia įvairias menines raiškos priemones, kur susijungia muzika, kinas, filosofija, politika, religija ir Laurie Anderson meilė gyvūnams.

VIDEO: Filmo "Šuns širdis" anonsas

„Geismas ir garsas Vakarų Berlyne (1979-1989)“

Dokumentiniais įrašais paremtas filmas apie tai, koks gyvenimas virė Vakarų Berlyne devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Tuo metu Vakarų Berlynas daugeliui menininkų atrodė nevaržomos laisvės, polėkio centru, kur viskas yra įmanoma. Greta oficialiosios kultūros čia į eksperimentus su muzika ir su gyvenimu leidosi undergroundo atstovai, šio miesto aurą kūrė tokių atlikėjų kaip Nickas Cave'as, Blixa Bargeldas, „Joy Division“ ar „New Order“, pankroko muzika. Tai buvo pašėlęs miestas su maištinga muzika ir atmosfera, kuri nemažai kam sukels didelę nostalgiją. Visiems kreivesnės kultūros mėgėjams šį filmą pamatyti būtina.

VIDEO: „Geismas ir garsas Vakarų Berlyne (1979-1989)“

„Junun (Meilės beprotybė)“

Į šį filmą daugelis eis jau vien dėl to, kad šios kino juostos režisierius – Paulas Thomas Andersonas. Tačiau filmas turėtų būti įdomus ne tik besidomintiems kinu, bet ir muzikos mėgėjams bei tiems, kam patinka Indijos kultūra. Viena iš festivalio organizatorių Santa Lingevičiūtė šią muzikinę odisėją apibūdino kaip „indišką „Buena Vista Social Club“. Kino juostoje pasakojama apie šiaurės Indijos Džodhpuro mieste vysktančią įrašų sesiją, kurioje įrašinėja Izraelio kompozitorius Shye Ben Tzuras kartu su „Rajastan Express“ bei „Radiohead“ gitaristu Jonny Greenwoodu, prodiuseriu Nigelu Godrichu ir kitais. Tai muzikinis pasakojimas, kuriame susijungia skirtingos kultūros, o žiūrovai gali gyvai pamatyti procesą, kaip gimsta dainos.

VIDEO: Filmo „Junun (Meilės beprotybė)“ anonsas

„Belgika“

Tai filmas apie du brolius, kurie atidaro muzikinį barą, apie šio klubo pakilimą ir nuopolį. Tačiau muzikos mėgėjus ši kino juosta gali sudominti ne tik dėl naktinių klubų gyvenimo vaizdavimo, bet ir dėl garso takelio. Garso takelį šiam filmui sukūrė gerai žinoma elektroninės muzikos/alternatyvaus roko grupė iš Belgijos „Soulwax“. Šiam filmui grupė sukūrė 15 fikcinių grupių, kurių kiekvienos stilius ir muzikos instrumentai skiriasi. Nuo elektroninės muzikos iki regio ar net turkiškų motyvų – viskas susijungia į vientisą muzikinį kūrinį, kuris, beje, išleistas ir albume.

VIDEO: Filmo „Belgika“ anonsas

Muzikinių klipų konkursas „Kažkas atsitiko“

Filmas „Kažkas atsitiko“ savo metu tapo lietuviškų muzikinių klipų kūrimo užuomazgomis, šioje kino juostoje matėme „Antį“, „Foje“, Vytautą Kernagį ir kitus. Šiemet simboliškai pavadintuose muzikinių klipų seansuose per 90 minučių bus parodyti lietuvių režisierių sukurti klipai, išleisti 2014 ir 2015 metais. Žiuri rinks geriausią muzikinį video, savo favoritą išrinks ir publika. Žinoma, daugelį šių klipų muzikos mėgėjai jau matė „Youtube“ ar kituose kanaluose, tačiau tai puiki proga dideliame ekrane pamatyti tokių atlikėjų kaip „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, Tomas Sinickis, „Freaks on Floor“, Marijonas Mikutavičius, Vidas Bareikis ir daugybės kitų klipus. Beje, festivalio organizatoriai skelbia, kad tai pirmas kartas per 21-erius „Kino pavasario“ metus, kai muzikiniai klipai yra prilyginami filmams ir įtraukiami į festivalio programą.

VIDEO: Antikvariniai Kašpirovskio dantys | Į Venesuelą (oficialus video)

„Meilė ir malonė“

Šio filmo epicentre – grupės „Beach Boys“ nario Briano Wilsono gyvenimas. Filme atskleidžiami du jo gyvenimo periodai – septintasis ir devintasis dešimtmečiai. Viename jų maištingas jaunuolis kuria laikmetį pranokstančią muziką, ir 1966 metais išeina grupės albumas „Pet Sounds“, kuris pavadintas „progresyviausiu bet kada sukurtu popmuzikos albumu“. Antrame – muzikantas, kamuojamas psichinių sutrikimų. Filme į muzikanto būsenas įsijaučia Paulas Dano ir Johnas Cusackas, ir ši kino juosta gali būti žiūrima bent keliais lygmenimis. Tai ir subtilus pasakojimas apie tai, kaip kūryba padeda pabėgti nuo viduje slypinčios tamsos, o kartu tai ir filmas „Beach Boys“ mėgėjams su puikiu garso takeliu ir dokumentiniais kadrais.

VIDEO: Filmo „Meilė ir malonė“ anonsas

„Šokių aikštelės dukterys“

Šis filmas skirtas muzikinių dramų gerbėjams ir gerbėjoms – jame pasakojama apie dvi seseris, kurios netikėtai atsiduria devintojo dešimtmečio Varšuvos linksmybių sukūryje. Jos prisijungia prie grupės „Figs and dates“ ir, tapusios įžymybėmis, pasineria į siautulingą gyvenimą. Tai filmas, kuriame muzika ir šokiai, regis, gali būti įkpomponuojami į bet kokią situaciją. „Šokių aikštelės dukterys“ – muzikinė drama apie meilę ir apie tai, kaip muzika gali keisti gyvenimus.

VIDEO: Filmo „Šokių aikštelės dukterys“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius