Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 26

A.Stonio juosta „Moteris ir Ledynas“ – prestižiškiausiame Europos dokumentinio kino festivalyje IDFA

Šis ruduo dokumentinio kino kūrėjui Audriui Stoniui – ypatingas. Už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, bendruomeniškumo stiprinimą, asmeninę atsakomybę, kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką režisierius gavo aukščiausią Kultūros ministerijos apdovanojimą – garbės ženklą „Nešk savo šviesą ir tikėk“.
Aušros trobelė
Aušros trobelė / Kadras iš filmo „Moteris ir Ledynas“

Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje pirmą kartą Lietuvoje surengta jubiliejinė A.Stonio kūrybos retrospektyva, jau rodyta Šveicarijoje, Rusijoje, Prancūzijoje, Izraelyje, Čekijoje, Vokietijoje, JAV, Belgijoje, Ispanijoje, Turkijoje, Kolumbijoje, Urugvajuje bei Italijoje.

Tačiau didžiausia naujiena ta, kad vienas didžiausių ir prestižiškiausių dokumentinio kino festivalių pasaulyje – tarptautinis Amsterdamo dokumentinio kino festivalis IDFA pakvietė dalyvauti naujausią režisieriaus juostą „Moteris ir Ledynas“, kuri pasakoja apie lietuvę moterį, jau daugiau nei trisdešimt metų gyvenančią 3 500 metrų aukščio Tian Šanio kalnuose, Tuiuksu ledyne, Kazachstane.

IDFA atrankos komisija teigia, kad yra „sužavėta kvapą gniaužiančiu filmu, kerinčia istorija ir nuostabia kinematografija“.

A.Stonys: „Labai keista, kad lietuvė moteris tyrinėja ledą tolimame Tian Šanyje, pasaulio pakrašty, be jokio ryšio su pasauliu. Mokslininkė Aušra rytą ir vakarą, žiemą ir vasarą, gyvendama aukštai kalnuose esančiame mediniame namelyje šalia milžiniško sustingusio ledyno, jau daugelį metų atlieka matavimus, kuriuos siunčia į stebėjimų centrą Almatoje. Ji paskyrusi visą savo gyvenimą ledyno Kazachstane stebėjimams.“

IDFA atrankos komisija teigia, kad yra „sužavėta kvapą gniaužiančiu filmu, kerinčia istorija ir nuostabia kinematografija“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audrius Stonys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audrius Stonys

IDFA yra didžiausias dokumentikos įvykis Europoje, kasmet sutraukiantis tūkstančius geriausių dokumentinio kino kūrėjų ir gerbėjų į vieną vietą. Nuo 1988 metų organizuojamą didžiausią pasaulyje dokumentinių filmų festivalį kasmet aplanko per 200 tūkst. žiūrovų. Šiais metais IDFA bus rodoma apie 300 filmų, tad nepaprastai džiugu, kad lietuvio kino režisieriaus A.Stonio filmas pateko tarp jų. Filmas „Moteris ir ledynas“ varžysis dėl geriausio vidutinio metro dokumentinio filmo, specialaus žiuri prizo bei publikos apdovanojimo.

Šiuo metu režisierius kartu su dirigentu Ričardu Šumila ruošiasi paskutiniems nostalgiško kino muzikos renginio „Muzika kaip kinas“ parodymams lapkričio 17 d. Kaune ir lapkričio 20 d. Vilniuje. Šis projektas, keliantis pasididžiavimą lietuvišku kinu, gyvai atkartoja lietuvių kino poetinį grožį ir išryškina nepaprastą muziką, kurtą geriausių Lietuvos kompozitorių.

„Pristatysime pačius ryškiausius lietuvių kompozitorius, kurie labai dažnai lieka už kadro. Jie įves į labai specifinės, labai nepažintos ir paslaptingos kino muzikos kūrybos užkulisius“, – intriguoja režisierius A.Stonys.

Dalyvauja Jaunimo simfoninis orkestras, vadovaujamas dirigento Ričardo Šumilos, choras „Aidija“, vadovaujamas Romualdo Gražinio, ritmo grupė ir saksofono virtuozas Petras Vyšniauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius