Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 21

Aistringi Pedro Almodóvaro filmų plakatai: kaip jie gimsta?

Filmus žmonės dažnai renkasi ne tik pagal režisierių, aktorius ar jo temą, tačiau ir pagal jo plakatą, kuris tampa filmo vizitine kortele. Vienas ryškiausių ir garsiausių Ispanijos režisierių Pedro Almodóvaras – vienas tų, kurio filmų plakatai itin taikliai ir atvirai atskleidžia pristatomo filmo toną bei esmę. Pažvelkime į 10 ryškiausių, gyviausių ir įmantriausių P.Almodóvaro filmų plakatų.
„Chuljeta“
„Chuljeta“ / Projekto partnerio nuotr.

1. Filmas „Pepė, Liusė, Bom ir kitos merginos“ („Pepi, Luci, Bom y otras chicas del monton“, 1980)

1980 m. režisierius pristatė pirmąjį ilgametražį filmą „Pepė, Liusė, Bom ir kitos merginos“, kurio dėmesio centre – įkvepiančios, seksualios ir romantiškos moterys. Filmo plakatą kūrė kultinis ispanų iliustratorius Ceesepe (Carlos Sánchez Pérez), kuriam pavyko atskleisti atgrasiai patrauklią filmo atmosferą.

2. Filmas „Aistrų labirintas“ („Laberinto del pasiones“, 1982)

Antrasis P.Almodóvaro ilgo metro filmas „Aistrų labirintas“ taip pat gvildena seksualumo temą. Filmas nukelia į to laikmečio pogrindžio scenos užkulisius ir supažindina su įvairiaspalviais personažais: nimfomane Seksilija, islamų teroristu Sadeku, Tirano imperatoriumi Riza Niru ir kitais. Šio filmo plakato, primenančio koncerto skrajutę, kūrėjas – dėl priklausomybės narkotikams iliustratoriumi tapęs režisierius Ivanas Zulueta.

Projekto partnerio nuotr./„Aistrų labirintas“
Projekto partnerio nuotr./„Aistrų labirintas“

3. Filmas „Tamsybėse“ („Entre tinieblas“, 1983)

Filmo „Tamsybėse“ plakatą ir vėl kūrė Ivanas Zalueta. Plakatas atspindi pagrindinę filmo mintį apie pašėlusias vienuoles, vartojančias narkotikus ir užsiiminėjančias seksu. Šiuo filmu P.Almodóvaras siekė atkreipti dėmesį ir skatinti žmogišką padorumą.

4. Filmas „Ką aš padariau, kad to nusipelniau?“ (¿Qué he hecho yo para merecer esto?, 1984)

Vaidinusi visuose režisieriaus filmuose aktorė Karmen Maura po vaidmens filme „Ką aš padariau, kad to nusipelniau?“ pripažinta oficialia Almodóvaro mūza. Šiame filme aktorės herojė kasdien patiria pažeminimą dėl to, kad ji yra tik namų šeimininkė. Ir šio filmo plakatą kūrė Ivanas Zalueta.

5. Filmas „Matadoras“ („Matador“, 1986)

Filmo „Matadoras“ sukūrimas pažymėjo svarbią datą Ispanijos kine, kuomet gerai žinomas scenaristas-režisierius savo filme intymius vyro ir moters santykius pavaizdavo romantiškai. Taip buvo siekiama pritemdyti ilgą laiką Ispanijoje vyravusią ir viešojoje erdvėje eskaluotą sadomazochistinio sekso temą. Stilingą filmo plakatą kūrė dizaineris Karlosas Berlanga.

6. Filmas „Moterys ties nervų krizės riba“ („Mujeres al borde de un ataque de nervios“, 1988)

Šis spalvingas farso filmas tapo pirmuoju P.Almodóvaro hitu, nominuotu „Oskarui“ ir pelniusiu jam tarptautinį pripažinimą. Naujas puslapis režisieriaus karjeroje pareikalavo ir šviežio žvilgsnio į jo filmų apipavidalinimą. Filmo „Moterys ties nervų krizės riba“ plakatą nupiešė argentinietis Chuanas Gatis, ilgą laiką kūręs, o vėliau ir išgarsėjęs kaip roko albumų viršelių kūrėjas.

7. Filmas „Surišk mane!“ („Atame!“, 1989)

Filme „Surišk mane!“ P.Almodóvaras dar kartą patvirtino savo kaip provokatyvaus režisieriaus įvaizdį, o nuostabus šio filmo plakatas tapo vienu ikoniškiausių režisieriaus karjeroje. Jį sukūrė ir nupiešė ne kas kitas, o Chuanas Gatis.

Projekto partnerio nuotr./„Aukšti kulniukai“
Projekto partnerio nuotr./„Aukšti kulniukai“

8. Filmas „Aukšti kulniukai“ („Tacone lejanos“, 1991)

Dar vienas Chuano Gačio plakatas – P.Almodóvaro filmui „Aukšti kulniukai“. Filme pagrindinį vaidmenį atlieka nauja režisieriaus mūza, aktorė Viktorija Abril, kurios herojė Rebeka – televizijos reporterė, užmezgusi romaną su savo mamos buvusiu vyru. Tai vienas pirmųjų, tačiau tikrai ne paskutinių kartų, kuomet režisierius ekrane nagrinėja tragiškus motinos ir dukters santykius.

9. Filmas „Kika“ („Kika“, 1993)

Filmo „Kika“ siužetas – vienas kompleksiškiausių ir painiausių režisieriaus kūrybos darbų. Plakatą šiam filmui sukūrė tas pats Chuanas Gatis. Tiesa, ramybe dvelkiantis jo darbas mažai atspindi ekstravagancija alsuojantį filmą, kuriame kostiumai – vieni įspūdingiausių per visą P.Almodóvaro kūrybos laikotarpį.

Projekto partnerio nuotr./„Chuljeta“
Projekto partnerio nuotr./„Chuljeta“

10. Filmas „Chuljeta“ („Julieta“, 2016)

Naujausiame savo filme „Chuljeta“ režisierius ir vėl grįžo prie motinos bei dukters santykių temos, vyravusios ankstesniuose jo darbuose. Filmas tapo tikru hitu – praėjusių metų Kanų kino festivalyje jis buvo nominuotas „Auksinei palmės šakelei“. Plakatą šiam filmui kūrė ispanų kompanija „Bar Futura“, tačiau jo idėja – paties P.Almodóvaro. Tatuiruočių motyvo įkvėptas plakato dizainas, kuris jau dabar laikomas vienu geriausių P.Almodóvaro filmų plakatų, taikliai atspindi filmo esmę – du atskiri motinos ir dukros (A ir J) gyvenimai, tačiau širdis lyg viena.

VIDEO: Chuljeta/Julieta trl LIETUVA HD

Filmą „Chuljeta“ bus rodomas „Kine po žvaigždėmis“ birželio 24 d. Valdovų rūmų kieme. Daugiau informacijos čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius