Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 22

Apie kiną ir politiką diskutuoti kviečia 4-ias dienas vykstanti Kino stovykla

Šiais metais kino mylėtojus ir vėl džiugins VšĮ „Meno avilio“ iniciatyva organizuojama Kino stovykla, vykstanti liepos 23 – 26 dienomis Gelgaudiškio dvare. Apie stovyklos programą bei dalyvių pranešimų temas 15min.lt kalbasi su Kino stovyklos projektų vadove, kino apžvalgininke Goda Jurevičiūte.
Kadras iš G.Torntore filmo „Cinema Paradiso“ (1988)
Kadras iš G.Tornatore filmo „Cinema Paradiso“ (1988)

– Kelintus metus iš eilės organizuojate atviras Kino stovyklas? Koks šių stovyklų tikslas?

– Tai bus jau 6-toji Kino stovykla. Norime paskatinti žiūrovus kritiškiau žvelgti kiną ir suteikti jiems galimybę apie tai padiskutuoti neformalioje aplinkoje. Taip kilo idėja išvykti iš miesto ribų į gamtą, kur įvairūs akademikai, kino kritikai, prodiuseriai ir dalyviai gali tarpusavyje glaudžiau pabendrauti, pasikalbėti apie kiną.

– Šių metų Kino stovyklos tema – „Kinas ir politika“. Kodėl pasirinkote būtent tokią teminę sankirtą?

Norime paskatinti žiūrovus kritiškiau žvelgti kiną ir suteikti jiems galimybę apie tai padiskutuoti neformalioje aplinkoje

– Temas renkamės atsižvelgdami į pačių dalyvių norus bei interesus. Be abejo, šią temą išprovokavo pastarieji įvykiai Ukrainoje, kuriuos dauguma stebėjome tiesiogiai internete. Kilo poreikis tai apmąstyti kartu su menininkais.

Nemaža dalis pranešimų bus skirti Ukrainos įvykiams, filmuotos medžiagos analizei. Be to, tai tema, kurios dėka galime pasvarstyti ir apie politinį filmų kūrėjų vaidmenį.

– Kokių sričių atstovai šioje stovykloje skaitys pranešimus, dalyvaus diskusijose?

– Dalyvių amplitudė yra plati, nes kino analizė nėra vien tik kinotyrininkų diskusijos objektas. Kinas yra masinis menas, ir mes visi turime išmokti jį žiūrėti, patys daugiau iš jo reikalauti. 

Šiais metais turime sekciją, skirtą pasaulio kinui: orientalistas Deimantas Valančiūnas kalbės apie Indijos kiną ir cenzūrą, rašytoja Vaiva Grainytė (kuri yra gyvenusi Kinijoje ir yra parašiusi knygą „Pekino dienoraščiai“) kalbės apie Kinijos kiną, o literatūrologė Aistė Kučinskienė pasakos apie kiną Lotynų Amerikoje.

čia dalyvaus tiek kino kūrėjai, tiek praktikai, tiek konkrečios srities entuziastai

Ieškome įvairių kampų, siekiame, jog pranešėjas būtų kuo nors susijęs su ta tema, arba ta tema turi jį be galo dominti, todėl čia dalyvaus tiek kino kūrėjai, tiek praktikai, tiek konkrečios srities entuziastai.

Tarkime, filosofas Gintautas Mažeikis dalyvauja pas mus jau ne pirmą kartą (taip pat dalyvavo ir ankstesnėse dvejose kino stovyklose), ir jo požiūris mums visuomet įdomus.

Režisierius Mantas Kvedaravičius irgi yra dalyvavęs kino stovykloje su savo filmu „Barzakh“, o šį sykį mes su juo susipažinsime, kaip su akademiku.

Gaila, jog sudalyvauti negalės filmo „Cinema Komunisto“ režisierė Mila Turajlic, tačiau mėginsime ją pašnekinti per „Skype“ konferenciją. Jos filmas pasakoja apie valstybės vaidmenį kine, kuriant propagandą.

„Cinemo Komunisto“ vaizduoja jau neegzistuojančią šalį – Jugoslaviją, diktatoriaus Josipo Tito Broz valdymo laikotarpiu. Tai, kas net ir pačią mane nustebino, jog 7-tame dešimtmetyje jugoslavai statė brangiausius ir didžiausius filmus Europoje.

VIDEO: Cinema Komunisto Official Trailer 1 (2014) - Documentary HD

Jugoslavijoje filmavosi tokios žvaigždės, kaip Kirkas Douglasas, Richardas Burtonas (kuris viename filme yra vaidinęs ir patį šalies diktatorių), lankėsi tokie režisieriai, kaip Alfredas Hitchcockas.

Visą Kino stovyklos programą rasite čia.

– Kalbant apie pačią stovyklą, kiek į planuojate pritraukti žmonių? Kaip vyks bendras gyvenimas pačioje stovykloje?

– Gyvenimas vyks palapinėse, bet šalimais bus ir dušai, tad negyvensime visai gamtiškai. (juokiasi) Paskaitos vyks pačiame Gelgaudiškio dvare, ten telpa apie 100 žmonių. Apytikriai tiek žmonių kasmet ir susirenka.

Žinoma, ne visi turbūt sėdės visose paskaitose, kiekvienas dalyvaus ten, kur jam įdomu, o bendras gyvenimas daugiau klostysis gyvenant greta palapinėse, ar kartu pusryčiaujant, pietaujant ar tiesiog sėdint ant pievutės.

– Ar be diskusijų apie kiną ir kino peržiūrų turėsite ir kitų veiklų?

– Taip, kaip ir kiekvienais metais turėsime koncertą (šeštadienį) – savo programą atliks Adomas Koreniukas kartu su Vytautu Puidoku („Parranda Polar“).

Įdomus turėtų būti interaktyvus spektaklis-simuliatorius „Š.T.C. arba Šiuolaikinis tolerancijos centras“, kuri vaidins sindikatas „Bad Rabbits“. Kasmet bandome peržengti kiną ir eiti tarpdiscipliniškumo linkme.

Daugiau informacijos apie Kino stovyklą galite rasti čia.

Renginį organizuoja VšĮ „Meno avilys“. Renginį remia Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros institutas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius