-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Archyvuose rastas vaikiškas pokalbis dokumentinio filmo heroję iš Briuselio atvedė į prezidento V.Adamkaus namus

„Pokalbis su prezidentu Valdu Adamkumi man paliko gilų įspūdį – sužavėjo prezidento įžvalgumas, gebėjimas tiksliai įvardyti mūsų šalies istorinius įvykius, lėmusius ir vis dar lemiančius mūsų politinį ir visuomeninį gyvenimą“, – po susitikimo V.Adamkaus namuose kalbėjo trumpam į Lietuvą grįžusi Briuselio universiteto dėstytoja Urtė Penkauskaitė, rašoma pranešime spaudai.
Urtė Penkauskaitė ir Valdas Adamkus
Urtė Penkauskaitė ir Valdas Adamkus / Organizatorių nuotr.

Urtė yra toji pati raudonplaukė mergaitė, kurios dokumentinio filmo „Prezidentas“ kūrėjai – žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė, televizijos režisierė Giedrė Genevičiūtė ir televizijos prodiuseris Arūnas Valinskas – ieškojo, norėdami išsaiškinti, kas tas vaikas, taip tiksliai prieš 1998-ųjų Lietuvos Prezidento rinkimus apibūdinęs šalies vadovo pareigas ir atsakomybes.

„Kurdami dokumentinį filmą, labai daug medžiagos ieškojome archyvuose. 1998 metų rinkimų nakties televizijos laidos „Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimai“ archyvuose rastas pokalbis su maža mergaite įstrigo akimirksniu. Vaikiškas įsivaizdavimas, koks gi turi būti šalies Prezidentas, yra rimtas pareiškimas ir šiandien“, – įsitikinusi viena iš filmo kūrėjų D.Žeimytė-Bilienė.

Mergaitės paieškos netruko ilgai – jau kitą dieną po to, kai žiniasklaida paskelbė vaizdo įrašą, atsiliepė ji pati: „Per draugus ir pažįstamus atėjo žinia, kad ieškote filmo apie prezidentą V.Adamkų mažosios herojės. Prisistatau – esu Urtė Penkauskaitė ir dar iki šiandien labai gerai prisimenu šį interviu. Šiuo metu gyvenu Briuselyje. Neseniai pradėjau dirbti Briuselio universitete, mane domina klausimai, susiję su aukštuoju mokslu.“

Urtė pasakojo puikiai prisimenanti interviu Lietuvos televizijai: „Skundžiausi filmavimo komandai, kad esu nepasiruošusi kalbėti prieš kameras, nes ką tik atsikėliau po pietų miego. Kai reportažas pasirodė, pamenu, nekantriai laukėme rinkimų rezultatų. Nežinau, kas labiau jaudinosi: aš, kad gerą prezidentą išsirinktume, ar tėtis su visa rinkimų būstinės komanda.“

Vilniaus universitete baigusi prancūzų filologijos bakalauro studijas, Urtė daug metų dirbo mokytoja Lietuvoje ir Briuselyje. Susitikime su prezidentu daug kalbėta apie Lietuvos ateitį.

„Dalydamiesi mintimis apie Lietuvos ateitį, sutarėme, kaip svarbu išsikelti bendrus tikslus, burti visuomenę ir drauge judėti išsikeltų tikslų link. Įdomu buvo pastebėti, kad kiekvienas Prezidento žodis yra gerai pasvertas ir apmąstytas. Netikėta buvo išgirsti ir suprasti, kokie svarbūs Prezidentui yra lietuvių liaudies dainos ir šokiai. Vis mąstau, kaip gebame įprasminti mūsų tradicinės kultūros elementus šiandien, kaip gebėsime juos integruoti į šalies kultūrą ateityje“, – pokalbio įspūdžiais dalijosi U.Penkauskaitė.

Juokaudama ji sako, kad yra gyvenimas prieš ir po susitikimo su prezidentu V.Adamkumi. „Po tokių susitikimų nebegali likti abejingas tam, kas dedasi aplinkui, – ar Lietuvos, ar pasaulio kontekste. Ką man reškia pažinti prezidentą V.Adamkų? Pirmiausia, pažinti išskirtinį Žmogų, kuris savo pavyzdžiu geba įkvėpti ateinančias kartas tęsti jo pradėtus darbus. Ir daryti tai, jaučiant atsakomybę už savo žodžius ir poelgius.“

Dokumentinio filmo apie prezidentą V.Adamkų idėjos autoriai D.Žeimytė-Bilienė ir televizijos laidų prodiuseris A.Valinskas 2019-aisiais su prezidentu V.Adamkumi parengė viso gyvenimo interviu, kuris visapusiškai atskleidžia 10 metų Lietuvos prezidento asmenybę ir požiūrį į daugybę jo gyvenimą lydėjusių istorinių įvykių.

Filmą režisavo G.Genevičiūtė ir D.Žeimytė-Bilienė. Muziką specialiai šiam filmui sukūrė kompozitorius Gediminas Zujus. Dokumentinis filmas „Prezidentas“ Lietuvos kino teatruose – nuo balandžio 12 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius