Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 26

Aštuonioliktojo festivalio „Kino pavasaris“ filmuose – religinio fanatizmo ir šeimos temos

Kovo 14-28 dienomis kokybiško kino gerbėjai sulauks jau subrendusio pavasario šauklio – aštuonioliktojo Vilniaus festivalio „Kino pavasaris“. Šešiolikoje festivalio programų bus parodyti 230 filmų – organizatorių teigimu, aplankius per dvidešimt tarptautinių kino festivalių šiemet buvo išskirtinai daug investuota, kad Lietuvos žiūrovai galėtų išvysti „geriausius kino perliukus“.
Kino pavasario spaudos konferencija
Festivalio "Kino pavasaris" organizatoriai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mūsų programos sudarytojai šiemet dirbo be atostogų – lankydamiesi prestižiniuose kino festivaliuose, asamblėjose, forumuose, jie stengėsi surasti geriausius pasaulyje sukurtus filmus, kino perliukus. Manau, mums tai pavyko ir žiūrovai jau netrukus galės įvertinti mūsų visų metų darbo rezultatą, – sakė festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė. – Šiemet parodysime filmų, skirtų visiems žiūrovų skoniams. Jau ketvirtus metus pristatysime festivalio konkursinę programą, savo filmus atvažiuos pristatyti Rytų ir Centrinės Europos kūrėjai. Tikimės, kad festivalis bus ne tik žiūrėjimas, bet ir šventė, juntama visame mieste.“

Šiemet „Kino pavasaris“ Vilniuje užims visą „Forum Cinemas Vingis“ kino teatrą – vienu metu po vienu stogu bus rodomi devyni festivalio filmai. Trečiajame kino centro aukšte veiks kino zona „Čia kinas“, kurioje žiūrovai galės aptarti matytus filmus ir padiskutuoti.

„Kino pavasaris“ prasidės filmu, kuriame yra ir atradimas, ir debiutas, ir garsus vardas. Aktorius Dustinas Hoffmanas savo pirmuoju režisūriniu filmu „Kvartetas“ parodė, kad niekada nevėlu debiutuoti.

„Antrą festivalio savaitę, kai filmus rodysime ir Kaune, „Kino pavasaris“ karaliaus dviejuose miestuose ir bus rodoma 14 filmų vienu metu, – didžiavosi festivalio vykdantysis direktorius Algirdas Ramaška, pabrėžęs, kad šiemet festivalis „tikrai daug investavo, kad žiūrovams galėtų parodyti geriausius filmus“.

Be tradicinių „Kino pavasario“ programų, šiais metais bus ir keturios naujos: „Naujasis Rusijos kinas“, „Lietuviai svetur“, „Muzikiniai filmai“ ir „Kulinariniai filmai“. Taip pat šiemet pirmą kartą bus įteikta Anapilin iškeliavusio kino kritiko Sauliaus Macaičio vardo premija.

„Aštuonioliktasis „Kino pavasaris“ prasidės filmu, kuriame matysime didžiąją daugumą dalykų, reikalingų mūsų festivaliui: tai ir atradimas, ir debiutas, ir garsus vardas. Aktorius Dustinas Hoffmanas savo pirmuoju režisūriniu filmu „Kvartetas“ parodė, kad niekada nevėlu debiutuoti, – aiškino festivalio programos sudarytojas Edvinas Pukšta. – O festivalį užbaigs vengrų režisieriaus G.Pàlfi juosta „Galutinis montažas: ponios ir ponai“, kurioje įgyvendinta geniali idėja – negavęs jokio finansavimo savo filmams, menininkas nusprendė pasiimti pačius garsiausius pasaulio filmus ir iš jų padaryti savo versiją.“

Konkursinę programą atidarys rumunų režisieriaus Tudor Giurgiu komedija „Apie sraiges ir žmones“, jau spėjusi susirinkti garbingų prizų tarptautiniuose festivaliuose.

Kadras ia filmo/Filmas Apie sraiges ir žmones
Kadras iš filmo/Filmas „Apie sraiges ir žmones“

„Šiemet konkursinėje programoje rumunai įrodys, kad moka kurti ne tik rimtą, realistišką kiną, bet ir kandžiai pasijuokti iš laukinio kapitalizmo bei komunizmo. Turtingi metai buvo lenkų kinui – parodysime du festivaliuose jau apdovanotus jų filmus. Trys Balkanų šalių filmai vienu ar kitu kampu analizuos Jugoslavijos karą, nuo kurio vienaip ar kitaip nukentėjo. Taip pat parodysime gruzinų ir ukrainiečių kino juostas“, – konkursinę programą pristatė festivalio programos sudarytoja Santa Lingevičiūtė.

„Kino pavasario“ rengėjai, sudėlioję visą filmų programą, pastebėjo, kad šiais metais daug filmų vienaip ar kitaip yra susiję su religijos ir religinio fanatizmo tema.

Pati didžiausia naujiena – šį rytą galutinai patvirtinta, kad Lietuvos žiūrovai galės pamatyti trims „Oskarams“ nominuotą filmą „Meistras“, pasakojantį apie scientologijos religiją.

„Pati didžiausia naujiena – šį rytą galutinai patvirtinta, kad Lietuvos žiūrovai galės pamatyti trims „Oskarams“ nominuotą filmą „Meistras“, pasakojantį apie scientologijos religiją, – laimėjimu džiaugėsi E.Pukšta. – Taip pat parodysime ambicingiausią pastarųjų metų kino projektą – austrų režisieriaus Ulricho Seidlio trilogiją „Rojus“. Filmą padės pristatyti į Vilnių atvyksianti Europos kino akademijos geriausia aktore nominuota Margarethe Tiesel, atlikusi pagrindinį vaidmenį pirmojoje trilogijos dalyje „Meilė“.“

Kita ryški tema, įkvėpusi nemažai kino kūrėjų, kurių darbus bus galima išvysti „Kino pavasaryje“, yra šeima.

„Bus filmų, kurie ir sukrečia, ir pralinksmina, ir paskatina sužinoti ką nors nauja. Filipiniečių režisieriaus kino juosta „Antroji žmona“ pakvies mus į niekada kamerų nerodytą vietą, musulmonų bendruomenę, ir siūlys pasvarstyti, kokia turi būti santuoka. Šis klausimas kitame filme persikels į Izraelį, ultraortodoksų bendruomenę, kur meilė ir vedybos dėliojamos iš anksto ir niekas negali nieko pasirinkti, – intrigavo E.Pukšta, pridurdamas, kad Izraelio kinui šiemet atstovaus nemažai įvairių žanrų filmų. – „Oskarui“ nominuotas dokumentinis filmas „Valstybės vartų sargai“ sukėlė daug viešų diskusijų, daugelis šį filmą vadina „bomba“, nes jame asmenines išpažintis atliko Izraelio slaptosios tarnybos vadovai, atskleidę visas paslaptis.“

Aštuonioliktasis „Kino festivalis“ žiūrovams pristatys „labiausiai analizuoto kino režisieriaus“ Jeano-Luco Godardo retrospektyvą.

„Parodysime aštuonis geriausius šio režisieriaus filmus nuo „Iki paskutinio atodūsio“ iki filmo „Vyriška – moteriška“, – pristatė S.Lingevičiūtė

Be užsienio kino kūrėjų, festivalis pristatys ir Lietuvos režisierių darbus – šiemet programos sudarytojai sulaukė 70 filmų pasiūlymų, iš kurių 38 filmai bus parodyti festivalio publikai – čia įvyks ir 14 filmų premjeros.

Kadras ia filmo/Trilogija Rojus
Kadras iš filmo/Trilogija „Rojus“

Pirmą kartą šiais metais pristatoma nauja programa „Lietuviai svetur“, leisianti Lietuvos žiūrovams susipažinti su tautiečių, kiną kuriančių užsienyje, kūriniais. Šioje programoje bus pristatyti darbai iš D.Britanijos, Estijos, Gruzijos, JAV, Latvijos, Malaizijos, Nyderlandų.

„Pristatyti savo filmą „Miegantis vyras“ atvyks ir Jono Meko dukra Oona Mekas“, – džiaugėsi programos sudarytoja Justė Zavišaitė.

Festivalio žiūrovai svečiuose taip pat sulauks garsaus kroatų aktoriaus Rade'o Šerbedžijos, rusų režisieriaus Aleksey'jaus Fedorchenko, vieno garsiausių pasaulio smuikininkų Juliano Rachlino, ukrainiečių režisieriaus Sergei'jaus Loznitsos, palestiniečių aktoriaus Ali Suliman ir kitų žinomų kino kūrėjų.

Bilietai į festivalio „Kino pavasaris“ filmus bus pradėti pardavinėti kovo 1 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius