Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 02 28

„Auksinio lokio“ laureatė H.Mirren: laikau save europiete ir visada ja liksiu, su „Brexit“ ar be jo

Ketvirtadienį iškilmingos ceremonijos metu Berlyno kino festivalyje aktorei Helen Mirren buvo įteiktas „Auksinis lokys“ už viso gyvenimo nuopelnus. Apdovanojimas aktorei atiteko 70-ojoje Berlynalėje: „Būti šios istorijos dalimi yra neįtikėtinai jaudinanti patirtis“, – ceremonijos metu sakė aktorė.
Helen Mirren
Helen Mirren Berlyno kino festivalyje / „Scanpix“/AP nuotr.

Atsiimdama apdovanojimą, H.Mirren dėkojo už įvertinimą, įteikiamą ne kur kitur, o Berlyno kino festivalyje, kurio auditorija, pasak aktorės, gali tiek mylėti, tiek drąsiai reikšti kritiką. „Aš susidūriau su abiem“, – prajuokindama susirinkusiuosius sakė H.Mirren.

Savo kalboje ji taip pat pabrėžė, jog visą gyvenimą laikė save brite ir europiete. Ir tai nepasikeis, „su „Brexit“ ar be jo“.

„Gyventi nuostabu dėl to, kad išgyveni pokyčius. Koks visaapimantis tų pokyčių pavyzdys yra šis miestas [Berlynas]. Gimiau iškart po Antrojo pasaulinio karo. Ir todėl čia, Europoje, mačiau tiek tai, kas baugina, tiek tai, kas yra stebuklinga žmogaus prigimtyje. Ir tai, kaip dalykai keičiasi“, – sakė aktorė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Helen Mirren Berlyno kino festivalyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Helen Mirren Berlyno kino festivalyje

Pasak jos, pokyčiai matyti ir kino pasaulyje, nors išlaisvinančių bei jaudinančių pokyčių ateityje ji tikisi išgyventi dar daugiau.

„Kai pradėjau dirbti kine, iš 100 žmonių filmavimo aikštelėje, moterų, jei pasisekdavo, būdavo daugiausia trys. Tai keičiasi. Bet kol kas nepakankamai. Kai pradėjau dirbti kine, visų aikštelėje dirbančių žmonių veidai buvo balti. Ir tai keičiasi. Bet kol kas nepakankamai. Kai pradėjau dirbti kine, rasistinė ir seksistinė kalba bei elgesys buvo normalizuoti, buvo susitaikyta su tokia realybe. Tai keičiasi. Bet kol kas nepakankamai“, – kalbėjo H.Mirren.

Aktorė atkreipė dėmesį, jog apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus, kuria prielaidą, jog tiek su gyvenimu, tiek su nuopelnais „jau baigta“: „Atsiprašau, bet neigiu šią prielaidą. Tikiuosi, kad ateityje galėsiu padaryti dar tiek, kiek jau padariau praeityje, kad nusipelnyčiau šios garbės.“

Apdovanojimų ceremonijos metu buvo rodomas Stepheno Fearso režisuotas filmas „Karalienė“ (The Queen), kuriame H.Mirren įkūnija karalienę Elžbietą II – už šį vaidmenį aktorė buvo apdovanota „Oskaru“.

1945 m. Londone gimusi aktorė savo karjerą pradėjo karališkoje Šekspyro teatro trupėje.

Už savo vaidmenis kine ir televizijoje aktorė pelnė daugybę apdovanojimų: jos sąskaitoje greta „Oskaro“ puikuojasi „Auksinis gaublys“, „Bafta“, „Tony“, „Emmy“ ir kiti apdovanojimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius