Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 06 21

Baigėsi trečiasis „Baltic Shorts Residency“ sezonas: koks jis buvo?

Tris savaites Kintuose vykusi Baltijos šalių trumpametražių filmų scenarijų vystymo rezidencija „Baltic Shorts Residency“ sekmadienį baigė trečiąjį sezoną. Šiemet rezidencijoje, kuri yra skirta stiprinti kino kūrėjų scenarijų rašymo įgūdžius, scenarijus tobulino Akvilė Gelažiūtė (Lietuva), Žanete Skarule (Latvija) ir Juri Krutii (Estija). „Baltic Shorts Residency“ organizuoja lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“, kurios veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Baltic Shorts Residency“ 2021 rezidentai su organizatoriais
„Baltic Shorts Residency“ 2021 rezidentai su organizatoriais / Benitos Srėbaliūtės nuotr.

Nuo 2019 m. vykdomos „Baltic Shorts Residency“ programos metu atrinkti dalyviai turi galimybę atsitraukus nuo miesto šurmulio ne tik vystyti ir rašyti savo naujausių trumpametražių filmų scenarijus, bet ir šio proceso metu konsultuotis su scenarijaus ekspertu Wim Vanacker (Belgija). Kasmet jo profesionali kūrybinė mentorystė įkvepia rezidentus apmąstyti savo naujai vystomų vaidybinių ar animacinių filmų projektus ir padeda paruošti stiprius scenarijus.

„Konsultanto W.Vanacker kūrybinė mentorystė suteikė galimybę diskutuoti, įsiklausyti ir stipriai susikoncentruoti į savo amato tobulinimą“, – savo įspūdžiais po konsultacijų dalinosi Estijos kino režisierius ir scenaristas Juri Krutii. Jam pritarė ir rezidentės iš Lietuvos ir Latvijos Akvilė Gelažiūtė ir Žanete Skarule, teigdamos, kad scenarijų konsultantas Wimas užduodamas teisingus klausimus padėjo pasiekti norimą filmo scenarijaus rezultatą ir, apskritai, įkvėpė rašyti.

Taip pat šių metų rezidencijos dalyviai svarbiomis programos „Baltic Shorts Residency“ stiprybėmis laiko darbo procesą kartu su bendraminčiais ir užsimezgusias reikšmingas draugystes. „Ši rezidencija buvo ne tik puiki proga išvystyti scenarijų, bet ir galimybė užmegzti gražias draugystes su kolegomis iš Pabaltijo. Rezidencija yra itin svarbus ir reikalingas projektas, žvelgiantis į trumpą metrą rimtai, padedantis kūrėjams tobulėti ne vieniems“, – savo mintimis rezidencijos pabaigoje dalinosi lietuvių režisierė A.Gelažiūtė.

Pasak kino kūrėjos iš Latvijos Ž.Skarule, „Baltic Shorts Residency“ yra išskirtinė privilegija praleisti tris savaites diskutuojant ir perrašinėjant savo vystomo filmo istoriją su kolegomis iš kaimyninių šalių. Estų scenaristo J.Krutii teigimu, viena sudėtingiausių scenarijų rašymo dalių yra savo idėjos ir vizijos artikuliavimas garsiai, todėl tokios programos kaip „Baltic Shorts Residency“ ir joje dalyvaujantys nuostabūs režisieriai-scenaristai padeda tai padaryti.

Benitos Srėbaliūtės nuotr./„Baltic Shorts Residency“ 2021 rezidentai
Benitos Srėbaliūtės nuotr./„Baltic Shorts Residency“ 2021 rezidentai

„Baltic Shorts Residency“ vyko birželio 1–20 d. „Kintai Arts“ kuruojamoje tarptautinių menininkų rezidencijų erdvėje Kintų miestelyje. Ši vieta yra išskirtinė dėl savo istorinės praeities ir kūrybai įkvepiančios gamtos, tai – provincijoje įsikūrusi platforma, kuri skatina pažintį su šiuolaikiniu menu už kultūrinių centrų ir didmiesčių ribų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius